Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Τα σενάρια για την ημερομηνία προκήρυξης των Μεγάλων Σχεδίων Βελτίωσης

Από μέρα σε μέρα περιμένουν οι αγρότες της χώρας, την προκήρυξη των Μεγάλων Σχεδίων Βελτίωσης (προϋπολογισμού έως και 500.000 ευρώ), τα οποία παρά τις αρχικές δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκανδαλίδη στον ΑγροΤύπο, ότι θα έβγαιναν «στον αέρα» περί την 7η Ιανουαρίου, δεν έχουν ακόμα προκηρυχθεί.

Στο θέμα αναφέρθηκε την προηγούμενη Τρίτη, 11 Ιανουαρίου ο ειδικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Διβάρης, με δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο, διευκρινίζοντας ότι χρειάζεται πρώτα να καθορισθεί ο ακριβής τρόπος βαθμολογίας των επενδυτικών φακέλων που θα κατατεθούν από τους υποψήφιους επενδυτές και μετά να ακολουθήσει η προκήρυξη.
 
Χθες, Τρίτη 18 Ιανουαρίου δημοσιεύθηκε και η σχετικής ΚΥΑ με την οποία καθορίζεται ο ακριβής τρόπος βαθμολογίας. Όπως είναι φυσικό, δεδομένης της καθυστέρησης, πολλά είναι τα σενάρια που ακούγονται για την πιθανή ημερομηνία προκήρυξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, οι αγρότες δεν θα δουν ούτε αυτή την εβδομάδα την πολυπόθητη προκήρυξη (εκτός απροόπτου), αφού φήμες θέλουν τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης να κάνει σε… πανηγυρικό κλίμα την ανακοίνωση κατά την διάρκεια της 7η Διεθνούς Έκθεσης για την Kτηνοτροφία & Πτηνοτροφία Zootechnia, στην Θεσσαλονίκη, η οποία θα διεξαχθεί 3-6 Φεβρουαρίου.
 
Την ίδια στιγμή άλλα σενάρια αναφέρουν ότι οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν να κατατίθενται ηλεκτρονικά από 18 Φεβρουαρίου μέχρι 18 Απριλίου για δύο δηλαδή μήνες. Όπως και να έχουν τα πράγματα οι αγρότες βρίσκονται για ακόμα μια φορά στην αναμονή και δεν ξέρουν τι να πιστέψουν.
 
Το μέτρο
 
Υπενθυμίζουμε ότι το Μέτρο 121 «Εκσυγχρονισμός Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων», περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό εκμεταλλεύσεων με νέες τεχνολογίες – καινοτομίες για στροφή σε ποιοτικά προϊόντα, μείωση του κόστους παραγωγής, προστασία περιβάλλοντος, εργασιακή ασφάλεια, αναδιάρθρωση σε προωθούμενες, καινοτόμες και ανταγωνιστικές καλλιέργειες, την υγιεινή και καλή διαβίωση των ζώων, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, νέα συστήματα άρδευσης νεότερης και οικονομικότερης τεχνολογίας, κ.α. Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση λεπτομερειών εφαρμογής, περιλαμβάνει τις ακόλουθες δράσεις:
 
  • Επενδύσεις στις υφιστάμενες και νέες γεωργικές εκμεταλλεύσεις γεωργών φυσικών και νομικών προσώπων
  • Επενδύσεις στις συστεγαζόμενες και συνεργαζόμενες γεωργικές εκμεταλλεύσεις
  • Επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις νέων γεωργών
  • Επενδύσεις για την μετεγκατάσταση κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων σε περιπτώσεις που η αναγκαιότητα μετεγκατάστασης προκύπτει για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
-----------------------
Πηγή: agrotypos.gr 
-----------------------