Η ερχόμενη Παρασκευή, 4η Μαρτίου του 2011, ορίζεται με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης στην ιδιωτική αποθεματοποίηση για το χοίρειο κρέας.
Η ιδιωτική αποθεματοποίηση για το χοίρειο κρέας αφορά στην ενίσχυση των παραγωγών οι οποίοι αναγκάζονται να αποθηκεύσουν ορισμένες ποσότητες προϊόντων τους είτε επειδή η ζήτηση της αγοράς είναι ανεπαρκής, είτε επειδή οι ίδιοι οι παραγωγοί προτιμούν να πουλήσουν το κρέας τους αργότερα σε τιμές, πιθανόν, καλύτερες από τις σημερινές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca χαιρέτισαν την κίνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ανοίξει την ιδιωτική αποθεματοποίηση χοιρείου κρέατος, υποστηρίζοντας ότι θα συμβάλει στη βελτίωση της καταστροφικής κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι χοιροπαραγωγοί.
Ειδικότερα στα τέλη του Ιανουαρίου του 2011ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, κ. Pekka Pesonen, δήλωσε: «Είμαι πολύ ευχαριστημένος με την πρόταση του Επιτρόπου Γεωργίας Dacian Ciolos.. Οι τιμές του χοιρινού κρέατος της Ε. Ε. βρίσκονται σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, ως αποτέλεσμα της βαθιάς κρίσης που έχει χτυπήσει τον τομέα τα τελευταία τρία χρόνια.
Οι τιμές της αγοράς, οι οποίες είναι 10% κάτω από επίπεδα του 2009, δεν επαρκούν για να καλύψουν το κόστος των παραγωγών, με αποτέλεσμα απώλειες των 25 ευρώ ανά χοίρο. Επιπλέον, οι τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι η καταστροφική κατάσταση δεν θα γίνει καλύτερη τους μήνες που έρχονται. Χαιρετίζω λοιπόν την απόφαση να ανοίξει η ενίσχυση στην ιδιωτική αποθεματοποίηση χοιρείου κρέατος, το οποίο αναμένεται να συμβάλει στην αποκατάσταση της ισορροπίας της κατάστασης της αγοράς.
Οι εξαγωγικές επιστροφές πρέπει επίσης να ενεργοποιηθούν όταν το αποθηκευμένο κρέας τεθεί εκ νέου στην αγορά, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω πτώση των τιμών». Η κίνηση έγινε δεκτή και από πολλούς υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ κατά τη συνάντησή τους την ίδια ημέρα, και η Επιτροπή σκοπεύει να την εφαρμόσει από το τέλος της εβδομάδας.
Ο κ. Pesonen συνέχισε: «Μακροπρόθεσμα, η ΕΕ χρειάζεται να εξετάσει τις προοπτικές του τομέα ώστε να βρεθούν λύσεις για τη διασφάλιση του μέλλοντος του κλάδου. Χαιρετίζω λοιπόν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία μιας εκτεταμένης συμβουλευτικής ομάδας για τους ενδιαφερόμενους φορείς της ΕΕ και τους πολιτικούς ιθύνοντες.
Να μην ξεχνάμε ότι οι παραγωγοί χοιρινού κρέατος της ΕΕ επί του παρόντος δεν έχουν άμεση υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, καλούνται να συμμορφωθούν με τις όλο και πιο δαπανηρές περιβαλλοντικές απαιτήσεις και των υποχρεώσεων προστασίας των ζώων, που οι εισαγωγές δεν έχουν να αντιμετωπίσουν.
Επίσης, οι αυξητικές ορμόνες που απαγορεύονται στην Ευρωπαϊκή παραγωγή χοίρων, χρησιμοποιούνται ακόμη ευρύτερα σε ορισμένες άλλες χώρες. Το γεγονός αυτό διαβρώνει σοβαρά την ανταγωνιστικότητα των παραγωγών της Ε.Ε.
Επιπλέον, πενήντα τέσσερα τοις εκατό των παραγωγών της ΕΕ χοιρινού κρέατος εξαρτώνται αποκλειστικά από την παραγωγή χοιρινού κρέατος για την επιβίωσή τους. Εάν δεν ληφθούν μέτρα, οι περισσότερες εκμεταλλεύσεις της ΕΕ θα βγουν έξω από τις αγορές και οι καταναλωτές της ΕΕ θα πρέπει να στηρίζονται στις εισαγωγές οι οποίες δεν πληρούν τις απαιτήσεις τους. Ο τομέας του χοιρινού κρέατος είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την παροχή θέσεων εργασίας στις αγροτικές περιοχές της Ε.Ε., όταν οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι μία στις έξι θέσεις εργασίας εξαρτώνται από τη γεωργική παραγωγή».
--------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
--------------------------------