Την ανάγκη έκτακτης χρηματοδοτικής στήριξης, τόσο από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, για την αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές πρώτης ανάγκης, για τις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, υπενθυμίζει με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.


Πιο συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην ερώτησή του αναφέρεται στις «πάνω από 221 δασικές πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα σημαντικές καταστροφές σε δασικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, μέρος της ζωικής παραγωγής, καθώς επίσης σε τμήματα υποδομών», σημειώνοντας, επίσης τις καταστροφές που «παρουσιάζονται στην περιοχή Νεάπολης Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπου σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις έχουν καεί πολλά στρέμματα δάσους, καλλιεργήσιμων εκτάσεων (ελαιόδεντρα), σημαντικό μέρος της ζωικής παραγωγής, κατοικίες, καθώς επίσης μέρος του ηλεκτρικού και τηλεπικοινωνιακού δικτύου».

Στη συνέχεια της ερώτησής του ο Έλληνας ευρωβουλευτής, αφού υπογραμμίζει την έκταση του φαινομένου στην Ελλάδα, ρωτά την Κομισιόν εάν μπορεί να χορηγήσει «έκτακτη χρηματοδότηση, κατ' εξαίρεση των προβλεπόμενων, για την υλοποίηση επειγουσών ενεργειών πρώτης ανάγκης, όπως η άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας των υποδομών», καθώς επίσης «ποιες άλλες δυνατότητες, από κοινοτικά μέσα και ταμεία, έχει η ελληνική κυβέρνηση για τη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι πυρκαγιές».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Από την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015 έχουν ξεσπάσει στην Ελλάδα, τόσο στην ηπειρωτική όσο και τη νησιωτική, πάνω από 221 δασικές πυρκαγιές, με αποτέλεσμα σημαντικές καταστροφές σε δασικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, μέρος της ζωικής παραγωγής, καθώς επίσης σε τμήματα υποδομών. 

Σημαντικές είναι επίσης οι καταστροφές που παρουσιάζονται στην περιοχή Νεάπολης Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπου σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις έχουν καεί πολλά στρέμματα δάσους, καλλιεργήσιμων εκτάσεων (ελαιόδεντρα), σημαντικό μέρος της ζωικής παραγωγής, κατοικίες, καθώς επίσης μέρος του ηλεκτρικού και τηλεπικοινωνιακού δικτύου. 

Με δεδομένες τις διαδικασίες που προβλέπονται, τόσο από τον Κανονισμό του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ όσο και από τα άλλα κοινοτικά ταμεία, καθώς επίσης με δεδομένη την έκταση του φαινομένου των πυρκαγιών στην Ελλάδα και την ιδιαίτερη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Θα μπορούσε να χορηγηθεί έκτακτη χρηματοδότηση, κατ' εξαίρεση των προβλεπόμενων, για την υλοποίηση επειγουσών ενεργειών πρώτης ανάγκης, όπως η άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας των υποδομών;

2. Ποιες άλλες δυνατότητες από κοινοτικά μέσα και ταμεία, έχει η ελληνική κυβέρνηση για τη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι πυρκαγιές;
-----------------------------
Πηγή: ΑΥΓΗ
-----------------------------