Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Η Δούρου έδωσε στον Μπόμπολα με απευθείας ανάθεση τη λειτουργία του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης!

Γιάννης Σγουρός: Ηθικά και πολιτικά εκτεθειμένη είναι η διοίκηση του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής και της Περιφέρειας Αττικής, μετά την απόφαση που έλαβε να αναθέσει απευθείας και για τα επόμενα τρία χρόνια (δικαίωμα προαίρεσης) τη λειτουργία του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) Α. Λιοσίων στο ήδη εγκατεστημένο κοινοπρακτικό σχήμα.


Πρόκειται για μία απόφαση που προκαλεί πληθώρα πολύ σοβαρών ερωτημάτων ως προς τον χρόνο που ελήφθη, τον τρόπο που οδηγήθηκε η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ σε αυτήν, αλλά και για το γεγονός ότι έρχεται σε πλήρη ανακολουθία με όσα διακήρυττε προεκλογικά : ότι δηλαδή πρόκειται να κλείσει τον «εφιάλτη» της Φυλής και ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε απευθείας ανανεώσεις συμβάσεων.

Το αξιοπρόσεκτο ως προς τον χρόνο είναι ότι η απόφαση ελήφθη προπαραμονές Χριστουγέννων, ήτοι σε μη επικοινωνιακή περίοδο και κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, αφού δηλαδή είχαν εξαντληθεί όλες οι ποσότητες των απορριμμάτων που προβλέπονταν βάσει της αρχικής σύμβασης. Με απλά λόγια το εργοστάσιο με το νέο έτος θα ξέμενε από πάροχο λειτουργίας και αναπόφευκτα θα διέκοπτε τη λειτουργία του.

Ακόμη πιο σοβαρά ερωτήματα προκαλούνται για το πώς φτάσαμε ως εδώ, αφού για τη λειτουργία του εργοστασίου είχαν συνταχθεί από την αρμόδια υπηρεσία τεύχη δημοπράτησης ήδη από τον Ιούνιο του 2014, με στόχο τη διενέργεια δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού και με ρητή πρόβλεψη για μείωση της ταφής στο 40% των εισερχόμενων αποβλήτων. Τα δε τεύχη είχαν αποσταλεί για θεώρηση στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Η νέα διοίκηση του ΕΔΣΝΑ ωστόσο αντί να εκκινήσει έστω τις διαδικασίες του διαγωνισμού προς όφελος της διαφάνειας και του υγιούς ανταγωνισμού, προχωρώντας ακόμα και σε αλλαγές όπου το επιθυμούσε, άφησε να παρέλθει άπρακτο χρονικό διάστημα ενάμιση έτους για να καταλήξει στην επιλογή της απευθείας ανάθεσης στην ήδη εγκατεστημένη κοινοπραξία, την ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε –Θ.Γ .Λώλος -Χ. Τσομπανίδης Ο.Ε- ΑΡΣΗ Α.Ε.

Ρωτάμε λοιπόν τη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ και της Περιφέρειας Αττικής:
• Για ποιο λόγο επελέγησαν οι διαδικασίες της απευθείας ανάθεσης για τη λειτουργία της Μονάδας και όχι η διεξαγωγή δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού;
• Τι απέγιναν τα τεύχη δημοπράτησης που είχαν συνταχθεί και αποσταλεί για θεώρηση στο Υπουργείο Εσωτερικών από τον Ιούνιο του 2014;
• Για ποιο λόγο παρήλθε χρονικό διάστημα ενάμιση έτους χωρίς να ληφθεί καμία απόφαση με αποτέλεσμα η επιλογή της απευθείας ανάθεσης να μοιάζει μονόδρομος;
• Τι απέγιναν οι προεκλογικές δεσμεύσεις περί κλεισίματος του «εφιάλτη» της Φυλής και περί μη ανανέωσης απευθείας συμβάσεων;
• Ποιο είναι το συνολικό κόστος της νέας σύμβασης;

Το οξύμωρο και εξοργιστικό της υπόθεσης είναι ότι για τον ίδιο ακριβώς λόγο, η ίδια παράταξη – που τολμά να μιλάει και για δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς – είχε επιδοθεί προεκλογικά σε ένα άνευ προηγουμένου ρεσιτάλ φθηνού λαϊκισμού, σκανδαλολογίας και λασπολογίας σε προσωπικό επίπεδο σε βάρος του πρώην Περιφερειάρχη Αττικής, φτάνοντας να κάνει λόγο μέχρι και για εκπροσώπους της διαπλοκής.

Απ’ ό, τι φαίνεται ωστόσο αυτά ανήκουν στο παρελθόν και οι διαπρύσιοι λόγοι περί διαπλοκής αντικαταστάθηκαν -για να δανειστούμε ορολογίες από το δικό τους πολιτικό λεξιλόγιο – από πρωτοχρονιάτικους μποναμάδες…!!!
----------------------------
Πηγή:  limani24.gr
----------------------------