Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Το φάγαμε το σπανάκι με το φυτοφάρμακο;

Αποθήκη με μη εγκεκριμένα φυτοφάρμακα προέλευσης Βουλγαρίας και Τουρκίας εντόπισε και δέσμευσε το κλιμάκιο της Περιφερειακής Δ/νσης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης σε επιτόπιο έλεγχο σε κατοικία αγρότη στα Αμπελάκια Ορεστιάδας. 

Η απόφαση είναι να επιβληθεί πρόστιμο 5.000 Ευρώ. 

Ο έλεγχος που έγινε σε αποθήκες εταιρείας αυτή την φορά στην Αττική έφερε στο φώς ποσότητες φυτοφαρμάκου το οποίο είχε εισαχθεί απο την Κίνα . Το πρόστιμο των υπηρεσιών σε αυτή την περίπτωση είναι 20.000 Ευρώ . 


Κατά πόσο τα παραπάνω μη εγκεκριμένα φυτοφάρμακα θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά σε καλλιέργιες όπως έγινε πρόσφατα στην Θεσσαλονίκη οι μόνοι που μπορούν να απαντήσουν είναι οι Γεωπόνοι του Υπουργείου . Αλλά ειλικρινά πως είναι δυνατόν αγρότης να χρησιμοποιεί φυτοφάρμακο σε σπανάκι το οποίο δεν επιτρέπεται και να του επιβάλλεται πρόστιμο μόλις!!! 300 ευρώ σε αυτό η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά . 

Καλό θα ήταν να μας πουν εαν ποσότητες απο αυτό το σπανάκι έφτασαν στο πιάτο μας γιατί σίγουρα δεν έχει σημασία εαν είναι εγκεκριμένο. Όπως έλεγαν και οι παλαιότεροι δεν υπάρχει ολίγον έγκυος. Γιατί με μια παραδειγματική τιμωρία δεν προστατεύονται μόνο οι καταναλωτές αλλά οι αγρότες και τα προϊόντα τους .
Οι ενδιαφερόμενοι και στις τρείς αποφάσεις μπορούν να ασκήσουν ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων τα ένδικα βοηθήματα και μέσα που προβλέπονται. 
----------------------------------
Πηγή:  agroschannel.com
----------------------------------