Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Με μειωμένο προσωπικό και με καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα ετοιμάζονται να μπουν οι Περιφέρειες στον… αγώνα για την καταπολέμηση του δάκου.

Κρίσιμο είναι το αμέσως επόμενο διάστημα όσον αφορά την εξέλιξη των προσβολών από δάκο στα ελαιόδεντρα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα και όλα θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες του Οκτωβρίου.

Ωστόσο αυτό που μας επισημαίνουν από τις αρμόδιες διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας είναι το θέμα της μείωσης του προσωπικού που συμμετέχει στα προγράμματα των ψεκασμών. Ένα ακόμα πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στην εξέλιξη των διαγωνισμών για την ανάδειξη εργολάβων δακοκτονίας γεγονός που οφείλεται στις αλλαγές της διοικητικής μεταρρύθμισης στις Περιφέρειες.

«Γενικευμένες προσβολές για την ώρα δεν έχουμε στην Κρήτη. Ωστόσο έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη περίοδο. Οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος είναι καθοριστικοί. Επίσης μετά τον Οκτώβριο η περίοδος είναι πολύ δύσκολη αφού η ελαιοσυλλογή στο νησί είναι οψιμότερη από άλλες περιοχές της χώρας», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Μαυράκης, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Κρήτης.

Και προσθέτει: «Ο δάκος στην περιοχή μας δουλεύει σχεδόν όλο τον χρόνο. Υπάρχει λοιπόν μια δυναμική πληθυσμού και την περίοδο εκείνη δηλαδή μετά τον Νοέμβριο. Πέρσι είχαμε πρόβλημα σε ορισμένες περιοχές δύσκολες όπως αυτή του Βιάννου. Το θέμα είναι πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αν εμφανιστεί; Η παράταση της δακοκτονίας δεν μπορεί να γίνει γενικά και αόριστα. Σε ατομικό όμως επίπεδο που ο κάθε καλλιεργητής κάνει τον προγραμματισμό του μπορεί να συνεχίσει το πρόγραμμα καταπολέμησης. Γι’ αυτό είναι αναγκαία η ανάληψη πρωτοβουλίας από πλευράς παραγωγών. Πρέπει να το παρακολουθούν το θέμα. Ειδικά σε περιοχές δύσκολες».

Η ιδιαιτερότητα της Κρήτης

Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου για το θέμα της μείωσης του προσωπικού ο κ. Μαυράκης μας λέει: «Πέρσι είχαμε 25 άτομα για τις δακοκτονίες ενώ φέτος έχουμε 13 λόγω των γνωστών δημοσιονομικών περικοπών. Εμείς σαν περιφέρεια έχουμε πει ότι η Κρήτη δεν είναι όπως η υπόλοιπη Ελλάδα λόγω της ποικιλομορφίας των κλιματικών δεδομένων. Είμαστε μια περιοχή η οποία χρειάζεται ένα ιδιαίτερο τρόπο αντιμετώπισης. Επομένως και ο χρόνος της δακοκτονίας είναι μικρός και η παρακολούθηση του πληθυσμού θα πρέπει να γίνει σε σωστότερη βάση. Πρέπει λοιπόν να έχουμε το προσωπικό στην ώρα του, τα φάρμακα και τις σχετικές χρηματοδοτήσεις. Όταν θες 150 ημέρες για να κάνεις έναν διαγωνισμό που θα ασχοληθεί με τους ψεκασμούς (εργολάβους) ή να προμηθευτείς τα φάρμακα καταλαβαίνει κανείς ότι βγαίνουμε εκτός προγράμματος».

Μεσσηνία

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του κ. Ιωάννη Κυριακόπουλου, προϊστάμενου τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου και υπεύθυνου Δακοκτονίας στην Μεσσηνία: «Όσον αφορά τις προσβολές είναι νωρίς ακόμα να πούμε. Οι ψεκασμοί γίνονται μέσα στα συνηθισμένα πλαίσια με εξαίρεση κάποιες περιοχές όπου είναι πιο εντατικοί. Τα προβλήματα είναι γνωστά και αφορούν όλη την Ελλάδα. Αφορούν κυρίως την μείωση του εργατοτεχνικού προσωπικού κατά 50% η οποία είναι σε όλη την Ελλάδα. Αυτό έχει επιφέρει κάποια προβλήματα στην εφαρμογή του προγράμματος. Εμείς από 19 άτομα που είχαμε πέρσι φέτος θα έχουμε 10. Αυτό δημιουργεί προβλήματα αφού το πρόγραμμα λειτουργεί με κάποια στάνταρ που απαιτούν έναν αριθμό ατόμων. Ωστόσο δεν μπορούμε να πούμε ακόμα αν θα έχουμε προβλήματα αφού όλα θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες και από τους δακοπληθυσμούς».

Και καταλήγει: «Το δεύτερο πρόβλημα είναι η καθυστέρηση των διαδικασιών του διαγωνισμού λόγω της διοικητικής μεταρρύθμισης στις Περιφέρειες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια εμπλοκή όσον αφορά την εξέλιξη των διαγωνισμών (για ανάδειξη εργολάβων δακοκτονίας). Μάλιστα σε μερικές περιοχές της Ελλάδας ίσως πραγματοποιήθηκε καθυστερημένα η έναρξη των ψεκασμών».

Μυτιλήνη

Τέλος σε επικοινωνία μας με τον κ. Μανώλη Γιασσά γεωπόνο, της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας στην Μυτιλήνη μάθαμε ότι: «Είναι νωρίς ακόμα να πούμε. Από κάποιες δειγματοληψίες που έχουμε πραγματοποιήσει υπάρχει ένα πολύ μικρό ποσοστό ούτε 1%. Σίγουροι για το τι συμβαίνει θα είμαστε όταν πιάσουν οι πρώτες βροχές. Δυστυχώς φέτος και πέρσι το προσωπικό που ασχολείται πλέον με την δακοκτονία είναι κατά πολύ μειωμένο σε σύγκριση με το 2009. Όσον αφορά τους τομεάρχες το 2009 είχαμε 28, το 2010 έγιναν 21 και φέτος είναι 12. Κατά την γνώμη μου αν του χρόνου μειώσουν περαιτέρω το προσωπικό δεν θα πρέπει να γίνει δακοκτονία. Αν φέτος έχουμε μεγάλο ποσοστό προσβολών με δάκο θα έχουμε πραγματικό πρόβλημα. Ελπίζουμε όταν θα βρέξει κατά τον Οκτώβριο να πέσουν και οι θερμοκρασίες. Αν συμβεί αυτό δεν θα έχουμε πρόβλημα αλλά αυτό είναι λίγο δύσκολο με βάση τα τελευταία δεδομένα.
---------------------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr-Χρήστος Διαμαντόπουλος
---------------------------------------------------