Κατατέθηκε σήμερα, Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις», προκειμένου, ακολούθως να συζητηθεί στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και κατόπιν στην Ολομέλεια.
Το νέο σχέδιο νόμου εκσυγχρονίζει την περιβαλλοντική νομοθεσία σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες και στοχεύει στην αειφόρο διαχείριση και την αποτελεσματική διατήρηση του φυσικού πλούτου ως πολύτιμου και αναντικατάστατου εθνικού κεφαλαίου, μέσα από το πλαίσιο προστασίας της βιοποικιλότητας και την απλοποίηση των διαδικασιών χαρακτηρισμού προστατευόμενων περιοχών.
Σκοπός του σχεδίου νόμου – σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η αιτιολογική Έκθεση του ΥΠΕΚΑ - είναι η αειφόρος διαχείριση και αποτελεσματική προστασία της βιοποικιλότητας, ως πολύτιμου και αναντικατάστατου εθνικού κεφαλαίου. Ως «βιοποικιλότητα» νοείται η ποικιλία των εκφάνσεων όλων των μορφών ζωής σε κάθε επίπεδο, από το γενετικό, το επίπεδο των ειδών και των οικοσυστημάτων, μέχρι το επίπεδο του τοπίου.
Πέρα από ηθική υποχρέωση, η προστασία των ειδών χλωρίδας και πανίδας, καθώς και των οικοσυστημάτων τους αποτελεί επένδυση για το μέλλον της ζωής στον πλανήτη. Τα υγιή οικοσυστήματα αποδίδουν απτά οφέλη που αποτελούν τη βάση της κοινωνικής ευημερίας, της οικονομικής ευμάρειας, και του πολιτισμού. Αντίθετα, η απώλεια βιοποικιλότητας υποβαθμίζει τις υπηρεσίες που παρέχουν τα φυσικά οικοσυστήματα και οι οποίες μπορούν να ταξινομηθούν σε 4 κατηγορίες:
- παραγωγικές, όπως η παραγωγή τροφίμων, καυσίμων, ινών και φαρμάκων.
- ρυθμιστικές, όπως η ρύθμιση της ποιότητας και ποσότητας των υδάτων, του αέρα και του κλίματος.
- υποστηρικτικές/ προστατευτικές, όπως η διατήρηση της γονιμότητας του εδάφους.
- πολιτιστικές/ πνευματικές, όπως ο οικοτουρισμός και η υπαίθρια αναψυχή.
Η ελληνική βιοποικιλότητα
Στην αιτιολογική Έκθεση του ΥΠΕΞΚΑ αναφέρεται ακόμα ότι «Λόγω της γεωγραφικής της θέσης στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και των τοπογραφικών και κλιματικών της χαρακτηριστικών, η Ελλάδα φιλοξενεί πλούσια βιοποικιλότητα, από τις υψηλότερες σε ευρωπαϊκό και Μεσογειακό επίπεδο:
- 30 - 50.000 είδη πανίδας. Ειδικότερα για τα θηλαστικά έχουν καταγραφεί 116 είδη, δηλαδή, λίγο λιγότερα από τα μισά είδη που απαντώνται στην Ευρώπη ζουν ή επισκέπτονται την χώρα και τις θάλασσες μας
- 6.000, περίπου, είδη χλωρίδας
- Ο μεγαλύτερος πληθυσμός ενδημικών ειδών ιχθυοπανίδας γλυκού νερού στη Μεσόγειο
- Περισσότερα από 400 είδη πτηνών, με τη χώρα να φιλοξενεί σημαντικό αριθμό απειλούμενων ειδών σε ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο».
----------------------
Πηγή: agrotypos.gr
---------------------