Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Νέα απογραφή συνταξιούχων ΟΓΑ

Προθεσμία δύο μηνών που θα ξεκινά από τα τέλη Σεπτεμβρίου σκοπεύει να δώσει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας σε όλους τους συνταξιούχους και επιδοματούχους του ΟΓΑ προκειμένου να απογραφούν για τη φετινή χρονιά.

Tη σχετική απόφαση έχουν λάβει ο υπουργός, Ι. Βρούτσης και ο διοικητής του ΟΓΑ, Π. Πέτρουλας σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν ακόμα περισσότεροι  συνταξιούχοι/δικαιούχοι-«φαντάσματα» και αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως εντός της εβδομάδας.

Η απογραφή αφορά όλους τους συνταξιούχους και επιδοματούχους (σε αυτούς περιλαμβάνονται όσοι λαμβάνουν ισόβια σύνταξη, πολυτεκνικά επιδόματα, σύνταξη ανασφάλιστου) οι οποίοι θα πρέπει να προσέλθουν αυτοπροσώπως στις τράπεζες ή στα ΕΛ.ΤΑ. απ' όπου εισπράττουν τις παροχές. Όσοι αδυνατούν να το πράξουν θα πρέπει να εξουσιοδοτήσουν μέσω ΚΕΠ τρίτα πρόσωπα με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής τους.

Όλοι οι συνταξιούχοι και οι επιδοματούχοι του ΟΓΑ θα κληθούν να καταθέσουν υποχρεωτικά τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και τον ΑΦΜ και αν δεν διαθέτουν ή αναγράφονται λάθος στα ενημερωτικά σημειώματα, θα πρέπει να υποβάλουν τους δύο παραπάνω αριθμούς για να εξακολουθήσουν να λαμβάνουν τις συντάξεις και τα επιδόματα.

Από την ΟΓΑ διαμηνύεται ότι καμία παροχή δεν θα δίνεται στο εξής χωρίς ΑΜΚΑ και ΑΦΜ και υπενθυμίζουν ότι για το θέμα υπάρχει σχετική διάταξη νόμου. Τα στοιχεία ειδικά των επιδοματούχων θα διασταυρωθούν, στη συνέχεια, με τα στοιχεία που διαθέτουν άλλοι φορείς που καταβάλλουν προνοιακά επιδόματα ως ένα πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας ενιαίας βάσης δεδομένων και στην προοπτική να λειτουργήσει στο μέλλον ο ΟΓΑ ως ο μοναδικός Οργανισμός ο οποίος θα καταβάλει τις σχετικές παροχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την περσινή απογραφή δεν εμφανίστηκαν ή διακόπηκαν παροχές σε 5.500 δικαιούχους, για τους οποίους κινήθηκαν διαδικασίες εντοπισμού και καταλογισμού των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.

Παράλληλα, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ξεκίνησε έρευνα για τις 1.040 «ύποπτες» συντάξεις του ΟΓΑ διαβιβάζοντας τα σχετικά στοιχεία του Οργανισμού στις κατά τόπους αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Η σχετική λίστα αφορά όσους συνταξιούχους δεν εμφανίστηκαν στις τράπεζες κατά το στάδιο της απογραφής που ζήτησε ο ΟΓΑ με συνέπεια να υπάρχουν υποψίες ότι κάποια άλλα πρόσωπα (π.χ. συγγενικά των δικαιούχων) μπορεί να εισπράττουν παράνομα τα ποσά των συντάξεων, κάτι άλλωστε που έχει διαπιστωθεί σε άλλα ταμεία, όπου εντοπίστηκε ακόμη και η περίπτωση γιου ασφαλισμένης που εισέπραξε 219.000 ευρώ επί 19 χρόνια μετά το θάνατό της!

Η Εισαγγελία Αρείου Πάγου ζήτησε από τον ΟΓΑ να προσδιορίσει επακριβώς τις περιφέρειες και τις διευθύνσεις σε πόλεις και χωριά που διαμένει κάθε ύποπτος και μόλις ολοκληρώθηκε η σχετική επεξεργασία, απέστειλε τα στοιχεία σε διάφορες εισαγγελίες της χώρας με σχετικό διαβιβαστικό έγγραφο του εισαγγελέα Α.Π. Ι. Τέντε που ζητεί να διερευνηθεί κατεπείγουσα έρευνα για να ασκηθούν οι κατάλληλες διώξεις.

Οι αρχές θα αναζητήσουν εάν οι δικαιούχοι των συντάξεων έχουν πεθάνει ώστε να διωχθούν ποινικά αυτοί που συνεχίζουν να εισπράττουν τα ποσά, ενώ ταυτόχρονα θα διερευνηθεί εάν υπάρχει ευθύνη και για τους υπαλλήλους κρατικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με την παραγγελία οι έρευνες πρέπει να γίνουν κατά προτεραιότητα και σε βάθος.
-------------------------------
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ
-------------------------------