Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Πρωτοχρονιάτικο Γεύμα : "Λαβράκι στον Φούρνο" - ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ ΝΕΑ

Διαβάσαμε στο Δελτίο Τύπου της παράταξης ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ-ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟ σχετικά με το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο τα εξής:

"Ποιά υπηρεσία του Δήμου μπορεί να ενημερώσει για τις συνέπειες της αποχώρησης του Δήμου από το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών;"

Και ενώ για τα υπόλοιπα ζητήματα ο Δήμαρχος προέβη σε αναλυτική απάντηση για την οποία δεν παίρνουμε θέση καθώς ο ανώτατος κριτής είναι οι δημότες, δεν έκανε καθόλου αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα που έθιξε η μείζων μειοψηφία με την ανακοίνωσή της.

Λάβαμε λοιπόν την πρωτοβουλία και επικοινωνήσαμε ως ιστοσελίδα με τον Δήμαρχο για να του ζητήσουμε την άποψή του για το συγκεκριμένο θέμα καθώς και τα σχετικά στοιχεία, τα οποία μας απέστειλε.

Φαίνεται λοιπόν ότι το θέμα είναι αρκετά ενδιαφέρον.

Το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που συστάθηκε στην Ύδρα το 2007, με ένα μάλιστα εκ των επτά ιδρυτικών του μελών τον κ. Θόδωρο Κουκούλη ως Δήμαρχο Κυθήρων.

Σύμφωνα με το Καταστατικό του ΕΔΜΝ Σκοπός της Εταιρείας είναι "η παροχή κάθε είδους νόμιμων υπηρεσιών για την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη ανάπτυξη των νησιών και η μεταφορά τεχνογνωσίας, υποστήριξης και κάθε άλλης νόμιμης υπηρεσίας σε άλλες περιοχές ελληνικές ή διεθνείς με σκοπό την ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου και του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος".

Επισημαίνεται ότι ο όρος "μη κερδοσκοπική" δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχει έσοδα ή κέρδη, αλλά ότι δεν μπορεί να διαμοιράσει τα κέρδη της στους εταίρους, όπως κάνει μια Α.Ε, γι΄αυτό και ονομάζονται εταίροι και όχι μέτοχοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που λάβαμε από το Δήμο, η συμμετοχή του Δήμου Κυθήρων στο συγκεκριμένο Δίκτυο έχει κοστίσει μέχρι σήμερα 9.350€ και αφορά τα έτη 2008-2013.

Η συνδρομή του έτους 2014 δεν καταβλήθηκε μετά από εντολή του Δημάρχου.

Σύμφωνα επίσης με επιστολή του Δικτύου προς το Δήμο Κυθήρων στις 19-11-2014 (μετά από όχληση του Δημάρχου) προκύπτει ότι ταμειακώς ενεργά μέλη του Δικτύου είναι τα νησιά: Αγκίστρι, Σπέτσες, Κύθηρα, Μεγανήσι, Αστυπάλαια, Μήλος, Σίφνος, Ελαφόνησος, Καστός, Κάλαμος, Μαθράκι, Ερεικούσα, Οθωνοί, Κύθνος, Σκύρος, Ιθάκη, Κέα, Νίσυρος, Νησί, Τήλος, Λειψοί.

Σημειώνεται ότι τα νησιά Κάλαμος και Καστός ανήκουν διοικητικά από το 2011 στο Δήμο Λευκάδας και τα νησιά Ερείκουσα, Μαθράκι και Οθωνοί (Διαπόντιοι Νήσοι) ανήκουν στο Δήμο Κέρκυρας, συνεπώς δεν γνωρίζουμε πώς είναι ταμειακώς εντάξει, αφού οι Δήμοι Λευκάδας και Κέρκυρας δεν φαίνονται ως ενεργά μέλη του Δικτύου σύμφωνα με το ανωτέρω επίσημο έγγραφο, εκτός αν την συνδρομή πληρώνουν οι κάτοικοι των όμορφων αυτών νησιών!

Παράλληλα απουσιάζουν από ενεργά μέλη πολλά ελληνικά νησιά, όπως Σκόπελος, Πόρος, Πάτμος, Σύμη, Σαμοθράκη, Αλόνησος, Παξοί, Ίος, Ύδρα (αν και έδρα του Δικτύου!), Αμοργός, Σέριφος, Φούρνοι, Αντίπαρος, Κάσος, Κίμωλος, Φολέγανδρος, Χάλκη, Καστελλόριζο, Ψαρά, Ανάφη, Σίκινος, Άγ. Ευστράτιος, Αγαθονήσι, Γάυδος κ.λπ.



