Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Πρόβλημα με φάρμακο των νεφροπαθών

Ήταν στις 25 Μαίου όταν το iatropedia.gr μετέδωσε την είδηση ότι υπάρχει πρόβλημα με φάρμακα που έχουν άμεση ανάγκη οι νεφροπαθείς και φέρνει στην χώρα ο ΙΦΕΤ... Προφανώς δεν έγινε τίποτα δραστικό έκτοτε καθώς τώρα το θέμα απασχολεί και πάλι τα ΜΜΕ...

Tο φάρμακο που χορηγείται στους νεφροπαθείς για τον έλεγχο της υπερκαλιαιμίας βρίκεται σε σοβαρή έλλειψη... Το εν λόγω σκεύμασμα, χορηγείται στους νεφροπαθείς από τον ΙΦΕΤ...


Τώρα, η γιατρός Ελένη Πάνου, επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου της Κοζάνης κοινοποιεί επιστολή της προς το υπουργείο Υγείας, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Νεφροπαθών, την Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τον Ιατρικό Σύλλογο Κοζάνης για να κάνει γνωστό το πρόβληαμ που τώρα έχει λάβει μορφή επείγοντος.

"Με την παρούσα θα ήθελα να επισημάνω, με τη μορφή του επείγοντος, την εξαιρετική δυσχέρεια στην προμήθεια του φαρμακευτικού σκευάσματος KAYEXALΑTE PWD, για την κυκλοφορία του οποίου υπεύθυνος είναι ο ΙΦΕΤ.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπάρχει μεγάλη δυσχέρεια στην προμήθεια του φαρμάκου από ασθενείς νεφροπαθείς. Εχω δεχθεί τηλεφωνήματα από ασθενείς οι οποίοι αδυνατούν να το βρουν από τα φαρμακεία. Το φάρμακο είναι αναντικατάστατο, όπως γνωρίζετε, και η εναλλακτική αντιμετώπιση της υπερκαλιαιμίας επιβάλλει τη νοσηλεία σε νεφρολογική ή παθολογική κλινική, καθιστώντας εξαιρετικά πιθανή τη διενέργεια αιμοκάθαρσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υπερκαλιαιμία του ασθενή.

Επισημαίνεται ότι το φάρμακο λαμβάνουν τόσο ασθενείς υπό αιμοκάθαρση όσο και ασθενείς με ΧΝΑ σταδίου ΙV ή και ΙΙΙ.

Η απάντηση από τα φαρμακεία είναι ότι δεν υπάρχει επάρκεια από πλευράς ΙΦΕΤ. Δεν υπάρχει εναλλακτική αγωγή ή παρόμοιο άλλο φάρμακο που να κυκλοφορεί στην Ελλάδα...", αναφέρει η γιατρός!
-----------------------------------------------
Πηγή: iatropedia.gr-Μαρία Τσιλιμιγκάκη
-----------------------------------------------