Μεγάλη γιορτή η Κυριακή της Ορθοδοξίας, κατά την οποίαν "ανάμνησιν ποιούμεθα της αναστηλώσεως των αγίων και σεπτών εικόνων".
Η εικονομαχία που συντάραξε την εκκλησία μας για ένα και περισσότερο αιώνα, έπαυσε οριστικά το 843 μ.χ. και αποκαταστάθηκαν οι άγιες εικόνες, όπως ήδη είχε αποφασίσει η Ζ! εν Νικαία Οικουμενική Σύνοδος.
Για εμάς τους Κυθηρίους, έχει ξεχωριστή σημασία η ημέρα αυτή.
Οι πρόγονοί μας, πολύ σωστά, καθώρισαν από το 1841 με απόφαση του "Επαρχιακού Συμβουλίου επί της Θρησκείας", η οποία επικυρώθηκε το 1842 από την "Εκλαμπροτάτη Γερουσία", το Ιερό Σύμβολο των Κυθήρων, η Σεπτή και θαυματουργός Εικόνα της Μυρτιδιωτίσσης, να φεύγει αυτή την μέρα κάθε χρόνο από το καθίδρυμα Της, για μια μεγάλη πορεία, "Ινα απονείμει τας Ευλογία Της".
Έτσι, χίλια χρόνια μετά την αναστήλωση των Ιερών Εικόνων, θεσπίζεται στα Κϋθηρα η Λιτανεία της Ιεράς Εικόνας της Μυρτιδιωτίσσης, που είναι το κορυφαίο θρησκευτικό έθιμο και ονομάζεται "Γύρα".
Τιμούν οι Κυθήριοι την Κυρική της Ορθοδοξίας και συρρέουν στα Μυρτίδια για να συνοδέψουν την Εικόνα μέχρι την Χώρα.
Αλλά και οι Κυθήριοι της Αττικής τιμούν την μέρα αυτή και εκκηλησιάζονται και νοερά βρίσκονται στον Ιερό χώρο των Μυρτιδίων.
Στην Μυρτιδιώτισσα Αλίμου, στο νέο μεγαλοπρεπή Ναό Της, γιορτάσθηκε με κάθε επισημότητα, για πρώτη φορά η Κυριακή της Ορθοδοξίας, φέτος και πολλοί Κυθήριοι προσήλθαν από όλη την Αττική, να γιορτάσουν σε Κυθηραϊκό περιβάλλον, την μεγάλη γιορτή της Α! Κυριακής της Τεσσαρακοστής.
-------------------------------------
Βασίλης Σταύρου ιερέως Χάρος
-------------------------------------