Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ 2011

Έχει πιστεύουμε ιδιαίτερη σημασία η ενημέρωση των δημοτών μας για το τεχνικό πρόγραμμα έτους 2011, που εισηγήθηκε και ψήφισε η πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο της 21-03-2011

Παραθέτουμε μια σύντομη κριτική στο τεχνικό πρόγραμμα έτσι όπως το βλέπουμε εμείς.

1. Είναι προφανής στο τεχνικό πρόγραμμα η κατασπατάληση πόρων. Εν μέσω δεινής οικονομικής κρίσης, όπου ο φορολογούμενος πολίτης στενάζει από τις περικοπές μισθών και συντάξεων, την ανεργία, το κλείσιμο χιλιάδων καταστημάτων, την αύξηση του κόστους ζωής, η δημοτική αρχή ανενόχλητη και αμετανόητη σπαταλά τους πολύτιμους πόρους του Δήμου, σε αμφίβολες δραστηριότητες, προμήθειες και έργα, των οποίων το κόστος είναι τόσο υπερβολικό που προκαλεί έντονο σκεπτικισμό στον καθένα.

Δίνουμε μεριά παραδείγματα δειγματοληπτικά για να αντιληφθεί ο κάθε πολίτης τι ακριβώς συμβαίνει:

α) Διαθέτουν 40.000€! για καθαρισμό και ευπρεπισμό δημοτικών κτηρίων, τη στιγμή που προτείνουν το ευτελές ποσό των 5.000€ για το γήπεδο Κοντελετούς. Θεωρούν δηλαδή ότι ο ευπρεπισμός του δημαρχείου είναι πολύ πιο σημαντικός από ένα έργο που θα δώσει μια διέξοδο απασχόλησης στη νεολαία και θα την αποτρέψει από ψυχοφθόρες δραστηριότητες. Αλλά η ευαισθησία της Δημοτικής Αρχής για τη νεολαία είναι γνωστή και από την προηγούμενη τετραετία όπου δεν διέθεσαν ούτε ένα ευρώ για υποδομές νεολαίας. Πέρα από το γεγονός βέβαια ότι ο ευπρεπισμός των δημοτικών κτηρίων μπορεί να γίνει άνετα με 10.000€ αντί για 40.000€

Β) Διαθέτουν 27.000€! για ασβέστωμα κοινοχρήστων χώρων πέντε μόνο χωριών. Συνεπώς για το ασβέστωμα 15 χωριών θα χρειαστούν 100.000€!

Γ) Διαθέτουν το υπερβολικό ποσό των 200.000€ για βελτίωση-συντήρηση αγροτικών δρόμων, το οποίο είναι 3-4 φορές μεγαλύτερο από το πραγματικό.

Δ) Διαθέτουν το ποσό των 1000€! για αποπεράτωση οδού Παλαιοχώρας, αυτού του αρχαιολογικού θησαυρού πουν διαθέτουμε που θα μπορούσε να προσελκύσει χιλιάδες τουρίστες, όταν την ίδια στιγμή διαθέτουν για οδοποιία σε ολόκληρο το νησί 700.000€.

ε) Διαθέτουν για προμήθειες πάσης φύσεως ηλεκτρολογικού υλικού 100.000€ και υλικού ύδρευσης άλλες 100.000€ κάνοντας κατάτμηση των ποσών αυτών σε πολλά μικρά για να μπορούν να κάνουν απευθείας αναθέσεις και να αποφύγουν τους διαγωνισμούς (που θα πετύχαιναν σημαντικές εκπτώσεις κάνοντας έτσι οικονομία στο Δήμο όπως έχουν υποχρέωση ως δημοτικοί άρχοντες).

Στ) Διαθέτουν 37.000€! για χημικές-μικροβιολογικές αναλύσεις υδάτων και έλεγχο χλωριωτών-φυτοφαρμάκων.

Και ένα ενδιαφέρον στοιχείο: Διαθέτουν για ανάπλαση Μπελβεντέρε και βελτίωση-επέκταση αποχετευτικού δικτύου Χώρας, το ποσόν των 100. 000€, ποσό που πράγματι είναι απολύτως λογικό. Το έργο όμως αυτό αντιπροσωπεύει γύρω στο 1/5 του γνωστού μεγάλου έργου της ανάπλασης Χώρας- με επιπλέον κάποιες πλακοστρώσεις και κάποιους φοίνικες. Συνεπώς το έργο αυτό θα μπορούσε να γίνει με 500.000€. Γιατί το κοστολογούν με 3.000.000€;

Κανείς δεν λέει ότι δεν είναι απαραίτητες οι παραπάνω εργασίες. Όλα χρειάζονται. Και το ασβέστωμα χρειάζεται, μπορεί όμως να γίνει με απόλυτη βεβαιότητα με 7.000€ αντί για 27.000€. Και ο ευπρεπισμός δημοτικών κτηρίων χρειάζεται, μπορεί όμως να γίνει με 10.000€ αντί για 40.000€. Και οι αγροτικοί δρόμοι χρειάζονται συντήρηση, μπορεί όμως να γίνει με 60.000€ αντί για 200.000€. Ομοίως για όλα τα υπόλοιπα. Έτσι θα περισσέψουν χρήματα για να γίνουν και άλλα σημαντικά έργα για τον τουρισμό, τη νεολαία, τη παιδεία, την εξασφάλιση επάρκειας νερού, την αποχέτευση.

Ποιος θα έκανε τεχνικό πρόγραμμα για το σπίτι του και θα σπαταλούσε τα διαθέσιμα χρήματα με τέτοιο τρόπο;

2. Από ένα τέτοιο τεχνικό πρόγραμμα αξίας 5.800.000€ απουσιάζει εντελώς έστω ένα μεγάλο έργο πνοής για τον τόπο.

Προτείναμε όσον αφορά το βιολογικό Καψαλίου ο οποίος, ως γνωστόν, για να λειτουργήσει απαιτεί μεγάλο όγκο λυμάτων, να γίνει κεντρική αποχέτευση από Καρβουνάδα- Κοντολιάνικα- Λιβάδι-Χώρα. Έτσι και ο βιολογικός θα δουλέψει όπως πρέπει, δικαιολογώντας το υψηλό κόστος λειτουργίας του, και το νότιο τμήμα θα λύσει το σοβαρό πρόβλημα της αποχέτευσης μια για πάντα. Η απάντηση του δημάρχου ήταν ότι φοβάται να το ξεκινήσει διότι αν δεν μπορέσει να το τελειώσει θα γίνει λευκός ελέφαντας!
Βέβαια έναν δήμαρχο που πονάει για τον τόπο του δεν τον ενδιαφέρει αν θα είναι λευκός ή μαύρος ελέφαντας, αλλά μόνον πως θα λύσει τα χρόνια και επείγοντα προβλήματα και πως θα επιτύχει την ανάπτυξη του τόπου του.

Αυτή είναι η κατάσταση, όσο αφορά το τεχνικό πρόγραμμα, και μπορεί ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματα του. Σύντομα όμως θα επανέλθουμε.
-------------------------------------------------------------
Δημήτρης Φατσέας- Δημοτικός Σύμβουλος 23-03-2011
-------------------------------------------------------------