Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Όχι στην ιδιωτική αποθεματοποίηση στο ελαιόλαδο λέει για ακόμη μια φορά η Κομισιόν

Συναντήθηκε η αρμόδια Επιτροπή Ελαιολάδου πριν λίγες ημέρες και αποφάσισε ότι δεν υπάρχει λόγος για την ενεργοποίηση του Μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης.

Την ίδια στιγμή στην Ισπανία αλλά και στην Ιταλία οι τιμές τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζουν μια αυξητική τάση.

Η αρμόδια Επιτροπή της Κομισιόν στην απόφασή της τονίζει ότι παρακολουθεί την πορεία των τιμών και αναμένεται να πραγματοποιήσει νέα συνάντηση, στις 13 Απριλίου, στην οποία θα μελετήσει τις εξελίξεις των τιμών.

Θυμίζουμε το αίτημα για άμεση εφαρμογή του Μέτρου της Ιδιωτικής Αποθεματοποίησης είχε ζητήσει για τρίτη φορά από την Κομισιόν η Υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας κ. Rosa Aguilar, την παραμονή ενός συλλαλητηρίου των ελαιοπαραγωγών που είχε πραγματοποιηθεί στη χώρα της, στις 17 Μαρτίου, τονίζοντας ότι «ο τομέας του ελαιόλαδου δεν αντέχει πλέον».

Το αίτημα της Ισπανίδας Υπουργού είχαν υποστήριξαν στο Συμβούλιο Υπουργών όλοι οι υπουργοί Γεωργίας των ελαιοπαραγωγών χωρών, όπως της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου, αλλά και οι υπόλοιποι δεν είχαν κάποια αντίρρηση.

Στο αίτημά της η Ισπανίδα Υπουργός σημείωνε μεταξύ άλλων ότι οι τιμές στην Ισπανία αλλά και στην Ελλάδα και Ιταλία έχουν ήδη προσεγγίσει τα όρια των τιμών αναφοράς για την εφαρμογή της Ιδιωτικής Αποθεματοποίησης που είναι 1,77 € /κιλό για το εξαιρετικό Παρθένο, 1,71 για το Παρθένο και 1,52 για το Λαμπάντε (οξύτητας άνω των 2 β) και εξακολουθούν να είναι ιδία από το 1997-98, ενώ το κόστος παραγωγής στην έξοδο του Ελαιοτριβείου είναι 2,49 €/κιλό συμφωνά με το Παρατηρητήριο Τιμών των Τροφίμων του Υπουργείου της.

Παράλληλα η Υπουργός παρατηρούσε ότι τα χαμηλά επίπεδα τιμών οφείλονται στα υψηλά αποθέματα ελαιόλαδου που υπάρχουν στην χωρά της, τα οποία ήδη είναι κατά 30% υψηλότερα από ότι ήταν κατά μέσο όρο τις τρεις προηγούμενες χρονιές.
-------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
-------------------