Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Επικονίαση - Εισόδημα για μελισσοκόμους

Όσοι έχουν επαφή με το εξωτερικό θα έχουν ενημερωθεί σίγουρα για την αξία της επικονίασης και για τα χρηματικά αντίτιμα που εισπράτουν οι μελισσοκόμοι για να συνεισφέρουν με τα μελίσσια τους στην επικονίαση των καλλιεργειών. Τα ποσά ανέρχονται σε εκατοντάδες δολλάρια ανα κυψέλη για μία εβδομάδα τοποθέτησης σε μία έκταση με καλλιέργειες που έχουν ανάγκη επικονίασης για να "δέσουν" οι καρποί.

Μάλιστα τα τελευταία χρόνια με τις μεγάλες μειώσεις του πληθυσμού των μελισσών παγκοσμίως οι τιμές έχουν εκτιναχθεί. Όπως θυμάστε έχει γίνει και σχετική αναφορά στην άποψη που έχουν οι αυστραλοί μελισσοκόμοι επι του θέματος, οπου χαρακτηριστικά αναφέρουν πως "αν το βαρρόα έρθει και στην Αυστραλία θα είναι μια μεγάλη οικονομική ευκαιρία για μας", εννοώντας πως θα αυξηθούν οι τιμές ενοικίασης των μελισσιών τους.

Κάπου εκεί τελειώνει η πραγματικότητα του πλανήτη μας και αρχίζει η πραγματικότητα της Ελλάδας. Οι μελισσοκόμοι εκδιώκονται απο τις καλλιέργειες, δεν υπολογίζεται καθόλου η αξία και η προσφορά της μέλισσας στη φύση, τα φυτοφάρμακα ψεκάζονται διαρκώς και χωρίς προληπτικά μέτρα και ο μελισσοκομικός σύλλογος βάλλεται απο κάθε πλευρά! Η αμάθεια των ελλήνων και η παντελής απουσία των αρχών στον τομέα της επιμόρφωσης σκιαγραφεί αυτή τη σκληρή και ασύμφορη κατάσταση στην Ελληνική ύπαιθρο.

Σαφώς και δεν έχουμε τις τεράστιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις των ΗΠΑ ή της Αυστραλίας, σαφώς και δεν έχουμε μονοκαλλιέργειες. Ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως δεν αξίζουμε καλύτερη αντιμετώπιση και συμπεριφορά απο τους αγρότες και τους φορείς του κράτους!
-------------------------
Πηγή:ellinikomeli.gr
-------------------------