Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Τιμές ελαιολάδου: Με αυξητικές τάσεις στην Πελοπόννησο αλλά καθηλωμένες στην Κρήτη

Δύο διαφορετικές πορείες ακολουθούν φέτος οι τιμές παραγωγού στο ελαιόλαδο. Στην Πελοπόννησο έχουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα μια ανοδική πορεία ενώ αντίθετα στην Κρήτη παρουσιάζεται μια στασιμότητα.

Η «ακινησία» των τιμών στην Κρήτη δεν φαίνεται να δικαιολογείται. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ κ. Νίκος Μιχελάκης, «αυτό που δεν εξηγείται είναι ότι η διαφορετική πορεία των τιμών αφορά ελαιόλαδα ίδιας ποιότητας (0,3 βαθμούς) και επομένως οι ισχυρισμοί περί καλύτερων ποιοτικά ελαιολάδων στην Πελοπόννησο δεν έχουν βάση».

Και αυτά συμβαίνουν ενώ στην παγκόσμια αγορά φέτος λείπουν τα «ποιοτικά» ελαιόλαδα. «Με την ολοκλήρωση της συγκομιδής διαπιστώνεται ότι τα ελαιόλαδα υψηλής ποιότητας (0,5 βαθμούς και κάτω) ήταν φέτος σχετικά μειωμένα, παρά το ότι η συνολική παραγωγή ήταν αυξημένη σε Ισπανία και Ελλάδα», προσθέτει ο κ. Μιχελάκης.

Οι ανώτερες τιμές ελαιολάδου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΔΗΚ, στις 27 Απριλίου, στη μεν Πελοπόννησο έφθασαν: στα 2,62 ευρώ στην Ένωση Λακωνίας, στα 2,40 ευρώ στην Ένωση Μεσσηνίας και στα 2,80 ευρώ ανά κιλό στον Συνεταιρισμό Γαργαλιάνων. Αντίθετα όμως το ίδιο χρονικό διάστημα στην Κρήτη, οι τιμές κυμάνθηκαν μεταξύ 1,95 - 2,10 ευρώ/ κιλό, δηλαδή διατηρήθηκαν στα επίπεδα που βρίσκονταν από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Την ίδια στιγμή υπάρχει μια αυξητική τάση στις διεθνείς τιμές ελαιολάδου. Στην Ισπανία οι τιμές για τα ποιοτικά έξτρα παρθένα αυξήθηκαν από 2,10 που ήταν τέλη Μαρτίου και έφτασαν 2,30 τη βδομάδα 21 - 27 Απριλίου.

Επίσης και στην Ιταλία οι τιμές παρουσίασαν αύξηση 6 - 11% και κυμάνθηκαν από 3,23 έως 3,85 ευρώ ανά κιλό. Να αναφέρουμε εδώ ότι η Ιταλία δεν έχει φέτος καμία σπουδαία σοδειά, ανέρχεται σε περίπου 500.000 τόνους και με πολλά ποιοτικά προβλήματα, ενώ η Ισπανία, που είναι ο υπ΄ αριθμόν 1 παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο, έχει κατακλυσθεί από λάδια, καθώς η τρέχουσα σοδειά της αγγίζει τους 1.400.000 τόνους.

Προβλήματα στην αγορά της Κρήτης

Ένας λόγος για αυτή τη διαφορά των τιμών είναι η κατάσταση του κατακερματισμού της αγοράς στην Κρήτη. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχελάκης «το ελαιόλαδο προσφέρεται από πάνω από 650 πωλητές (ΕΑΣ, ελαιοτριβεία, εμπόρους), οι οποίοι πωλούν συνήθως χωρίς διαπραγματεύσεις, μικρές ποσότητες, χωρίς δημοπρασίες, όπως κάνουν αρκετοί Συνεταιρισμοί στην Πελοπόννησο.

Αυτό που πρέπει να γίνει στην Κρήτη, όπως επανειλημμένα έχουμε αναφέρει, είναι η άμεση αναδιοργάνωση της αγοράς ώστε η διάθεση του ελαιόλαδου να γίνεται από λίγες αλλά μεγάλες μονάδες που θα εξασφαλίζουν διαφάνεια στις πωλήσεις και ασφάλεια του προϊόντος.

Και αυτό θα πρέπει να είναι ο βασικός στόχος που πρέπει να επιδιωχθεί με το νέο Νόμο για τους Συνεταιρισμούς.
Παράλληλα, είναι αναγκαίο να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την οργάνωση της Δακοκτονίας ώστε η καλή, ως προμηνύεται από τις καιρικές συνθήκες αλλά και τις πρώτες ενδείξεις της άνθησης, ερχόμενη εσοδεία, να μην διακινδυνεύσει από δακοπροσβολές και υπάρξει ποιοτική υποβάθμιση της».
------------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr-Σταύρος Παϊσιάδης
------------------------------------------