Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Η ΚΥΘΗΡΑΪΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Με την επίσημη έναρξη των εργασιών του καινούργιου δημοτικού συμβουλίου, η Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία εγκαινιάζει μια υπεύθυνη, σοβαρή και εμπεριστατωμένη αντιπολίτευση, τόσο μέσω του αρχηγού της και αντιπροσώπου στο συμβούλιο Βύρωνα Πρωτοψάλτη όσο και με τη συνεχιζόμενη εργασία και έρευνα των μελών της.

Η παράταξή μας δεσμεύεται ότι θα συνεργασθεί πρόθυμα με οποιαδήποτε άλλη παράταξη ή ομάδα στην προώθηση θεμάτων που πραγματικά συμβάλλουν στην υγιή ανάπτυξη του νησιού και την ευημερία των κατοίκων του.

Προτού ανοίξει η συζήτηση γύρω από τα θέματα της ημερησίας διάταξης στο δημοτικό συμβούλιο της 14ης Ιανουαρίου, ο Βύρων Πρωτοψάλτης ζήτησε να μάθει γιατί τρεις επιστολές της Κυθηραϊκής Πρωτοβουλίας προς τον Δήμο δεν είχαν ακόμα λάβει απάντηση· πρόκειται για επιστολή της 21/10/2010 σχετικά με την ποιότητα του νερού στα Μητάτα, της 22/11/2010 σχετικά με το οργανόγραμμα του δήμου, και της 15/10/2010 σχετικά με την Αναπτυξιακή Κυθήρων ΑΕ.

Η δικαιολογίες της δημοτικής αρχής, ότι δηλαδή αφενός οι εργαζόμενοι στον δήμο αντιμετωπίζουν φόρτο εργασίας, και αφετέρου ότι θα μπορούσε η Πρωτοβουλία να αρκεσθεί σε προφορικές απαντήσεις, αντιμετωπίσθηκαν με την παρατήρηση ότι μία επιστολή ανά μήνα δύσκολα μπορεί να χαρακτηρισθεί «φόρτος εργασίας», ενώ οι προφορικές απαντήσεις δυστυχώς συχνά αντιφάσκουν.

Τα δύο πρώτα θέματα της ημερησίας διάταξης αφορούσαν μάλλον τυπική υποβολή προς το Υπουργείο Εσωτερικών αιτήσεων του δήμου για την πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου. Αφού ζητήθηκε από την αντιπολίτευση διαβεβαίωση πως όλες οι προσλήψεις θα ακολουθήσουν πιστά τις διαδικασίες ΑΣΕΠ, οι εισηγήσεις έγιναν δεκτές παμψηφεί.

Οι επόμενες εισηγήσεις έγιναν αφορμή οξείας αντιπαράθεσης, καθόσον αφορούσαν οκτώ αιτήσεις εργολάβων που ζητούσαν παρατάσεις προθεσμίας περαίωσης διαφόρων έργων, οι περισσότερες «λόγω μη λειτουργίας μονάδος παραγωγής ασφαλτομίγματος και κακών καιρικών συνθηκών».

Έξη από τις οκτώ κατατέθηκαν από το ίδιο άτομο, τον εργολάβο δημοσίων έργων Αλέξιο Μαρινόπουλο, για τη σχέση του οποίου με τα συμφέροντα των επιχειρήσεων Αδελφών Πρωτοψάλτη «Μάκρας» ουδέποτε δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις.

Ακολούθησε σφοδρή επίθεση κατά του αντιδημάρχου Μιχάλη Πρωτοψάλτη από μέλη της μείζονος αντιπολίτευσης, κάποιο εκ των οποίων έφθασε να αμφισβητήσει ακόμα και την νομιμότητα της εκλογής του ως δημοτικό σύμβουλο.

Η θέση της Κυθηραϊκής Πρωτοβουλίας, όπως καταστήσαμε σαφές κατά την προεκλογική περίοδο, παραμένει πως υπάρχει σοβαρότατο ασυμβίβαστο μεταξύ του επαγγέλματος του κ. Μ. Πρωτοψάλτη και των ευθυνών του ειδικά όσον αφορά τα δημοτικά έργα, ασυμβίβαστο που μπορεί να είναι απλώς τυπικό ή ακόμα και νομικό.

Επί του προκειμένου όμως, η αντιπαράθεση σχετικά με το ευρύτερο θέμα της θέσης του κ. αντιδημάρχου ήταν μάλλον εκτός τόπου και χρόνου, και θα ήταν ίσως αποτελεσματικότερο το απλό αίτημα να απόσχει της ψηφοφορίας ο κ. αντιδήμαρχος ως έχων άμεσο ή έμμεσο συμφέρον στο υπό συζήτηση θέμα.

Για λογαριασμό της Πρωτοβουλίας, ο Βύρων Πρωτοψάλτης τόνισε πως κακώς η εισηγήσεις δεν ανέφεραν το εάν υπήρξαν (και πόσες) προηγούμενες παρατάσεις.

Οι εισηγήσεις τελικά έγιναν δεκτές με την ψήφο της πλειοψηφίας.
--
Δελτίο τύπου, 21/1/2011