Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Έπεσε περονόσπορος στα Κρητικά αμπέλια

Οι αυξημένες υγρασίες και οι όψιμες βροχοπτώσεις, στο πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου, ευνόησαν την ανάπτυξη ειδικά του περονόσπορου αλλά και του ωίδιου στα αμπέλια της Κρήτης με αποτέλεσμα να υπάρχουν έντονες προσβολές, ειδικά στους αμπελώνες όπου οι παραγωγοί δεν είχαν κάνει καλύψεις με φυτοφάρμακα.

Ειδικότερα και σε ότι αφορά στον περονόσπορο, σύμφωνα με το Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, «τις διυγράνσεις φύλλου του διημέρου 27-28 Απριλίου διάρκειας 7-13 ωρών ανά 24ωρο, ακολούθησαν βροχές ύψους 8–30 χλστ. κυρίως στη Βόρεια Κρήτη με μέση θερμοκρασία 13-17ο C και εξάπλωσαν περαιτέρω την ασθένεια».

Το αποτέλεσμα είναι να εμφανιστούν συμπτώματα της ασθένειας (κηλίδες λαδιού) σε πολλές τοποθεσίες κυρίως στη Βόρεια και κεντρική Κρήτη.

Σύμφωνα με τους γεωπόνους του Κέντρου, μελλοντικές βροχές ή περίοδοι με έντονες νυχτερινές δροσιές πρέπει να βρίσκουν τα αμπέλια υποχρεωτικά καλυμμένα, ιδιαίτερα στις περιοχές που έχει εμφανιστεί η ασθένεια.

Λόγω της έντονης αύξησης της βλάστησης και της ευαισθησίας των βλαστικών σταδίων των αμπελιών την περίοδο αυτή, να προτιμηθούν θεραπευτικά σκευάσματα.

Το ψεκαστικό υγρό να καλύπτει καλά το φύλλωμα και τα σταφύλια. Να ψεκάζεται κάθε γραμμή κι από τις δυο πλευρές.

Να σημειωθεί πως η προσβολή από περονόσπορο συνεπάγεται μείωση της παραγωγής, ενώ πρόκειται για ζημιά την οποία δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ καθώς θεωρείται πως η ασθένεια μπορεί να προληφθεί ή να αντιμετωπιστεί με την έγκαιρη χρήση φυτοφαρμάκων.

Όμως εκτός από τον περονόσπορο, οι καιρικές συνθήκες ευνοούν και το ωίδιο και όπως επισημαίνουν οι γεωπόνοι, από το στάδιο της άνθησης μέχρι και δυο εβδομάδες μετά την καρπόδεση τα αμπέλια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και πρέπει να προστατεύονται. Στην άνθηση να προτιμηθεί το θειάφι σε σκόνη.

Για τους υπόλοιπους εχθρούς και τις ασθένειες των αμπελιών οι γεωπόνοι του Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου αναφέρουν πως δεν έχουν παρατηρηθεί ιδιαίτερα προβλήματα.
----------------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr-Ναπολέων Σαραντίδης
----------------------------------------------