Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Η Γιορτή του Θεολόγου στα Κύθηρα

Τιμήθηκε και φέτος στα Κύθηρα, όπως κάθε χρόνο, ο άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, ο Απόστολος και Ευαγγελιστής της αγάπης, ο ηγαπημένος και επιστήθιος φίλος του Χριστού, ο οποίος «..εν τω Σταυρώ αυτώ συμπαρήν…»


Δύο μόλις ημέρες μετά τη μεγάλη γιορτή της Μυρτιδιωτίσσης, προσήλθαν πολλοί σε δύο όμορφα εξωκκλήσια, που είναι αφιερωμένα στον άγιο Ιωάννη το Θεολόγο και η παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας κ. Σεραφείμ έδωσε ιδιαίτερη λαμπρότητα στη γιορτή αυτού του μεγάλου αγίου της Εκκλησίας μας.
     
Στην τοποθεσία Λαχνός, κοντά στα Μυρτίδια στο γραφικό εξωκκλήσι του Θεολόγου έγινε χθες στις 25/9 το απόγευμα πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία, όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος και μίλησε για το μαθητή του Κυρίου και Απόστολο της αγάπης. 




Μετά τον Εσπερινό, στο όμορφα διαμορφωμένο προαύλιο οι κυρίες των οικογενειών που φροντίζουν το ναό προσέφεραν εκλεκτά κεράσματα, μεζέδες, γλυκά, φρούτα και κυρίως πολλή αγάπη σε όλους τους προσκυνητές, σύμφωνα με τις εντολές του εορταζομένου Αγίου.
      
Σήμερα Τετάρτη, ανήμερα της γιορτής, ο  Σεβασμιότατος με δύο ιερείς  τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και κήρυξε το θείο λόγο στο Θεολόγο στη Χαμηλή. Μεταξύ Κάτω Λειβαδίου και Καλάμου, ανατολικά, κοντά στο δρόμο που οδηγεί στη Φυρή Άμμο, βρίσκεται το ιστορικό εξωκκλήσι του Θεολόγου με ιδιόμορφη αρχιτεκτονική και με το παρατηρητήριο (βαρδιόλα) πάνω στη στέγη, που το επέβαλλε η στρατηγικής σημασίας τοποθεσία στην οποία ευρίσκεται. 





Ο ναός, μονόχωρος, τετράγωνος με τρούλο, ανήκει στον λεγόμενο Κυθηραϊκό αρχιτεκτονικό ρυθμό και είναι ο μοναδικός ναός αυτού του τύπου που έχει βαρδιόλα στη σκεπή. 

Από εκεί η θέα προς τις ανατολικές παραλίες του νησιού, προς το Κρητικό και το Μυρτώο πέλαγος είναι εκπληκτική. 
----------------------------------------------
Βασίλειος Σταύρου ιερέως Χάρος  
----------------------------------------------