Δημοσιεύτηκε η πολυαναμενόμενη προκήρυξη για τα Μεγάλα Σχέδια Βελτίωσης προϋπολογισμού 285 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σήμερα Παρασκευή 21 Ιανουαρίου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης.
Επίσης ο κ. Σκανδαλίδης έκανε γνωστό ότι οι αιτήσεις των υποψήφιων επενδυτών θα μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά από 18 Φεβρουαρίου ως 18 Απριλίου του 2011. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην προκήρυξη από τα 285 εκατ. ευρώ, τα 50 εκατ. θα δοθούν σε Νέους Αγρότες, τα 135 εκατ. σε γεωργούς σε καπνοπαραγωγικές περιοχές και τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ σε λοιπούς αγρότες.
Το Μέτρο 121 για τον «Εκσυγχρονισμό Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων», θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2007–2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», και προσφέρει τη δυνατότητα ίδρυσης, επέκτασης και εκσυγχρονισμού των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, ώστε να βελτιωθούν οι συνολικές τους επιδόσεις και να καταστούν περισσότερο ανταγωνιστικές, με ποσοστά ενίσχυσης που κυμαίνονται από 40 - 75%, ανάλογα με την ιδιότητα του δικαιούχου και τον τόπο της μόνιμης κατοικίας/έδρας.
Ειδικότερα ο κ. Σκανδαλίδης στις δηλώσεις του τόνισε: «Δημοσιεύτηκε η προκήρυξη για τα Σχέδια Βελτίωσης. Οι αγρότες θα πρέπει να ετοιμάσουν τις προτάσεις τους τις οποίες θα καταθέσουν ηλεκτρονικά από τις 18 Φεβρουαρίου έως τις 18 Απριλίου. Κατεβάλαμε μεγάλη προσπάθεια αυτή την φορά οι διαδικασίες να είναι πιο απλουστευμένες και πολύ πιο γρήγορες και σε ότι αφορά τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και σε ότι αφορά τις μελέτες αλλά και τις διατάξεις για την έγκριση και αξιολόγησή τους.
Το πρόγραμμα είναι ύψους 285 εκατ. ευρώ. Τα 50 εκατ. από αυτά θα πάνε αποκλειστικά σε νέους αγρότες για πρώτη φορά σε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα. Τα 135 εκατ. θα πάνε σε γεωργούς από καπνοπαραγωγικές περιοχές και άλλα 100 εκατ. ευρώ γενικότερα σε γεωργούς και κτηνοτρόφους όλης της χώρας. Πρέπει τα Σχέδια Βελτίωσης να προωθηθούν προς παραγωγικές ουσιαστικές επενδύσεις που θα ενισχύουν την αγροτική ανάπτυξη έτσι ώστε μέσα στην σημερινή οικονομική κρίση να συμβάλουν αποφασιστικά στην ελληνική γεωργία».
Βαθμολογία
Αξίζει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη Τρίτη 18 Ιανουαρίου, δημοσιεύτηκε στη Εφημερίδα της Κυβέρνησης η υπουργική Απόφαση που καθορίζει τον τρόπο βαθμολογίας των υποψήφιων επενδυτών για τα Σχέδια Βελτίωσης. Σύμφωνα πάντως με την υπουργική απόφαση η μέγιστη βαθμολογία της αίτησης ενίσχυσης ανέρχεται σε εκατό βαθμούς.
Ειδικά για τους δικαιούχους στις περιοχές καπνοπαραγωγής κατά την έννοια της ΥΑ 11308/2010 (ΦΕΚ 1964/Β/2010), παρέχεται επιπλέον βαθμολογική πριμοδότηση με βάσει το ποσοστό μείωσης των άμεσων ενισχύσεων που προέρχονται από ενεργοποίηση δικαιωμάτων καπνού μεταξύ των ετών 2010 − 2009.
Επίσης σύμφωνα με τα με την Απόφαση τα κριτήρια πριμοδοτούν όσους βρίσκονται στην ηλικία 30-50 ετών και όσους έχουν ανώτατη εκπαίδευση με γεωργική ή κτηνιατρική ή κτηνοτροφική κατεύθυνση. Τα κριτήρια της ηλικίας, της εκπαίδευσης και της ειδίκευσης περιλαμβάνονται στην πρώτη ομάδα κριτηρίων, ενώ συνολικά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ορίζει τέσσερις ομάδες κριτηρίων:
- Κριτήρια αξιολόγησης δυνητικού δικαιούχου, μέγιστη βαθμολογία 10,
- Κριτήρια αξιολόγησης γεωργικής εκμετάλλευσης δυνητικού δικαιούχου, μέγιστη βαθμολογία 30,
- Κριτήρια αξιολόγησης επενδυτικού Σχεδίου Βελτίωσης, μέγιστη βαθμολογία 15.
- Κριτήρια αξιολόγησης της συμβολής του επενδυτικού Σχεδίου Βελτίωσης στους στόχους του Π.Α.Α. 2007 – 2013, μέγιστη βαθμολογία 45.
Οι επενδύσεις
Τέλος υπενθυμίζουμε ότι με την ένταξη στο Μέτρο 121 του ΠΑΑ ενισχύονται επενδύσεις για:
- τη μετεγκατάσταση κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων σε περιπτώσεις που η αναγκαιότητα μετεγκατάστασης προκύπτει για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας,
- την υγιεινή και καλή διαβίωση των ζώων,
- την προστασία της δημόσιας υγείας,
- την προστασία του εδάφους και των υδάτων, τη βελτίωση της ικανότητας αποδοτικότερης χρήσης των υδάτων και της άμβλυνσης των κλιματικών αλλαγών,
- την υποκατάσταση των ορυκτών καυσίμων, τη μείωση των εκπομπών μεθανίου, διοξειδίου του άνθρακα και οξειδίου του αζώτου,
- την ασφάλεια στον χώρο της εργασίας,
- την υιοθέτηση καινοτομιών και τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών [ΤΠΕ],
- τη βελτίωση και την παρακολούθηση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων,
- τη βελτίωση της εφαρμογής και παρακολούθησης της πολλαπλής συμμόρφωσης,
- τη βελτίωση της διαχειριστικής και επιχειρησιακής ικανότητας της γεωργικής-κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης,
- τη βελτίωση της παραγωγής της εκμετάλλευσης μέσω της επέκτασης ή της αντικατάστασης υφιστάμενων κλάδων ή της εισαγωγής νέων κλάδων παραγωγής που τα προϊόντα τους δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα διάθεσης.
----------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
----------------------