Μέσα στον Ιούνιο πρόκειται να γίνει γνωστή η πρόταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για την αδειοδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων ανά την χώρα.
Ένα χρόνιο πρόβλημα της ελληνικής κτηνοτροφίας, το οποίο θα πρέπει να βρει λύση άμεσα αφού οι άδειες είναι απαραίτητες για να πληρωθούν όσοι πρόκειται να ενταχθούν στα Μεγάλα Σχέδια Βελτίωσης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑγροΤύπου, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα. Μιλένα Αποστολάκη, σε πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποίησε με τα μέλη του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), υποσχέθηκε ότι τον Ιούνιο πρόκειται να ανακοινωθούν οι προτάσεις του ΥπΑΑΤ για το θέμα αυτό.
Από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι ζητούν διαδικασίες «fast track» βάζοντας τον όρο στο υπουργείο να δοθούν άμεσα προσωρινές άδειες για τρία χρόνια σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις οι οποίες βρίσκονται εκτός οικισμών.
Για το θέμα ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΣΕΚ, κ. Τάκη Πεβερέτο, ο οποίος συμμετείχε στην σύσκεψη με την υφυπουργό κα. Μιλένα Αποστολάκη. «Εμείς ζητάμε fast track, να δώσουν άμεσες αδειοδοτήσεις για τρία χρόνια προσωρινές, έτσι ώστε οι εκμεταλλεύσεις οι οποίες είναι εκτός οικισμών να έχουν άδεια. Βάζουμε αυτό τον όρο.
Είτε κάποιος είναι στα Μικρά ή στα Μεγάλα σχέδια Βελτίωσης χρειάζεται άδεια προκειμένου να πληρωθεί. Πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες το ΥπΑΑΤ διότι έτσι όπως έχει η κατάσταση με τους Καλλικρατικούς δήμους δεν προχωράει τίποτα».
Σχέδια Βελτίωσης
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου για το θέμα των αδειοδοτήσεων των στάβλων, σε ότι αφορά τα Μεγάλα Σχέδια Βελτίωσης, δεν αποτελεί προαπαιτούμενο ένταξης των υποψηφίων στο πρόγραμμα η ύπαρξη άδειας λειτουργίας.
Αυτό που μας ανέφεραν από την Ειδική Γραμματεία Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών για το θέμα είναι: «η κατάθεση των αδειών λειτουργίας αποτελεί υποχρέωση των κτηνοτρόφων κατά την αποπληρωμή της επένδυσης.
Δηλαδή το ΥπΑΑΤ δεν ρωτάει στην ουσία τους ενδιαφερόμενους αν έχουν άδεια λειτουργίας τώρα. Υποβάλλουν τον φάκελο, δηλώνουν τις εγκαταστάσεις και τον αριθμό ζώων και ποια επένδυση θέλουν να κάνουν. Εν συνεχεία θα δοθούν οι προκαταβολές.
Η άδεια νομιμότητας θα ζητηθεί κατά την εξόφληση της επένδυσης. Να επισημανθεί ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να φροντίσουν ούτως ώστε να ξεκινήσουν εγκαίρως οι διαδικασίες έκδοσης προκειμένου να μην λήξουν τα περιθώρια χρονοδιαγράμματος του επενδυτικού τους σχεδίου (24 μήνες συν την παράταση των 6 μηνών. Αν κάποιος δηλαδή λάβει έγκριση το 2011, μπορούν ως τα μέσα του 2014 προκειμένου να ολοκληρώσουν το επενδυτικό τους σχέδιο)».
---------------------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr-Χρήστος Διαμαντόπουλος
---------------------------------------------------