Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Γ. Κουτσούκος: Στήριξη γεωργικών προϊόντων μικρών νησιών του Αιγαίου

Η χώρα μας προτίθεται να συνεχίσει το καθεστώς στήριξης των μικρών Νησιών του Αιγαίου, ώστε να μπορούν να στηριχθούν και τα ιδιαίτερα μοναδικά προϊόντα τους, αναφέρει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ιωάννης Κουτσούκος, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Όπως θυμίζει ο κ. Κουτσούκος οι ενισχύσεις που έχει αποφασιστεί, με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1405/2006, να δίνονται ως αντιστάθμισμα των μειονεκτημάτων που οφείλονται στο νησιωτικό χαρακτήρα αυτών, αφορούν τοπικά προϊόντα, όπως η Μαστίχα Χίου, το τοματάκι Σαντορίνης, οι Αμπελώνες Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, τα εσπεριδοειδή, οι ελαιώνες, τα δαμάσκηνα Σκοπέλου, τα φασόλια και το βρώσιμο λαθούρι, η μελισσοκομία, τα γεώμηλα, η αγκινάρα Τήνου, η γραμμή παραδοσιακών τυριών και το κριθάρι.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Μουσουρούλη, ο οποίος υπογράμμισε ότι η ΕΕ αναγνωρίζοντας τις ιδιάζουσες συνθήκες παραγωγής στα νησιά του Αιγαίου, θέσπισε ειδικά μέτρα για προϊόντα του τομέα ζωικής και φυτικής παραγωγής. Ο βουλευτής είχε ζητήσει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ενημερώσει τη Βουλή ποιο είναι το ύψος των πόρων που θα διατεθούν για τη Μαστίχα Χίου αλλά και γενικότερα πως θα κατανεμηθούν οι ενισχύσεις για τα νησιωτικά προϊόντα, που έχουν ενταχθεί στην πρόνοια του ευρωπαϊκού κανονισμού.

Όπως αναφέρει στην απάντησή του ο υφυπουργός, μετά από αίτημα της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών, η ενίσχυση της μαστίχας θα δίδεται πλέον ανά κιλό καθαρής παραγόμενης μαστίχας και όχι ανά δένδρο, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα προβλέπεται χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης ανά κιλό καθαρής μαστίχας που προέρχεται από δένδρα, που βρίσκονται σε παραγωγική κατάσταση, ύψους 11,5 ευρώ ανά κιλό καθαρής μαστίχας, με σκοπό τη διατήρηση της καλλιέργειας των μαστιχόδενδρων στις περιοχές παραδοσιακής καλλιέργειας τους. Στην περίπτωση, που η αιτούμενη ενίσχυση για το σύνολο της, προς επιδότηση, παραγωγής καθαρής μαστίχας, υπερβαίνει το διατιθέμενο ποσό, εφαρμόζεται ενιαία οριζόντια μείωση της ενίσχυσης, ώστε να καλυφθεί το σύνολο της παραγωγής.

Το πρόγραμμα ενίσχυσης προϊόντων μικρών νησιωτικών περιοχών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έστειλε ο κ. Κουτσούκος στη Βουλή έχει ως εξής: για εφοδιασμούς σε ζωοτροφές και άλευρα 5.470.000 ευρώ, για δαμάσκηνα Σκοπέλου 23.000 ευρώ, για φασόλια και βρώσιμο λαθούρι 142.370, για μελισσοκομία 1.194.180 ευρώ, για τον αμπελοοινικό τομέα 2.500.000 ευρώ, για τη διατήρηση της παραδοσιακής καλλιέργειας μαστίχας Χίου 1.150.000 ευρώ, για τη διατήρηση παραδοσιακών ελαιώνων 10.224.514 ευρώ, για τα γεώμηλα 491.000 ευρώ, για το τοματάκι Σαντορίνης 25.000 ευρώ, για την Αγκινάρα Τήνου 5.886 ευρώ, για εσπεριδοειδή 350.550 ευρώ, για τη Γραμμή παραγωγής παραδοσιακών τυριών 2.250.000 ευρώ, για το κριθάρι Λήμνου 500.000 ευρώ, για τη χρηματοδότηση μελετών, έργων, ενεργειών κατάρτισης και μέτρων τεχνικής βοήθειας 150.000 ευρώ.
-------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
-------------------------