Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

ΠΑΛΙ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ Ο ΔΗΜΟΣ – ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ;

«Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η διεθνής έκθεση τουρισμού της Βιέννης», πληροφορούμεθα από την ιστοσελίδα του Δήμου Κυθήρων.

Στην έκθεση Ferien-Messe Wien 2011 (13-16 Ιανουαρίου) συμμετείχαν, φυσικά με έξοδα του δήμου, ένας δημοτικός σύμβουλος και ένας δημοτικός υπάλληλος.

Λίγες μέρες αφότου ο υπουργός Τουρισμού χαρακτήρισε τον ΕΟΤ μαγαζί «βαριά αρρωστημένο», αναφερόμενος μεταξύ άλλων σε αλλεπάλληλα «περιττά ταξίδια και μετακινήσεις υπαλλήλων», αναρωτιέται κανείς πως δικαιολογεί η δημοτική αρχή τα έξοδα αυτά, όποια και αν ήσαν, τη στιγμή που, όπως ο δήμαρχος έχει πολύ σωστά τονίσει, έρχονται εποχές που απαιτούν τη σχολαστική αξιολόγηση και της πιο μικρής δαπάνης.

Να θυμηθούμε ότι η αξία της συμμετοχής σε παρόμοιες εκθέσεις έχει επανειλημμένως αμφισβητηθεί από τους επαγγελματίες του χώρου και ότι για τρίτη χρονιά συμμετέχει ο δήμος στην εν λόγω έκθεση, αν και από πλευράς προσέλευσης τουριστών τα αποτελέσματα των προηγούμενων επισκέψεων ήσαν ελάχιστα έως και ανύπαρκτα. Φυσικά, η δημοτική αρχή ισχυρίζεται στην ιστοσελίδα της ότι «τα αποτελέσματα της παρουσίας των Κυθήρων και των Αντικυθήρων στην έκθεση αυτή είναι ήδη ορατά».

Έστω ότι είναι έτσι τα πράγματα, αν και όλες οι ενδείξεις μάλλον το αντίθετο υπαινίσσονται· ας διενεργήσει λοιπόν φέτος ο δήμος μια απλή έρευνα αγοράς, κάτι το οποίο επίμονα ζητάνε εδώ και χρόνια οι επαγγελματίες, για να δούμε επιτέλους ποιοι τουρίστες επισκέπτονται τα νησιά μας, από πού και γιατί.

Μέχρι να γίνει κάτι τέτοιο, δηλαδή μια σωστή αξιολόγηση (βάση στοιχείων και όχι ευσεβών πόθων) της αποτελεσματικότητας της δημοτικής συμμετοχής σε τουριστικές εκθέσεις, καλά θα ήταν να μην πετάμε λεφτά από το παράθυρο.

Και μια τελευταία παρατήρηση. Αν είναι να λάβουμε μέρος σε διεθνείς εκθέσεις, ας γίνει τουλάχιστον αποτελεσματικά και προπάντων επαγγελματικά.


Δυστυχώς, οι φωτογραφίες του Κυθηραϊκού stand που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του δήμου – ουσιαστικά πρόκειται για ένα τραπεζάκι πάνω στο οποίο στριμώχνονται φυλλάδια, κάρτες και σεμπρεβίβες – μονάχα ερασιτεχνισμό και κακομοιριά αποπνέουν.

 Ήταν τουλάχιστον κανένα από τα φυλλάδια στη γερμανική γλώσσα; Το φυλλάδιο του δήμου που βαστάει πάντως ο κύριος με τα γυαλάκια μοιάζει να είναι γραμμένο στα αγγλικά και (ίσως) στα ιταλικά…

Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία
Δελτίο Τύπου, 26/1/2011