Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Ενημερωτικό Δελτίο Εγχωρίου Περιουσίας

Ενημερωτικό Δελτίο Εγχωρίου Περιουσίας

Κατά το έτος 2015 η Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας, παρά τη μειωμένη σύνθεσή της η οποία όμως δεν επηρεάζει σε τίποτε απολύτως τη νόμιμη λειτουργία της, προχώρησε σε σειρά σημαντικών ενεργειών και δράσεων με την αμέριστη υποστήριξη του Δήμου Κυθήρων και του Γραμματέα της κ. Γεωργίου Εμμ. Κασιμάτη, ο οποίος για πολλές ώρες, ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, απασχολήθηκε στην Επιτροπή αμίσθως , καθώς και με την άριστη συνεργασία του Μητροπολίτου και των εκκλησιαστικών επιτροπών της Μυρτιδιώτισσας και της Αγίας Μόνης.


Συγκεκριμένα, κατά το 2015:
1. Ολοκληρώθηκαν έγκαιρα, μέσα από μια άψογη σε όλα τα επίπεδα διαδικασία, οι μισθώσεις των παραλιών των Κυθήρων σε ιδιώτες, μετά την γενναία και κυρίως πολιτικά και νομικά ορθότατη απόφαση του Δήμου να προβεί στην απόδοση των αιγιαλών στην Εγχώριο, όπου και κατά το Νόμο ανήκουν. Οι μισθώσεις είναι διάρκειας τριών ετών, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Χώρα που είναι μονοετείς, με ό,τι προβλήματα αυτό συνεπάγεται. Η διαδικασία έγινε κατά τρόπο υποδειγματικό, ποτέ ξανά στο παρελθόν δεν υπήρξε ανάλογη μίσθωση των ακτών με τέτοια οργάνωση, μεθοδικότητα και νομική εποπτεία, με στόχο την προστασία και της Επιτροπής και κυρίως των επαγγελματιών. Οι παραλίες δούλεψαν κατά το καλοκαίρι του 2015 διαψεύδοντας τους κινδυνολόγους και αποδεικνύοντας ότι η τήρηση του νόμου και των διαδικασιών είναι απαραίτητη.

2. Έγινε η δημοπρασία της υπηρεσίας καθαριότητας και φύλαξης στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, μέσα από την οποία ο χώρος του Ιερού Προσκυνήματος απολαμβάνει υπηρεσιών φύλαξης και καθαριότητας για όλο το χρόνο.

3. Ανατέθηκε και ολοκληρώθηκε η τσιμεντόστρωση του δρόμου που οδηγεί στον Ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου στο Πούρκο, κόστους 9.323€ που καλύφθηκε από ίδιους πόρους της Επιτροπής.

4. Ανατέθηκε και ολοκληρώθηκε η τσιμεντόστρωση μεγάλου τμήματος δρόμου προς τον Ι. Ναό Αγ. Νικολάου Κρασά, κόστους 13.985€, που καλύφθηκε από ίδιους πόρους της Επιτροπής.

5. Ανατέθηκε και θα ολοκληρωθεί μέχρι 1η Απριλίου 2016 η τσιμεντόστρωση οδών στα Αντικύθηρα με κόστος 9.507€, που θα καλυφθεί από ίδιους πόρους της Επιτροπής.

6. Ανατέθηκε και θα ολοκληρωθεί μέχρι 30 Μαρτίου 2016 η πλακόστρωση τμήματος δρόμου στον οικισμό των Καλησπεριανίκων, κόστους 9.500€, που θα καλυφθεί από ίδιους πόρους της Επιτροπής.

7. Ανατέθηκε και θα ολοκληρωθεί μέχρι 29 Απριλίου 2016 η πλακόστρωση και ανάδειξη της Πηγής στον Ποταμό Αντικυθήρων, κόστους 11.399€, που θα καλυφθεί από ίδιους πόρους της Επιτροπής και συγκεκριμένα από τα ενοίκια των κεραιών στα Αντικύθηρα, που παγίως αποδίδονται σε έργα πάνω στο νησί των Αντικυθήρων.

8. Ενισχύθηκαν οι διεθνούς ενδιαφέροντος έρευνες στο χώρο του Ναυαγίου των Αντικυθήρων με το ποσό των 15.000€, με στόχο τη συμμετοχή της τοπικής μας κοινωνίας σε αυτές καθώς και σε όλες τις δράσεις προβολής και διαφήμισης.

9. Προχώρησε η διαδικασία ανάθεσης για την εκτέλεση του έργου δημιουργίας Έκθεσης Εικόνων στο Προσκύνημα της Μυρτιδιώτισσας, το οποίο καλύπτεται μέσα από την ευγενή δωρεά Κυθηρίου ομογενούς.

10. Καταβλήθηκε προσπάθεια προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ταμειακές και οικονομικές εκκρεμότητες της Επιτροπής, τόσο σε επίπεδο εισπράξεων όσο και υποχρεώσεων προς προμηθευτές και επαγγελματίες.

Τέλος, η Επιτροπή στοχεύει στο να καταρτίσει τον Προϋπολογισμό του 2016 όσο το δυνατόν συντομότερα προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα διαχείρισης της Επιτροπής και των Ιερών Προσκυνημάτων που κατά το Νόμο διαχειρίζεται.

Η Επιτροπή μας εύχεται στους απανταχού Γης Κυθήριους και Αντικυθήριους Χρόνια Πολλά και ευτυχή Νέα Χρονιά!

Εκ της Επιτροπής