Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Οι προτάσεις του ΣΕΕΝ για τις ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις

Άμεσα μέτρα ώστε η ακτοπλοΐα να «βγάλει τον Χειμώνα» ζήτησαν οι εκπρόσωποι του κλάδου στη συνάντηση που είχε ο φορέας τους ΣΕΕΝ, με τον υπουργό Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη.

Όπως εξήγησαν, σήμερα ο κλάδος πλήττεται από την εθνική οικονομική κρίση και από μία πετρελαϊκή κρίση, επομένως το ΥΝΑ θα πρέπει να σταθμίσει αυτούς τους δύο παράγοντες κατανοώντας ότι δεν είναι δυνατό να πλέουν στο Αιγαίο τόσα πλοία άδεια και να το «καπνίζουν» με πανάκριβα καύσιμα.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας κατέθεσε στον ΥΝΑ ένα πεντασέλιδο υπόμνημα με τις προτάσεις τους, ενώ ο Κ.Μουσουρούλης παρουσίασε τα συμπεράσματα μελέτης που εκπονήθηκε από την Εθνική Τράπεζα.

Η μελέτη προτείνει αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της ακτοπλοΐας με παράλληλη ριζική αλλαγή στον τρόπο δρομολόγησης των πλοίων στην ελληνική αγορά μέσω της δημοπράτησης ομάδων ακτοπλοϊκών γραμμών.

Τελικά η συνάντηση κατέληξε σε συμφωνία να συγκροτηθεί μία επιτροπή που θα θέσει επί τάπητος το ακτοπλοϊκό πρόβλημα αν και από την πλευρά πολλών ακτοπλόων τονίσθηκε προς τον ΥΝΑ ότι τώρα δεν υπάρχει πια χρόνος για επιτροπές παρά μόνο για τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες ζητούν μεταξύ άλλων στο υπόμνημά τους:

- Μείωση των ναυτικών που απασχολούνται στα πλοία τα οποία εξυπηρετούν τις άγονες γραμμές.

- Κατάργηση της δεκάμηνης δρομολόγησης.

- Γραμμές κορμούς με ανταποκρίσεις προς τα μικρότερα νησιά.

- Επιβολή επίναυλου καυσίμου στα εισιτήρια απαλλαγμένου από κρατήσεις υπέρ τρίτων, προμήθειες πρακτόρων, ΦΠΑ με παράλληλη αντιμετώπιση των μονοπωλιακών καταστάσεων που έχουν διαμορφωθεί στην ελληνική αγορά των καυσίμων.

- Διαχωρισμό των πληρωμάτων των πλοίων με βάση το safe manning.

- Αναπροσαρμογή του κρατικού ναυλολογίου στις άγονες γραμμές.

- Αλλαγή της ρήτρας καυσίμου για τις πολυετείς συμβάσεις.

- Εταιρικό ναυτολόγιο.

Οσον αφορά το σκέλος των εργασιακών θεμάτων η ΠΝΟ έχει προειδοποιήσει το ΥΝΑ να μην προχωρήσει στη λήψη αποφάσεων ερήμην της.
-----------------------------------
Πηγή:  Ημερησία
------------------------------------