Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Αρχιμανδρίτης Κύριλλος: «Η ζήλια για την Περιστέρη τις έχει στραβώσει»

«Για τα προσωπικά τους συμφέροντα δεν μπορούν να αποδεχτούν την επιτυχία του άλλου. Το ανέκδοτο που είπε ο Μακαριστός Χριστόδουλος  (να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα) εξέφρασε πως σκέπτεται ο  σημερινός  Έλληνας. Ο νεόπλουτος και ο αχάριστος απέναντι στο Θεό».

Ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος Σταυρόπουλος εφημέριος του Ι.Ν Αγίου Παύλου στην Αμφίπολη ξεσπαθώνει για το άτυπο πόρισμα της Αγγελικής Κοτταρίδη και της Τζένης Βελένη  που χρονολογούν τον τάφο του Τύμβου Καστά  στα Ρωμαϊκά χρόνια και εξαπολύει κεραυνούς ακόμη και στα κηρύγματα του.

«Να κάτσουν και να κοιτάνε τις ανασκαφές τις δικές τους, αν έχουν κάνει, και να μη τα βάζουν με την Περιστέρη. Δεν μπορούν να φανταστούν ότι σ ένα απλό άνθρωπο, αποκάλυψε ο Θεός αυτό το μνημείο. Αυτές δεν μπορούν να το καταλάβουν γιατί ο φθόνος και η ζήλια τις έχει στραβώσει».

Μετά τις ανακοινώσεις της Τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ στην Αμφίπολη, η Εκκλησία παίρνει θέση ανοιχτά υπέρ των όσων υποστηρίζει η ανασκαφέας ενώ ο πατήρ Κύριλλος εξαπολύει ευθείες βολές στην πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.

«Στεναχωρήθηκα και λυπήθηκα όταν ο υπουργός Νίκος Ξυδάκης  το μόνο που είπε κατά την επίσκεψη του στην Αμφίπολη είναι ότι έχουμε ωραίες αμυγδαλιές. To θέμα δεν είναι αν έχουμε ωραίες αμυγδαλιές ή αν είναι ανθισμένες, αλλά να δούμε τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση ή κάποια κυβέρνηση για την Μακεδονία. Αυτό το μνημείο είναι εφάμιλλο και δέκα φορές  καλύτερο από τον Παρθενώνα».

Ο ιερέας της περιοχής σχολιάζει το θέμα της ταύτισης του Λέοντα της Αμφίπολης με το Λόφο Καστά που έγινε με βάση την επιστημονική μελέτη του αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή

«Ξέρετε πόσοι πήρανε πτυχίο με την θεωρία ότι ο λέων που ήταν στην κορυφή του τύμβου, ήταν στην είσοδο της πόλης. Και πόσοι έκαναν διατριβές και έγιναν μεγάλοι αρχαιολόγοι. Όλα αυτά τα πτυχία που θα πάνε εάν αποδειχθεί ότι ήταν στην κορυφή του μνημείου. Θα πρέπει τουλάχιστον να τα σκίσουν».

Ο αρχιμανδρίτης εκτιμά ότι η ανασκαφή δεν έχει ολοκληρωθεί και ότι έχει μια λαμπερή συνέχεια που δυστυχώς όμως κάποιοι όπως λέει, δεν την θέλουν.

«To μνημείο αυτό είναι ένα αξιόλογο μνημείο που έχει και άλλα πράγματα να δώσει. Η ανασκαφή στον Τύμβο Καστά δεν έχει τελειώσει. Ας βγουν επιτέλους να πουν την αλήθεια. Το θέμα όμως είναι ότι η περιοχή δεν έχει να δείξει μόνο αυτό το μνημείο. Η Αμφίπολη είναι μια ιστορική πόλη».

Σκιαγραφώντας το προφίλ της Κατερίνας Περιστέρη δηλώνει:

«Η κυρία Περιστέρη είναι ένας πολύ καλός και ταπεινός άνθρωπος και δεν μιλάει. Αυτό δεν πάει να πει ότι δεν γνωρίζει .Εδώ βλέπω ότι έχουν επιτεθεί σ ένα άνθρωπο που αγωνίζεται».

Ο π. Κύριλλος Σταυρόπουλος μιλάει για ένα Αθηνοκεντρικό κράτος αλλά σκιαγραφεί παράλληλα και τους ιερείς  της τοπικής  Εκκλησίας στην Αμφίπολη.

«Δεν παίζει κανένα ρόλο εάν είσαι ιερεύς ή λαϊκός. Εδώ πρέπει να προβληθεί το έργο και να συνεχιστούν οι ανασκαφές για την ιστορία της Ελλάδας μας. Και είμαστε όλοι Ελληναράδες. Επειδή είμαστε παπάδες δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε Ελληναράδες. Και αυτό που λένε ότι (ο παπάς είναι σαν το αυγό, είτε το αυγό πέφτει στην πέτρα είτε η πέτρα στο αυγό, αυτό που σπάει πάντα είναι το αυγό). Ναι. Το αυγό θα σπάσει. Αλλά κάνει θόρυβο και λερώνει . Αυτό το λέρωμα ίσως είναι η αρχή να αφυπνιστούν συνειδήσεις.

