Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Νέο προϊόν κατά του κηρόσκορου

Αν ο μεγαλύτερος εφιάλτης των μελισσών είναι το βαρρόα, τότε ο μεγαλύτερος εφιάλτης των μελισσοκόμων είναι ο κηρόσκορος.

Μία μικρή πεταλούδα αν καταφέρει να διεισδύσει σε μία σκοτεινή αποθήκη, όπου φυλάσσονται κηρήθρες μπορεί μέσα σε λίγες εβδομάδες να καταστρέψει εκατοντάδες από αυτές. Κι αυτό χάρη στον ταχύτατο πολλαπλασιασμό της.

Κατά τη διάρκεια της ζωής τους, τα θηλυκά γεννούν από 300 ως 600 αυγά ,με ορισμένα μάλιστα να ξεπερνούν και τα 1000.

Τα αυγά έχουν μέγεθος περίπου 0.5mm, και εναποθέτονται μέσα στις κερήθρες ή σε κοιλότητες των τελάρων.

Στους 30 βαθμούς κελσίου τα αυγά εκκολάπτονται σε 5 μέρες ενώ σε χαμηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να χρειαστούν και 30 μέρες.

Όταν εκκολαφθούν οι προνύμφες είναι λευκές και έχουν μήκος 1mm.
Καθώς όμως μεγαλώνουν τρεφόμενες από τα υλικά της κερήθρας αγγίζουν τα 28mm μήκος και παίρνουν ένα κιτρινο-γκρι χρώμα.

Κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης τους ανοίγουν τούνελ στο κερί και τρέφονται με γύρη ή μέλι που θα βρουν σε αυτήν. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αρκετή τροφή, οι προνύμφες του κηρόσκορου επιτίθενται ακόμα και στα αυγά ή τις προνύμφες των μελισσών.



Τα τούνελ που ανοίγουν οι προνύμφες του κηρόσκορου γεμίζουν από μεταξωτό ιστό και περιττώματα τους.
Σύντομα ο κηρόσκορος καταστρέφει ολοσχερώς τις κερήθρες και απωθεί από τα κελιά τις μέλισσες που πλέον δε μπορούν να ανταπεξέλθουν σε όλη αυτή την επίθεση.

Σταδιακά ο ιστός σέπεται και γίνεται εστία μόλυνσης μέσα στην κυψέλη, με διάφορες μυκητιάσεις και παθογόνους μικροοργανισμούς να ακολουθούν (κιμωλίαση, σηψιγονία, μούχλα).

Οι προνύμφες τελικώς ωριμάζουν σε διάστημα από 30 μέρες ως και 6μήνες ανάλογα με τη θερμοκρασία και την ποσότητα τροφής.

Για την Ελλάδα τα πράγματα είναι δύσκολα χάρη στις υψηλές θερμοκρασίες της. Μέσα σε δύο μήνες μπορούν να εκκολαφθούν πάνω από 300.000 αυγά μέσα σε μία εστία παρασιτισμού.

Οι συνέπειες για το μελισσοκόμο είναι καταστροφικές καθώς αδυνατεί να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση και έτσι οδηγείται στο λιώσιμο των κηρηθρών.



Αυτή είναι η θλιβερή ιστορία του κηρόσκορου ως σήμερα. Μία νέα ανακάλυψη, από τη βιομηχανία των παρασιτοκτόνων έρχεται να δώσει μία αποδοτική λύση στο πρόβλημα του κηρόσκορου.

Η εταιρεία που κατασκεύασε το ExomiteApis, η Exosect χρησιμοποιώντας τεχνητές φερομόνες θηλυκού κηρόσκορου, κυκλοφόρησε στην αγορά ένα προϊόν με την ονομασία Exosect SP Tab.

Στο παρακάτω βίντεο θα δούμε εν συντομία πως λειτουργεί το προϊόν.

-----------------------------
Πηγή: ellinikomeli.gr
-----------------------------