Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Μυστήριο με τις δονήσεις στα Χανιά, τα επικρατέστερα σενάρια


Νέα ενημέρωση 17:42

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες, το συγκεκριμένο πλοίο είναι ιδιωτικής εταιρίας το οποίο είναι ναυλωμένο από την Στρατιωτική Διοίκηση Θαλασσίων Μεταφορών του Αμερικανικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Military Sealift Command, www.msc.navy.mil, υπάρχει ολόκληρος στόλος από πλοία τα οποία χρησιμοποιούνται για Ωκεανογραφικές και υδρογραφικές έρευνες, υποβρύχια επιτήρηση, την παρακολούθηση πυραύλων, ακουστικές έρευνες και ειδική υποβρύχια υποστήριξη πολέμου, για διάφορες στρατιωτικές διοικήσεις των Αμερικανών ανά τον πλανήτη. Το συγκεκριμένο πλοίο ωστόσο εμφανίζεται σαν τανκερ που εξυπηρετεί την Διοίκηση.

Το αξιοσημείωτο όμως είναι ότι γιατί ένα τάνκερ που μεταφέρει καύσιμα είναι αγκυροβολημένο μεσοπέλαγα και το τις τελευταίες ώρες σύμφωνα με το ίχνος του στο marinetraffic.com, να το εμφανίζει να κάνει βόλτες στην περιοχή. Συνήθως ένα τάνκερ μεταφέρει καύσιμα και ή θα κινείται προς μια κατεύθυνση ή θα είναι δεμένο σε κάποιο λιμάνι, σίγουρα όμως ακινητοποιημένο στη μέση του πουθενά.


Ενημέρωση 16:31

Ακολουθώντας το σχόλιο του κυρίου Ανδρέα Παπαδάκη παρακάτω και αναζητώντας σχετικές πληροφορίες, διαπιστώσαμε ότι όντως στην περιοχή ανάμεσα στην Μήλο και τα Χανιά υπάρχει, όπως θα δείτε στο www.marinetraffic.com ένα αγκυροβολημένο πλοίο με αμερικανική σημαία. Στα χαρακτηριστικά του πλοίου αναφέρεται ότι είναι το πλοίο MAERSK PEARY και το σημαντικό είναι το εξής: Στον τύπο του πλοίου αναφέρεται ότι είναι Military Ops, δηλαδή πλοίο στρατιωτικών επιχειρήσεων και ότι είναι αγκυροβολημένο.

Παρακαλούμε οποιαδήποτε πληροφορία από τους αναγνώστες να μας στέλνονται.









Eνημέρωση: 16:15

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση που είχαμε από τον Εκπρόσωπο Τύπου του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που είχαμε από εχτές το βράδυ, δηλαδή το γεγονός ότι διεξάγεται άσκηση της Αεροπορίας με πραγματικά πυρά.

Συγκεκριμένα ο Αντισμήναρχος κ. Δημήτρης Μαρδίκης μας ενημέρωσε ότι στην περιοχή «Καράβια» που βρίσκεται 25 ν.μ βορειοδυτικά της Μήλου διεξάγεται άσκηση της Π. Α. με πραγματικά πύρα με βολές στην θάλασσα.

Ωστόσο όμως το γεγονός της άσκησης δεν δίνει την σαφή απάντηση στο ερώτημα πως οι δονήσεις έχουν γίνει αισθητές, στα Χανιά, το Καστέλι και το Ρέθυμνο. Επίσης υπενθυμίζουμε ότι αναγνώστες επικοινώνησαν από την Μήλο, την Άνδρο και την Σαρωνίδα Αττικής και μας ανέφεραν ότι και εκεί υπάρχουν δονήσεις, ωστόσο οι περιοχές αυτές είναι πιο κοντά στο πεδίο βολής, οπότε υπάρχει μία λογική εξήγηση στο φαινόμενο εκεί.

Σύμφωνα με ειδικούς που τοποθετήθηκαν ανεπίσημα στο θέμα, ενδέχεται λόγω της άπνοιας αλλά και της υψηλής υγρασίας που επικρατεί στα Χανιά, αλλά και την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Βόρεια του Νομού, ενδέχεται οι δονήσεις και το ωστικό κύμα να μεταφέρονται. Πάντως επίσημη επιστημονική εκδοχή δεν υπάρχει για αυτό.

Eνημέρωση: 15:27

Πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει την προέλευση των ήχων και των "δονήσεων" οι οποίες εκτός απο το βράδυ της Τρίτης, έγιναν αισθητές και το μεσημέρι της Τετάρτης, βόρεια του νομού Χανίων, σε μιαν μεγάλη ακτίνα απο την Κίσαμο μέχρι τον Αποκόρωνα.

Μάλιστα η ανησυχία των κατοίκων εντάθηκε καθώς σήμερα απο την 1:40 μμ έως την 1:48 μμ έγιναν αισθητες,κυρίως στην Κίσαμο, τρείς περίεργες "δονήσεις" όμοιες με τις χθεσινοβραδυνές, οι οποίες κατεγράφησαν απο τον σεισμογράφο του εργαστηρίου γεωφυσικής και φυσικών καταστροφών του ΤΕΙ Κρήτης, στα Χανιά, αλλά και απο τον σεισμογράφο του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Αντικύθηρα.

Η ανησυχία μετατρέπεται σε αγανάκτηση καθώς απουσιάζει παντελώς κάποια επίσημη ενημέρωση. Πάντως, οι σεισμολόγοι αποκλείουν την εξήγηση της σεισμικής δόνησης και σύμφωνα με πληροφορίες κάνουν λόγο για "ηχητικά κύματα" - παλμούς, τα οποία είναι άγνωστης - προς το παρόν - προέλευσης.

