Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Μεγάλα Σχέδια Βελτίωσης: Νέα καταληκτική ημερομηνία στα τέλη Μαΐου και σύνδεσή τους με το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας

Μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν την δυνατότητα οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται να καταθέσουν τους φακέλους τους για τα Μεγάλα Σχέδια Βελτίωσης. Αυτό δηλώνει στον ΑγροΤύπο, ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων, κ. Βαγγέλης Διβάρης, όπως επίσης και ότι «οι βασικές αρχές της προκήρυξης του προγράμματος αυτού είναι η διασφάλιση των κονδυλίων με τρόπο που να στοχεύουν στην εδραίωση της αγροτικής επιχειρηματικότητας αλλά και η διασύνδεση των Σχεδίων Βελτίωσης με το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας προκειμένου οι αγρότες να μπορούν εύκολα και γρήγορα να αντλήσουν κεφάλαια με χαμηλό επιτόκιο για την επένδυσή τους».

Οι στόχοι της προκήρυξης των Σχεδίων Βελτίωσης είναι, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, οι συνδυαστικές οικονομικές δραστηριότητες, η ενίσχυση τυποποίησης, η έμφαση σε προϊόντα που χρήζουν μεταποίησης αλλά και η σύνδεση με το «καλάθι της Περιφέρειας».



Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά οι καινοτομίες των Σχεδίων Βελτίωσης που αφορούν:

1. Προκαταβολή στον επενδυτή μέχρι ποσοστού 50% της συνολικής ενίσχυσης του έργου. Η προκαταβολή για πρώτη φορά καταβάλλεται με την οριστική ένταξη του έργου. Προκειμένου να υπάρξει διασφάλιση για την υλοποίηση της επένδυσης η ανωτέρω προκαταβολή θα δίνεται μόνο με την κατάθεση από τον επενδυτή αγρότη/ κτηνοτρόφο εγγυητικής επιστολής ίσης με το 110% της συνολικής επιδότησης.

2. Για τη διευκόλυνση υλοποίησης των αγροτικών επενδύσεων το υπουργείο προχωρά άμεσα στην υλοποίηση της εξαγγελίας για την Ίδρυση και λειτουργία του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.

Τα αρχικά κεφάλαια που θα διαθέσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ, με μεγάλη πιθανότητα να αγγίξουν και τα 150 εκατ. ευρώ. Εξάλλου σημαντικό ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και οι εμπορικές τράπεζες γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία ότι τα προς διάθεση κεφάλαια θα αυξηθούν κατά πολύ.

Με την εγγύηση του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της χώρας θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε δανειοδότηση και μάλιστα με πολύ χαμηλά επιτόκια που δεν αποκλείεται να είναι μειωμένα μέχρι και στο 1/3 των ισχυόντων στην τραπεζική αγορά.

3. Δυνατότητα υποβολής Σχεδίων Βελτίωσης θα έχουν και οι παλαιοί αγρότες που όμως είναι ουσιαστικά νέοι αφού εντάχθηκαν στην αγροτική δραστηριότητα το 2006 και από τότε δεν τους δόθηκε καμία δυνατότητα να ενταχθούν σε σχετικό πρόγραμμα.

4. Στην τρέχουσα προκήρυξη εντάσσονται για πρώτη φορά:

α) επενδύσεις σε θερμοκήπια προϋπολογισμού μέχρι 500 χιλ.ευρώ

β) ελιά κλασικής φύτευσης

γ)νέες ποικιλίες ροδακινιάς

5. Για σχέδια μέχρι 50χιλ ευρω, ο υποψήφιος επενδυτής , αν θέλει, μπορεί να υποβάλλει το αίτημα του χωρίς τη βοήθεια μελετητή.

6. Βελτίωση βαθμολογίας

α. Η αύξηση των πιστώσεων συνοδεύεται από βελτιώσεις στη βαθμολογία με σημαντική μείωση της βάσης των 40 μορίων για τους νέους γεωργούς ( 20 μόρια – φυτική παραγωγή ,25 μόρια – ζωική παραγωγή)

β. λοιποί γεωργοί (25 μόρια – φυτική παραγωγή 30 μόρια – ζωική παραγωγή)

γ. κατάργηση της βάσης για τις περιφέρειες νησιωτικής Ελλάδας (Βόρ. Αιγαίο-Νότιο Αιγαίο-Ιόνια)

δ. κατάργηση της επιμέρους βάσης των 15 μορίων

ε. βελτιώσεις κριτηρίων βαθμολόγησης (πχ πρόβλεψη βαθμολογίας για νέους γεωργούς του 2006, αύξηση πριμοδότησης «πρώην και «νυν» καπνοπαραγωγών, πυρόπληκτες περιοχές).
--------------------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr-Χρήστος Διαμαντόπουλος
--------------------------------------------------