Ελπίδες στους μελισσοκόμους όλου του κόσμου δίνει μια έρευνα από την Αμερικανική Υπηρεσία Αγροτικής Έρευνας, αφού βρίσκεται πολύ κοντά στην ανακάλυψη μιας νέας μεθόδου, ώστε να αντιμετωπιστεί ο σημαντικότερος εχθρός των μελισσών, το άκαρι βαρρόα.
Το παράσιτο αυτό τρυπά και τρέφεται με την αιμολέμφο των ενήλικων μελισσών αλλά και του γόνου, εξασθενώντας σταδιακά το μελίσσι κι αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί μέχρι και να το αφανίσει.
Η νέα μέθοδος βασίζεται σε φυσικές σημειοχημικές ουσίες οι οποίες έλκουν τα μικρόσωμα ακάρεα και με τη χρήση δολώματος, όπως συμβαίνει με το δάκο στην ελιά, θανατώνονται εκτός της κυψέλης μειώνοντας τον πληθυσμό χωρίς να επηρεάζει τη λειτουργία των μελισσών εντός της κυψέλης.
Οι μέχρι σήμερα μέθοδοι αντιμετώπισης δημιουργούν προβλήματα όπως υπολείμματα στο μελί και το κερί, καθώς και μείωση στη γονιμότητα των βασιλισσών. Στη φύση, η βαρρόα βασίζεται στις σημειοχημικές ουσίες, ώστε να εντοπίσει τις μέλισσες και να τις παρασιτήσει.
Με τη νέα αυτή μέθοδο τοποθετείται επάνω σε ένα χαρτόνι μια πιο ισχυρή δόση σημειοχημικών ουσιών από αυτή που εκπέμπουν οι μέλισσες και έτσι παρασύρονται εκτός της κυψέλης αφήνοντας τις μέλισσες και ουσιαστικά αφού μένουν επάνω στο χαρτόνι χωρίς τροφή πεθαίνουν.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το 35 με 50% των ακάρεων που βρίσκονται μέσα σε μια κυψέλη φεύγουν από τις μέλισσες και πηγαίνουν προς το χαρτόνι. Επίσης έλκονται και αρκετά ακάρεα που βρίσκονται ελεύθερα στη φύση και είναι εν δυνάμει παράσιτα, μειώνοντας έτσι τον αριθμό τους.
Ενθαρρυντικό είναι επίσης πως δεν διαπιστώθηκε καμία αλληλεπίδραση μεταξύ των σημειοχημικών ουσιών και των μελισσών
----------------------------
Πηγή: ellinikomeli.gr
----------------------------