Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Νοµιµοποίηση αυθαιρέτων για 40 χρόνια στόχος, εισροή έως 4 δισ. στο Μεσοπρόθεσµο

Από 2 έως 4 δισ. ευρώ εκτιµούν στελέχη του οικονοµικού επιτελείου ότι µπορούν να αντλήσουν ως έσοδα από τη ρύθµιση των αυθαιρέτων, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, το σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονοµικών προβλέπει ότι η ρύθµιση θα είναι αρκετά αυστηρή, ώστε να φοβηθούν οι ιδιοκτήτες ότι αν δεν πληρώσουν θα απειληθούν τα αυθαίρετα µε κατεδάφιση, αλλά και αρκετά καθησυχαστική για όσους πληρώσουν, αφού αυτά δεν θα κινδυνεύσουν µε κατεδάφιση για πολύ καιρό.

Συγκεκριµένα εξετάζεται να ισχύσει το χρονικό διάστηµα των 40 ετών. Με αυτές τις προβλέψεις, εκτιµάται ότι τα έσοδα µπορούν να ξεπεράσουν κατά πολύ αυτά των ηµιυπαίθριων, που υπολογίζεται ότι θα διαµορφωθούν σε 1-1,5 δισ. ευρώ.

Στην αύξηση των εσόδων, εξάλλου, εκτιµάται ότι µπορεί να συµβάλει και η «κόκκινη γραµµή» που θα µπει, για τη µη νοµιµοποίηση αυθαιρέτων από τώρα και στο εξής.

Στις προθέσεις του οικονοµικού επιτελείου είναι να διαφοροποιείται το ύψος του προστίµου ανάλογα µε την περιοχή όπου βρίσκεται το αυθαίρετο.
------------------------
Πηγή: Τα ΝΕΑ
------------------------