Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Πρόταση υπουργείου Οικονομικών να φορολογούνται ως αγρότες αλλά και ως έμποροι – παραγωγοί ενέργειας όσοι γεωργοί επενδύουν σε φ/β

Λύση στο πρόβλημα των αγροτών που επιθυμούν να επενδύσουν σε φ/β επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Οικονομικών μέσα από το Προσχέδιο Νόμου για την «Καταπολέμηση της Φοροδιαφυγής», που βρίσκεται από χθες, Τετάρτη 16 Ιανουαρίου σε δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με τα όσα πρώτος είχε γράψει ο ΑγροΤύπος σε ρεπορτάζ με τίτλο «Οι εφορίες “βαφτίζουν” τους αγρότες επιχειρηματίες προκειμένου να συνάψουν σύμβαση με το ΔΕΣΜΗΕ», οι εφορίες ζητούν από τους υποψήφιους επενδυτές να εξαιρεθούν από τις ευεργετικές διατάξεις των αγροτών που είναι το κύριο επάγγελμά τους και να δηλώσουν πλέον… επιτηδευματίες.

Ωστόσο η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών – χωρίς ακόμα να είναι σίγουρο να θα «περάσει αφού η διαβούλευση λήγει την 1η Φεβρουαρίου – είναι οι επαγγελματίες αγρότες που θα επενδύσουν σε φωτοβολταϊκά ή άλλες ΑΠΕ έως 100 KW να φορολογούνται ως αγρότες αλλά και ως έμποροι – παραγωγοί ενέργειας.

Ειδικότερα στο Άρθρο 26, Παράγραφος 7, αναφέρεται ότι οι παραπάνω αγρότες διατηρούν το δικαίωμα επιστροφής ΦΠΑ με τους κατ’ αποκοπή συντελεστές, ενώ παράλληλα υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίου εσόδων-εξόδων για τις άλλες προαναφερθείσες δραστηριότητες. Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι η ρύθμιση αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, και στην παροχή κινήτρων στους αγρότες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στις ΑΠΕ.

Αναλυτικά η παράγραφος 7 του Άρθρου 26 του προσχεδίου Νόμου αναφέρει: «Μη απώλεια δικαιώματος επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες που ασχολούνται με τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW, ή τη λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων έως 10 δωματίων.

Προβλέπεται ότι οι αγρότες που είναι ενταγμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με το ν. 3874/2010 και ασχολούνται με τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW, ή τη λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων έως 10 δωματίων, έχουν δικαίωμα επιστροφής με τους κατ’ αποκοπή συντελεστές ΦΠΑ, παρότι για τις ανωτέρω δραστηριότητες υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίου εσόδων εξόδων. Σκοπός της εν λόγω ρύθμισης είναι η διευκόλυνση των ανωτέρω συναλλαγών, οι οποίες θεωρούνται ως αγροτικές εκμεταλλεύσεις σύμφωνα με το ν. 3874/10 και η άρση ή η μη δημιουργία αντικινήτρου».

-----------------------
Πηγή: agrotypos.gr
-----------------------