Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Πολιτική κόντρα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Αστέριου Ροντούλη για τα φωτοβολταϊκά αγροτών

Δύο απόψεις για το τι συμβαίνει με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από αγρότες στο νομό Λάρισας εξέφρασαν χθες στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Αστ. Ροντούλης.

Σύμφωνα με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στη σύσκεψη υπουργών, βουλευτών και στελεχών της Θεσσαλίας, η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα Τίνα Μπιρμπίλη ανακοίνωσε ότι από τις 336 αιτήσεις στο Ν. Λάρισας, εγκρίθηκαν ήδη οι 146 και θα εγκριθούν και οι υπόλοιπες.

Σύμφωνα όμως με όσα δήλωσε ο κ. Αστ. Ροντούλης στην η κατάσταση είναι διαφορετική: «Από τις 370 αιτήσεις στο νομό Λάρισας, πήραν αριθμό πρωτοκόλλου από τον ΔΕΣΜΗΕ οι 170. Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες αυτοί θα πωλούν την κιλοβατώρα προς 419,43 ευρώ. Άλλες 165 αιτήσεις αγροτών βρίσκονται στη ΔΕΗ Λαμίας για επεξεργασία και δεν προχωρούν στο ΔΕΣΜΗΕ.

Μίλησα με τον αναπληρωτή διευθυντή της ΔΕΗ Λαμίας κ. Λύτρα και μου είπε ότι είναι ζήτημα απορροφητικότητας δικτύου. Μου είπε ότι για να προχωρήσουν οι 370 αιτήσεις πρέπει να έλθει εγκύκλιος από το υπουργείο Περιβάλλοντος, η οποία με τη σειρά της προϋποθέτει μελέτη της ΔΕΗ για τους υποσταθμούς που θα απαιτηθούν. Το κόστος για τους υποσταθμούς είναι δυσβάστακτο και θα το επωμιστούν οι αγρότες.

Όμως, από την 1η Αυγούστου 2011 και μετά αν οι 165 αυτοί αγρότες πάρουν πρωτόκολλο από τον ΔΕΣΜΗΕ, η τιμή της κιλοβατώρας θα μειωθεί στα 394,89 ευρώ. Το αμέσως επόμενο εξάμηνο η τιμή της κιλοβατώρας θα είναι ακόμη χαμηλότερη. Υπάρχει βεβαίως και μια τρίτη παρτίδα 20-30 αγροτών στο Ν. Λάρισας που δεν θα ενταχθούν τελικά.

Η ΔΕΗ για να παραλάβει τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων παραγωγών, εισπράττει προκαταβολικά 500 ευρώ συν ΦΠΑ, δηλαδή 600 και πλέον ευρώ. Πρόκειται για εμπαιγμό και τον καταγγέλλω ενώ θα φέρω το θέμα και στη Βουλή.

Πως η ΔΕΗ χρεώνει τους αγρότες όταν δεν έχει μεριμνήσει για υποσταθμούς; Είναι σαν να κάποιος να λέει «έλα να σε πάω βόλτα με το αυτοκίνητο και να μην έχει καν αυτοκίνητο… Θα επιστρέψει τουλάχιστον τα χρήματα η ΔΕΗ στους αγρότες που δεν θα ενταχθούν στα φωτοβολταϊκά;»
---------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
---------------------