Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Τα αιτήματα των ψαράδων γρι γρι και μηχανότρατων στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Αλιείας

Ο καθορισμός του ελάχιστου μεγέθους για την αλιεία του ξιφία και η εφαρμογή του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους ψαράδες των γρι γρι και των μηχανότρατων, εξετάστηκαν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Αλιείας υπό το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας Νικόλαο Λίτινα.



Οι ψαράδες των γρι γρι ζήτησαν την απόσυρση της κοινοτικής οδηγίας που τους υποχρεώνει να έχουν ύψος στο δίχτυ 70% από την επιφάνεια της θάλασσας, γεγονός που καθιστά δύσκολη έως αδύνατη την αλιεία τους καθώς, όπως υποστηρίζουν, η θάλασσα δεν είναι ισόπεδη και τα ψάρια θα διαφεύγουν.

Υποστηρίζουν ότι το γρι γρι δεν είναι συρόμενο εργαλείο αλλά παρασυρόμενο από το ρεύμα της θάλασσας. «Όπου και να πάμε θα είμαστε παράνομοι» τονίζουν οι αλιείς και ζητούν εξαίρεση από την οδηγία.

Βάσει της κοινοτικής οδηγίας οι ψαράδες των γρι γρι υποχρεώνονται να πάνε σε μεγαλύτερα βάθη στη θάλασσα με αποτέλεσμα σε εκείνο το σημείο να μην μπορούν να πιάσουν τα ψάρια που θέλουν όπως γαύρο και σαρδέλα, τα κοπάδια των οποίων κινούνται περίπου στα 30 με 50 μέτρα το πολύ.

Επίσης τα δίχτυα που χρησιμοποιούν έχουν συγκεκριμένο ύψος, αλλά στην ουσία αυτοί χρειάζονται περισσότερο λόγω της κυκλικής κίνησης που κάνουν σε αυτό το είδος ψαρέματος. Σημειώνεται ότι το δίχτυ στο γρι-γρι κλείνει στο κάτω μέρος. Έχει φελλούς στο πάνω μέρος και βαρίδια στο κάτω. Με αυτό πιάνονται κυρίως αφρόψαρα. Με τα κυκλικά δίχτυα γρι-γρι πιάνονται τα πελαγικά είδη ψαριών, δηλαδή αυτά που ζουν ψηλά στην υδάτινη στήλη, όπως: γαύροι, σαρδέλες, παλαμίδες.

Εξάλλου οι αλιείς της μηχανότρατας ζήτησαν να υπάρξει παρέκκλιση από το 1,5 μίλι που τους υποχρεώνει η κοινοτική οδηγία να ψαρεύουν στο 1 μίλι για ορισμένες περιοχές, λόγω του μεγάλου βάθους των υδάτων στη χώρα μας.

Σε κάποιες περιοχές πάντως οι παράκτιοι αλιείς δεν θέλουν τις μηχανότρατες να δουλεύουν.
--------------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
--------------------------