Η  Ελλάδα  πρέπει πάψει να είναι Αθηνοκεντρική. Η χώρα μας  ξεκινάει από τον Έβρο και σταματάει στην Κρήτη και από τη Λήμνο στην Κέρκυρα. Η αποκέντρωση πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι μόνο στα χαρτιά. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να δώσουν και το αίμα τους για την Ελλαδίτσα αυτή».

Ο αρχιμανδρίτης της περιοχής θέτει όμως και ερωτήματα που τον απασχολούν για τις ανασκαφές των Αιγών όπου προΐσταται  η Αγγελική Κοτταρίδη μια εκ των συντακτών του «Ρωμαϊκού» πορίσματος.

«Έμαθα ότι δίνουν αρκετά χρήματα στη Βεργίνα και δεν ξέρω ότι είναι αλήθεια. Oι αρχαιολόγοι εκεί είναι και Συριζαίοι. Αν είναι αλήθεια όλα αυτά, ερωτώ τον υπουργό είναι αλήθεια όλα αυτά και εδώ στην Αμφίπολη δεν  υπάρχει τίποτα  για τη συντήρηση; Άραγε κάτι παίζεται; Και παίζεται αυτό που παίζεται πάντοτε. Αλλά δεν ξέρουν ότι εδώ στη Μακεδονία υπάρχουν και χαμουτζήδες που την αγαπάνε.  Αλλοίμονο  σ αυτούς που πάνε να θάψουν το έργο αυτό.

Εγώ δεν μιλάω επειδή είμαι ιερεύς αλλά όταν θέλεις  να μιλήσεις πρέπει  να έχεις τη συνείδηση σου καθαρή, πρέπει να ξέρεις την αλήθεια σου όσο σκληρή και αν είναι. Εγώ θέλω να σε κοιτάω  στα μάτια και δεν θέλω να βγάζω τις μάσκες. Εδώ έχουμε ένα μνημείο είναι του Δεινοκράτη και φτιάχτηκε με εντολή του Μ Αλεξάνδρου. Η αλήθεια να βγεί προς τα έξω.

Σου μιλάω ως άνθρωπος, διότι ως ιερεύς θα είμαι πολύ πιο σκληρός. Όπου βρεθεί κάτι, στην Κρήτη, στη Θράκη, στη Βεργίνα  ή αλλού, να το αγκαλιάσουμε και να το χαιρόμαστε, όλοι εμείς . Το εμείς που λέει ο Χριστός, όχι το εγώ».

Ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος εμφανίζεται έντονα στεναχωρημένος από την πρόσφατη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Αμφίπολη.

«Ήρθε ο Πατριάρχης να επισκεφτεί την ανασκαφή στον Τύμβο Καστά  και δεν πάτησε το πόδι του στα διακόσια μέτρα που είναι η ιστορική Αμφίπολη,  εκεί που πάτησε ο Απόστολος Παύλος . Το εκφράζω  ως μεγάλο παράπονο αυτό. Πως θα το πω εγώ στους Χριστιανούς ότι ο Πατριάρχης περνάει και αδιαφορεί για το μαρτυρικό του Απόστολου Παύλου, αδιαφορεί  να τιμήσει με την παρουσία του τους Αγίους που μαρτύρησαν και αποκεφαλίστηκαν εδώ».

Ο π. Κύριλλος τα βάζει και με τους επιχειρηματίες που σε περίοδο οικονομικής κρίσεων έχουν ως απώτερο σκοπό, μόνο το κέρδος.

«Είμαι και εναντίον αυτών των επιχειρηματιών που εμφανίζονται ως χριστιανοί και  εκμεταλλεύονται τον ιδρώτα του απλού ανθρώπου επειδή υπάρχει δυσκολία. Είναι καλοπερασάκηδες. Μας έφαγε ο εγωκεντρισμός και ο εγωισμός. Η χειρότερη αμαρτία. Μας ανέχεται βέβαια όμως ο Θεός επειδή μας αγαπάει, αλλά πρέπει να έχουμε παρρησία και να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας».

Τέλος κάνοντας την αυτοκριτική του λέει:

«Ευγνωμονώ το Θεό που με κρατάει όρθιο γιατί εγώ είμαι ένα τίποτα, ένα σκουλήκι για να με κοιτάξει. Και όμως τον ευχαριστώ που έριξε μια ματιά σε μένα».
----------------------------------------------------------------------
Πηγή: thousandnews.gr-Γιώργος Ροδάκογλου
----------------------------------------------------------------------