Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Αυξάνονται οι τόκοι των δανείων που πληρώνουν οι αγρότες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Αυξητική πορεία ακολουθούν οι τόκοι των δανείων που πληρώνουν οι αγρότες. Όπως δείχνει η ετήσια έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στη χώρα μας είναι ότι παρά την οικονομική κρίση που υπάρχει καλούνται να πληρώνουν αυξημένους τόκους για τα δάνειά τους.

Η έκθεση αναφέρεται στους δείκτες τιμών αμοιβής των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής. Οι δείκτες αυτοί περιλαμβάνουν τα αγροτικά ημερομίσθια, τους τόκους δανείων και τη μίσθωση των υπηρεσιών, που καταβάλλουν οι παραγωγοί για τη λειτουργία της εκμετάλλευσής τους.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αυξήθηκαν οι τόκοι που πλήρωσαν πέρυσι, σε σύγκριση με το 2010, οι αγρότες για τα δάνεια που έχουν πάρει. Μάλιστα αν συγκρίνουμε αντίστοιχα με την έκθεση του προηγούμενου έτους, θα δούμε ότι ενώ η αύξηση του 2010 ήταν της τάξης του 8,5%, για το 2011 είναι μεγαλύτερη και φτάνει στο 14,5%. Την ίδια ώρα τα αγροτικά ημερομίσθια περικόπηκαν. Μείωση υπήρξε και στα ενοίκια των αγροκτημάτων, ενώ αντίθετα είχαμε αύξηση στην ενοικίαση των αγροτικών μηχανημάτων.

Ειδικότερα ο Γενικός Δείκτης Αμοιβής Συντελεστών Παραγωγής το 2011, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του 2010, σημείωσε αύξηση 2,1% έναντι μείωσης 0,7% που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2010 προς το 2009.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του 2011 οφείλεται στις εξής μεταβολές των επιμέρους δεικτών:

    στη μείωση του δείκτη αμοιβής εργασίας (αγροτικά ημερομίσθια) κατά 2,6%
    στη μείωση του δείκτη αμοιβής γης (ενοίκια αγροκτημάτων) κατά 1,4%, και
    στην αύξηση του δείκτη αμοιβής κεφαλαίου κατά 8,6% (τόκοι δανείων: αύξηση 14,5%, ενοίκια μηχανημάτων: αύξηση 0,9%).

Αντίστοιχα το 2010 είχαμε μείωση, που οφείλεται τις εξής μεταβολές των επιμέρους δεικτών:

    μείωση του δείκτη αμοιβής εργασίας (αγροτικά ημερομίσθια) κατά 6%
    μείωση του δείκτη αμοιβής γης (ενοίκια αγροκτημάτων) κατά 1,2%, και
    αύξηση του δείκτη αμοιβής κεφαλαίου κατά 5,5% (τόκοι δανείων: αύξηση 8,5%, ενοίκια μηχανημάτων: αύξηση 2%).

Μελετώντας τα συνολικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, παρατηρούμε ότι τα αγροτικά ημερομίσθια, από το 2003 μέχρι το 2009, ακολουθούν μια αυξητική πορεία. Όμως από το 2010 και λόγω της οικονομικής κρίσης αρχίζουν να μειώνονται.

Όσον αφορά την ενοικίαση αγροκτημάτων, οι τιμές κορυφώνονται το 2007 και στη συνέχεια αρχίζουν τη φθίνουσα πορεία.

Όμως σε αντίθεση με τα προηγούμενα παρατηρούμε ότι οι τόκοι δανείων δεν επηρεάζονται καθόλου από την οικονομική κρίση και παρουσιάζουν συνεχώς αυξητική πορεία. Ίδια αυξητική πορεία ακολουθούν και τα ενοίκια των αγροτικών μηχανημάτων.

Δείτε πίνακες με τα στοιχεία για το 2011 της ΕΛΣΤΑΤ

Δείτε πίνακες με τα στοιχεία για το 2010 της ΕΛΣΤΑΤ

---------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
---------------------------