Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Έρχεται εντός Φεβρουαρίου η ΚΥΑ για τις γεωτρήσεις

Εντός του Φεβρουαρίου θα εκδοθεί σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Νίκο Σηφουνάκη η σχετική ΚΥΑ για τις γεωτρήσεις. Τα παραπάνω ανέφερε στην Βουλή ο κ. Σηφουνάκης απατώντας σε ερώτηση της Βουλευτού Φθιώτιδας και πρ. υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κατερίνας Μπατζελή σχετικά με τις διαδικασίες που προβλέπονται για την αδειοδότηση των γεωτρήσεων προς άρδευση.

Η πρ. υπουργός Κατερίνα Μπατζελή τόνισε ότι «ουδείς πιστεύει ότι το σύστημα της διαχείρισης των υδάτων θα πρέπει να είναι ανεξέλεγκτο και να δημιουργεί διαστρεβλώσεις τόσο στην ανάπτυξη της υπαίθρου όσο και στο αγροτικό επάγγελμα.

Μόνο στο Νομό Φθιώτιδας είχαν κατατεθεί 9.000 περίπου αιτήσεις για διάνοιξη γεωτρήσεων, ενώ γενικότερα στη Στερεά Ελλάδα υπάρχουν γύρω στις 19.000 γεωτρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να ελεγχθούν όχι μόνο αριθμητικά, αλλά και για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των υδάτων τους. Δεν είναι μόνο θέμα προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και προστασίας της δημόσιας υγείας».

Στα πλαίσια της έκδοσης ΚΥΑ, μεταξύ υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την εφαρμογή της Οδηγίας περί προστασίας των υδάτων, αλλά και της πολλαπλής συμμόρφωσης, η κ. Μπατζελή επισήμανε ότι «θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν προς διασταύρωση τα στοιχεία που θα προκύψουν από τις αιτήσεις των παραγωγών στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, καθώς και από τις δηλώσεις στο ΟΣΔΕ.

Με την πρώτη αυτή αποτύπωση θα γίνει η πρώτη χαρτογράφηση των γεωτρήσεων στο σύνολό τους, τις οποίες μετέπειτα το ΥΠΕΚΑ μπορεί να εντάξει στις περιφερειακές μελέτες περί διαχείρισης υδάτων».

Ο εκσυγχρονισμός, η συντήρηση και η αποκατάσταση της λειτουργίας όλου του αρδευτικού δικτύου πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, ώστε να διασφαλίζεται τόσο η σωστή διαχείριση τους, αλλά και η ποιότητά των υδάτων.
-----------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
-----------------------