Δείτε την καταγραφή των τριών νέων "δονήσεων" στον σεισμογράφο του Παν/μίου Αθηνών στα Αντικύθηρα.




Οι αρχικές πέντε χθεσινές δονήσεις που σημειώθηκαν απο τις 20:30 έως τις 21:15, σύμφωνα με μαρτυρίες αναγνωστών του Flashnews.gr είχαν σαν βασικά χαρακτηριστικά, απότομη βουή, το τρίξιμο των τζαμιών και την αίσθηση ενός ωστικού κύματος, ενώ σύμφωνα με τον διευθυντή του εργαστηρίου γεωφυσικής κ.Φίλιππο Βαλιανάτο, αποκλείεται παντελώς το θέμα της σεισμικής δόνησης.

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες, εκείνη των ώρα δεν εγίνοντο βολές, ούτε απο το Πεδίο Βολής Κρήτης, ούτε απο την 115 ΠΜ, και επιπλέον μαρτυρίες απο κατοίκους που διαμένουν κοντά στο αεροδρόμιο Χανίων, δεν αναφέρουν ιδιαίτερη δραστηριότητα πολεμικών αεροσκαφών.

Επίσης, το Flashnews.gr επικοινώνησε με αρμοδίους της Αμερικανικής αεροπορικής βάσης στο Ακρωτήρι Χανίων, οι οποίοι δήλωσαν πλήρη άγνοια για οποιαδήποτε δραστηριότητα.

Το Πεδίο Βολής Μήλου


Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Flashnews.gr απο χθές γίνονται βολές με πραγματικά πυρά στο Πεδίο Βολής "Καράβια" στην Μήλο. Συγκεκριμένα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι χθες το βράδυ, απο τις 7 μμ έως τις 8 μμ είχαν προγραμματιστεί βολές στο πεδίο βολής της Μήλου, οι οποίες όμως καθυστέρησαν και τελικά έγιναν - κατα παράβαση των κανονισμών - περίπου στις 8:30 το βράδυ.

Ίσως αυτό να εξηγεί τις μαρτυρίες αναγνωστών του Flashnews.gr απο την Μήλο και την Άνδρο,για δονήσεις που έγιναν αισθητές εκεί. Όμως δεν εξηγεί το γιατί οι δονήσεις δεν καταγράφησαν απο σεισμογράφους που βρίσκονται κοντά, παρά μόνο απο τον σεισμογράφο του ΤΕΙ στα Χανιά.

Επίσης, σύμφωνα με πολλούς, εαν το φαινόμενο έγινε αισθητό με τέτοια ένταση στα Χανιά που είναι σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων απο την Μήλο, τότε στο νησί αυτό, οι επιπτώσεις θα ήταν πολύ μεγαλύτερες.

Πάντως οι ρίψεις οβίδων συνεχίστηκαν και σήμερα και απο κάποιους εκφράζεται η εκτίμηση πως αναλόγως των καιρικών συνθηκών, δεν αποκλείεται τα ωστικά κύματα να κατευθύνθηκαν προς την δυτική Κρήτη.

Sonic Boom

Επιπλέον εξετάζεται το ενδεχόμενο σπάσιμο του φράγματος του ήχου απο κάποιο ή κάποια μαχητικά αεροσκάφη τα οποία πετούσαν πάνω απο την περιοχή του κόλπου των Χανίων.

Πρόκειται για το γνωστό Sonic Boom, βασικό χαρακτηριστικό του οποίου είναι ο ισχυρότατος κρότος (έκρηξη), συνοδευόμενος απο ωστικό κύμα.

Όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρξε ο χαρακτηριστικός ήχος της έκρηξης παρα μόνο οι δονήσεις του ωστικού κύματος, κάτι που σύμφωνα με ειδικούς, εξηγείται εαν τα συγκεκριμένα αεροσκάφη έσπασαν το φράγμα του ήχου ευρισκόμενα σε μεγάλη απόσταση απο την ξηρά, είτε σε ύψος,είτε προς την θάλασσα.

Βέβαια, οι σημερινές αντίστοιχες "δονήσεις" αποδυναμώνουν και αυτό το ενδεχόμενο.

Σε ότι αφορά στην καταγραφή των δονήσεων, ο κ.Βαλιανάτος επεσήμανε πως οι σεισμογράφοι καταγράφουν οτιδήποτε προκαλεί ταλαντώσεις στο έδαφος, ακόμη και όταν πρόκειται για ωστικό κύμα.

Να σημειωθεί πως μέχρι αυτή την ώρα και παρά την πανελλήνια δημοσιότητα που δόθηκε, μέσω του Flashnews.gr, δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση, κάτι που γεννά περισσότερα, εύλογα ερωτηματικά.

Και καθώς το "φαινόμενο" συνεχίζεται είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση των κατοίκων για την παντελή απουσία ενημέρωσης απο την πολιτεία.



Χαρακτηριστική φωτογραφία μαχητικού αεροσκάφους την στιγμή που σπάει το φράγμα του ήχου


Καταγραφή του Sonic Boom σε σεισμογράφο στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ

Δείτε εδώ πληρη ενημέρωση για το Sonic Boom απο το Wikipedia
------------------------------------------------------
Πηγή: flashnews.gr -Ναπολέων Σαραντίδης
------------------------------------------------------