Η επιστροφή των καταθέσεων ξεκίνησε. Βέβαια τα ποσά που κατατίθενται δεν είναι μεγάλα, ωστόσο το θετικό είναι ότι κάποια χρήματα βγαίνουν δειλά δειλά από στρώματα και σεντούκια και επιστρέφουν στα τραπεζικά γκισέ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, την πρώτη βδομάδα της λειτουργίας τους, μετά τη λήξη της 20ήμερης αργίας, αρκετοί πελάτες προχώρησαν σε καταθέσεις ποσών της τάξης των 3.000 με 10.000 ευρώ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η ρευστότητα του συστήματος να παρουσιάσει βελτίωση. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι καταθέσεις που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, όπως σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, μπορεί τα νούμερα ακόμη να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο αποτελεί μία άκρως ενθαρρυντική εξέλιξη, ως προς τη συμπεριφορά του συναλλακτικού κοινού, το οποίο επέδειξε -κατά τη διάρκεια που ήταν κλειστές οι τράπεζες- και επιδεικνύει μέχρι στιγμής μεγάλη ψυχραιμία.
Οι λόγοι της κατάθεσης σχετίζονται με την ασφάλεια διακράτησής τους σε προσωπικές κρυψώνες, με την πληρωμή υποχρεώσεων (οι τόκοι έχουν αρχίσει να τρέχουν στα δάνεια από την περασμένη Δευτέρα), όσο και με στρατηγικές διασποράς του κινδύνου (κατανομή ρευστότητας σε θυρίδες, «σεντούκια», λογαριασμούς).
Ενδεικτικό των εισροών που σημειώθηκαν είναι το γεγονός ότι πολλά καταστήματα δεν ζήτησαν νέα χαρτονομίσματα για την κάλυψη των αναγκών τους, ενώ κάποιες μονάδες που εμφάνισαν πλεόνασμα μετρητών κάλεσαν χρηματαποστολές για την αποστολή χρημάτων στα κεντρικά θησαυροφυλάκια.
Η επιστροφή καταθέσεων συνδυάζεται και με την παροχή ρευστότητας από τον ELA, γεγονός ενδεικτικό του κλίματος εμπιστοσύνης που έχει αρχίσει να αποκαθίσταται με την ψήφιση των προαπαιτούμενων και τη δρομολόγηση της τελικής διαπραγμάτευσης.
Θετικά επίσης λειτούργησε η διαβεβαίωση, τόσο από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, όσο και από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ότι δεν υπάρχει θέμα «κουρέματος» των καταθέσεων.
Μάλιστα ο κ. Ντράγκι φέρεται να δήλωσε -παρουσία και άλλων κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωζώνης- ότι «δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνει κούρεμα στις καταθέσεις των Ελλήνων», απέκλεισε το bail in «είτε για ποσά μικρότερα από 100.000 ευρώ είτε για μεγαλύτερα» και χαρακτήρισε «πατριωτική» την κίνηση των Ελλήνων που άφησαν τα χρήματά τους στις τράπεζες, στηρίζοντας την οικονομία και το σύστημα, κίνηση η οποία δεν θα πρέπει να τιμωρηθεί με μία «ανάλγητη κίνηση, όπως το κούρεμα των καταθέσεων».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι χθες η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο το όριο χρήσης του Μηχανισμού Εκτακτης Ρευστότητας (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters. Ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αθήνα δεν ζήτησε διεύρυνση του ELA.
Σημειώνεται ότι τις τελευταίες μέρες η ρευστότητα των τραπεζών έχει εμφανίσει σημαντική βελτίωση, και πληροφορίες κάνουν λόγο για «μαξιλάρι» τουλάχιστον 10 ημερών.
Την προηγούμενη τετάρτη η ΕΚΤ είχε εγκρίνει αύξηση του ELA κατά 900 εκατ. ευρώ, με το συνολικό ποσό της έκτακτης ρευστότητας να διαμορφώνεται σε περίπου 91 δισ. ευρώ.
--------------------------------------------
Πηγή: ethnos.gr-Εφη Καραγεώργου
--------------------------------------------