Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Ετήσιο Μνημόσυνο των πεσόντων και ηρώων της Κυπριακής Τραγωδίας του 1974.-Προσφώνηση Δημάρχου Κυθήρων

Τελέσαμε σήμερα στον Ι. Ν. Αγ. Χαραλάμπους Καραβά Κυθήρων το ετήσιο Μνημόσυνο των πεσόντων και ηρώων της Κυπριακής Τραγωδίας του 1974. Υποδεχθήκαμε τον Δήμαρχο του κατεχόμενου Καραβά κ. Γιάννη Παπαϊωάννου και την αντιπροσωπεία από τον Καραβά της Κύπρου, με το οποίο ο Δήμος μας είναι αδελφοποιημένος και διατηρεί πολυετείς αδελφικούς δεσμούς. 




Η προσφώνησή μου εδώ:

Σεβασμιώτατε,
Σεπτό Ιερατείο,
Αγαπητέ Δήμαρχε του Μαρτυρικού Καραβά Κύπρου μετά της συνοδείας σας
Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες
Κυρίες και Κύριοι


Το κατ΄ έτος Ιερόν Χρέος της απόδοσης τιμής και μνήμης των ηρώων και μαρτύρων της Τουρκικής Εισβολής στην Κύπρο το 1974, μας συγκέντρωσε και σήμερα στον περικαλλή Ιερό Ναό Αγ. Χαραλάμπους Καραβά, στο πλαίσιο των πολυετών αδελφικών δεσμών των Κυθήρων με τον μαρτυρικό Καραβά της Κύπρου. Ένα ιερό χρέος που κρατά 41 χρόνια, από τότε που οι δολοφονικές δυνάμεις του Αττίλα, με την ανοχή και υποστήριξη μερίδας Ελλήνων και ξένων παραγόντων, ατίμωσαν τον Κυπριακό Ελληνισμό και έγραψαν τις μαύρες σελίδες του 1974. 

Πολλά έχουν ειπωθεί και έχουν γραφεί εδώ και 41 χρόνια για το δράμα του Κυπριακού Λαού. Δυστυχώς η διεθνής κοινότητα επί 4 δεκαετίες έχει αποδειχθεί κατώτερη των περιστάσεων. Παρά τα όποια ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, η παράνομη κατοχή του βορείου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξακολουθεί να υφίσταται και μάλιστα να αυτοπροβάλλεται ως νόμιμη διοίκηση της βορείου Κύπρου. 


Ευτυχώς όμως διαχρονικά υπήρξαν Έλληνες και Κύπριοι ηγέτες που σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στον παραλογισμό των δυνάμεων του Αττίλα και έμειναν στην ιστορία. Η φράση του αείμνηστου Κυπρίου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, όταν με δάκρυα στα μάτια απέρριπτε το σχέδιο Ανάν θα μείνει πάντα χαραγμένη στην εθνική συλλογική συνείδηση ως μεγάλη παρακαταθήκη για τις ερχόμενες γενεές: «παρέλαβα Κράτος, δεν θα παραδώσω Κοινότητα». 

Η διατήρηση της διχοτόμησης στη Λευκωσία, τη μοναδική διχοτομημένη πρωτεύουσα στην Ευρώπη, εξακολουθεί να αποτελεί όνειδος για τον δυτικό πολιτισμό. Για έναν πολιτισμό που διδάσκει την ελευθερία και καταδικάζει τη βία, για τη Δύση που διακηρύττει από το 1648 την αυτοδιάθεση των λαών και τη δημιουργία του Κράτους – Έθνους, η συνέχιση της παράνομης κατοχής του βορείου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί μελανό σημείο. Και φυσικά από την κατοχή αυτή, δεν βάλλεται μόνο ο Ελληνοκυπριακός πληθυσμός αλλά και οι γηγενείς τουρκοκύπριοι που λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας υφίστανται έναν πρωτοφανή – αλλά όχι αδικαιολόγητο – διεθνή αποκλεισμό σε κάθε επίπεδο. Οι νόμιμοι κάτοικοι και πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει επιτέλους να βιώσουν την ειρήνη, την ασφάλεια και την ομαλότητα που μόνο το ανεξάρτητο Κυπριακό Κράτος μπορεί να προσφέρει, μέσα στα ασφαλή πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της απρόσκοπτης εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου. 


Η Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει τις προσπάθειες οριστικής και δίκαιης επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, αποφεύγοντας λάθη του παρελθόντος και συνεργαζόμενη στενά με την Κυπριακή ηγεσία, προκειμένου η δικαιοσύνη και η ελευθερία να επιστρέψουν στη μαρτυρική Μεγαλόνησο.
Αγαπητέ αδελφέ Δήμαρχε του μαρτυρικού Καραβά της Κύπρου και εκλεκτοί Κύπριοι προσκεκλημένοι, 


Η Ελληνική Δημοκρατία θα συνεχίσει να είναι παρούσα όπου η Κύπρος την χρειάζεται. Θα συνεχίσει να μάχεται για την δικαίωση των ψυχών των αγνοουμένων και των θυμάτων του Αττίλα, θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την οριστική δικαίωση του Κυπριακού Ελληνισμού και την επιστροφή των εκδιωχθέντων προσφύγων στις πατρικές τους εστίες και πατρίδες. 


Σήμερα από το Ναό του Αγ. Χαραλάμπους Καραβά Κυθήρων στέλνουμε το μήνυμα της αδελφοσύνης και του αγώνα, που μπορεί να πατάξει κάθε είδους βία, είτε των έργων είτε των λόγων. Και διατρανώνουμε ότι οι πολυετείς αδελφικές σχέσεις των Δήμων Καραβά και Κυθήρων θα προοδεύουν και θα παγιώνονται, εδρασμένες στις διαχρονικές αξίες του δικαίου και της ελευθερίας που συνιστούν κορυφαίες και αδιαπραγμάτευτες κατακτήσεις του Δυτικού Πολιτισμού. Καλώς ήρθατε!












----------------------------------------------------
Στράτος Χαρχαλάκης - Δήμαρχος Κυθήρων
----------------------------------------------------