Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

«Επελαύνει» η Nozema Serana στην Κρήτη, πάνω από 100 αιτήσεις αποζημίωσης στον ΕΛΓΑ

Επελαύνει στην Κρήτη η ασθένεια Nozema Serana που εξοντώνει τα μελίσσια. Χαρακτηριστικό είναι το ότι από τις αρχές του χρόνου, οπότε και μετά από έντονες πιέσεις, εντάχθηκε στον κανονισμό του ΕΛΓΑ η αποζημίωση των μελισσοκόμων για την συγκεκριμένη ασθένεια, στο υποκατάστημα Κρήτης του ΕΛΓΑ έχουν υποβληθεί περισσότερες από 100 αιτήσεις μελισσοκόμων που έχουν υποστεί ζημιές.

Σύμφωνα με τον εκτιμητή του ΕΛΓΑ Κρήτης κ. Κώστα Ψαρουδάκη, «συνολικά όντως οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες αλλά ευτυχώς ακόμη δεν έχει εξαπλωθεί στους μεγάλους μελισσοκόμους στο Ηράκλειο που έχουν μέχρι και τρείς χιλιάδες μελίσσια και οι οποίοι κάνουν ότι μπορούν για να προλάβουν την εξάπλωσή της».

Να σημειωθεί πως η ασθένεια πρωτοεμφανίστηκε στην Κρήτη, από τα Χανιά, όπου τα τελευταία δύο χρόνια έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές, αλλά δεν δηλώνοντο στον ΕΛΓΑ καθώς εντάχθηκε στον κανονισμό των αποζημιώσεων από την 1η Ιανουαρίου.

Η Nozema Serana είναι μια άκρως καταστρεπτική ασθένεια η οποία εξασθενεί, εκφυλίζει και θανατώνει τις μέλισσες και η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα καθώς σε όλη την Ευρώπη απαγορεύεται η χρήση στις μέλισσες του φαρμάκου που αντιμετωπίζει την ασθένεια, αν και επιτρέπεται στις άλλες χώρες εκτός Ε.Ε..

Για τον σκοπό αυτό και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων και μέλος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού κ. Ηλίας Χαλακατεβάκης, δήλωσε στο Flashnews.gr πως σίγουρα είναι θετικό το ότι η ασθένεια εντάχθηκε στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, αλλά «εμείς καλούμε ξανά το κράτος να βρεί τρόπους καταπολέμησης της ασθένειας γιατί θα έχουμε τεράστια προβλήματα…».

Όπως διευκρινίζει ο κ. Χαλακατεβάκης, η καρποφορία, σχεδόν του συνόλου των αγροτικών καλλιεργειών της Κρήτης, εξαρτάται από την επικονίαση των μελισσών, που σημαίνει πως εάν εκλείψουν, τότε θα υπάρξει πρόβλημα και στις καλλιέργειες.
------------------------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr-Ναπολέων Σαραντίδης
------------------------------------------------------