Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Η διεθνής πρακτική προάγει την εφαρμογή των αρχών της σχεδίασης για όλους, ενάντια στη δημιουργία ειδικών δομών

Το Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας ενημερώθηκε μέσω του τύπου για την είδηση που κάνει το γύρο του κόσμου, σχετικά με τη δημιουργία της πρώτης παιδικής χαράς για παιδιά με αναπηρία στις Η.Π.Α.

Εκφράζουμε απορία για τον λόγο που προκάλεσε τέτοιο ενθουσιασμό.

Θέλουμε τη δημιουργία ξεχωριστών, απομονωμένων δομών για τα παιδιά και τους ενήλικες με αναπηρία ή εργαζόμαστε για την ενσωμάτωσή μας στην κοινωνία, ισότιμα με όλα τα μέλη της;

Η εφαρμογή των αρχών της σχεδίασης για όλους, που αναπτύσσεται δυναμικά εδώ και χρόνια σε όλο τον κόσμο, δεν αναζητά "ειδικές λύσεις", αλλά σχεδιάζει το δομημένο και το ψηφιακό περιβάλλον με τέτοιον τρόπο, που το καθιστά προσιτό και χρηστικό για το σύνολο σχεδόν των πολιτών, είτε αντιμετωπίζουν, είτε δεν αντιμετωπίζουν κάποιου είδους αναπηρία είτε η αναπηρία τους είναι παροδική λόγω τραυματισμού για παράδειγμα, είτε εάν λόγω ηλικίας έχουν πλέον προβλήματα ανάλογα με αυτά των αναπήρων πολιτών κλπ.

Η κάθε δομή και φυσικά κάθε παιδική χαρά σε όλο τον κόσμο, πρέπει να κατασκευάζεται σύμφωνα με τις αρχές της σχεδίασης για όλους, με στόχο να εξυπηρετεί όλα τα παιδιά, δίνοντάς τους όλα τα εφόδια ώστε να έχουν τη δυνατότητα να παίζουν με τους φίλους τους με ασφάλεια, είτε αντιμετωπίζουν αναπηρία είτε όχι, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για την ενσωμάτωση όλων στο κοινωνικό σύνολο.

Αν κλείσουμε τα παιδιά με αναπηρία στην ειδική, αποκλεισμένη παιδική χαρά τους, τότε πως θα ενσωματωθούν στην παρέα με τα άλλα παιδιά, πως θα βγουν αργότερα ως ενήλικες στην κοινωνία;
Ή μήπως κάποιοι σκέφτονται να μην βγάλουν ποτέ στον πραγματικό κόσμο το παιδί με αναπηρία;
-------------------------------------------------
Πηγή:  takisalexandrakis.blogspot.gr
-------------------------------------------------