Πέραν των ανωτέρω, με την 213/2012 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκαν δαπάνες συνολικού ύψους 12.900€ για τη διοργάνωση στα Κύθηρα του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μικρών Νησιών με την αιτιολογία ότι: "η σπουδαιότητα του Συνεδρίου είναι μεγάλη, διότι μέσω αυτού θα προβληθούν τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα πανελλαδικά, θα συζητηθούν θέματα όλων των μικρών νησιών που αφορούν και τα Κύθηρα, ενώ οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα προωθηθούν στην Ελληνική Κυβέρνηση και την ΕΕ, όπου θα συμπεριληφθούν στη διαμόρφωση της πολιτικής της ΕΕ για το σύνολο των Ευρωπαϊκών μικρών νησιών".

ΑΧΑ ΛΟΙΠΟΝ!!!  η ΟΥΑΟΥ {{Κατά Βαρουφάκη Γιάνη}

Μάλιστα στη συγκεκριμένη διοργάνωση φέρεται να έχει συμβάλει οικονομικά και η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων, χωρίς να γνωρίζουμε το ύψος και το είδος της σχετικής συμμετοχής.
Το Δ.Σ. ενέκρινε μάλιστα και δαπάνη 3.000€ για πανελλαδική διαφήμιση του συγκεκριμένου συνεδρίου, λες και ο κάτοικος της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης ή της Λαμίας ενδιαφέρεται για το συγκεκριμένο θέμα.

Συνολικά λοιπόν, η συμμετοχή του Δήμου Κυθήρων στο "Δίκτυο" αυτό φέρεται να έχει στοιχίσει περίπου 22.250€ από το 2008 μέχρι το 2014, οπότε σταμάτησε ο Δήμος να πληρώνει σχετικές δαπάνες, όπως έκαναν και άλλοι νησιωτικοί Δήμοι με βάση τα ανωτέρω στοιχεία.

Αδυνατούμε λοιπόν να κατανοήσουμε ποιές είναι ακριβώς οι δυσμενείς συνέπειες από την αποχώρηση του Δήμου Κυθήρων από το συγκεκριμένο "Δίκτυο", στο οποίο μάλιστα ο Πρόεδρος του Δ.Σ. δεν είναι καν αιρετός, ούτε Δήμαρχος, ούτε καν Δημοτικός Σύμβουλος, ενώ ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι ο Δήμος Ύδρας που είναι και η επίσημη έδρα του Δικτύου με βάση το καταστατικό και τα παραστατικά του δεν είναι καν μέλος του Δικτύου!

Θα θέλαμε λοιπόν να μάθουμε τί ακριβώς αποκόμισε ο Δήμος Κυθήρων όλα αυτά τα χρόνια από την πανάκριβη συμμετοχή του στο "Δίκτυο" αυτό, ποιά τεχνογνωσία έλαβε, τί προγράμματα χρηματοδότησης ήρθαν στο νησί και τί έργα έγιναν αποκλειστικά μέσω του συγκεκριμένου "Δικτύου", ποιό είναι το συγκεκριμένο όφελος από αυτή τη συμμετοχή, που κόστισε στους Κυθήριους τόσες χιλιάδες Ευρώ, πέρα από τα ανούσια συνέδρια και τις ημερίδες στα διάφορα νησιά, που μάλλον ενισχύουν την τουριστική πατριδογνωσία των συμμετεχόντων παρά έχουν συγκεκριμένα, απτά, μετρήσιμα και κυρίως πρακτικά οφέλη στις νησιωτικές κοινωνίες.

Φυσικά οι τότε κρατούντες θα υπερασπιστούν πάλι με νύχια και με δόντια τις επιλογές τους, αφού δεν δέχονται μύγα στο σπαθί τους και νομίζουν ότι όλες τους οι πράξεις ήταν προς όφελος των Κυθήρων, εξάλλου μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει ίχνος αυτοκριτικής για τίποτε από όσα εδώ και μήνες έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Το ερώτημα όμως που πλανάται είναι ένα: Μήπως πρέπει το θέμα να το αναλάβει κάποιος Εισαγγελέας;

Και στην τελική, αφού δεν τρώμε πλέον το κουτόχορτο, ας φάμε το λαβράκι... πιο νόστιμο είναι!
Οπότε καλό Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι και για όσους ...βαρυστομαχιάσουν με το δημοσιέυμα μην ξεχνάτε μας έχουν περισέψει από παλιά μερικά Alka Seltzer..........και αρκετό ...ξυδάκι.....
---------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
---------------------------------

Σημείωση Σελίδας: 

Τα στοιχεία τα ζητήσαμε και τα λάβαμε από το Δήμο Κυθήρων στις 31-12-2015 και ευχαριστούμε τις υπηρεσίες του Δήμου για την ανταπόκρισή τους.