Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Προσοχή! Το νερό τελειώνει!

«Προσοχή! Το νερό τελειώνει !». Είναι μια φράση που ακούμε καθημερινά στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο και διαβάζουμε στις εφημερίδες και στα περιοδικά. Κανείς, ωστόσο, δεν της δίνει σημασία μέχρι να τελειώσουν τα αποθέματα γλυκού νερού και να δουλεύουν οι άνθρωποι, όχι μόνο για τα χρήματα, αλλά και για λίγο νερό το μήνα.

Στον κόσμο δεσπόζει η μαγεία της μεγάλης υδάτινης επιφάνειας. Το νερό συμβολικά εκφράζει τις αντιθέσεις της ύπαρξης. Η θάλασσα και οι ποταμοί αποτελούν μια αλληγορία της ίδιας της ζωής, με τις προκλήσεις και τους κινδύνους της. Οι λίμνες-μινιατούρες θαλασσών-αναδεικνύονται ως «οικοδεσπότες του σιωπηλού μικρόκοσμου του νερού» συνυφασμένες με τη γαλήνη και την ηρεμία.

Το γλυκό νερό αντιπροσωπεύει το 4% των συνολικών αποθεμάτων νερού της Γης. Μόνο όμως το 25% αυτής της μικρής ποσότητας είναι διαθέσιμο σαν πόσιμο.

Μπορούμε να φανταστούμε έναν κόσμο χωρίς νερό;

Δεν υπάρχει ζωή χωρίς νερό. Σε πολλές τροπικές χώρες, άνθρωποι και ζώα δεν έχουν αρκετό νερό. Πεθαίνουν καθημερινά από την έλλειψή του. 6.000 παιδιά πεθαίνουν καθημερινά από αρρώστιες οφειλόμενες στην έλλειψη καθαρού νερού.

Παρ’ όλα αυτά σπαταλάμε και ρυπαίνουμε το νερό. Δεν το χρησιμοποιούμε ορθολογικά.

Κι όμως αρκεί να υιοθετήσουμε μικρές καθημερινές αλλαγές στις δραστηριότητές μας. Να αποφύγουμε την κατάχρηση και την ανεύθυνη σπατάλη. Να σεβόμαστε τη φύση και την προσφορά της.

Προσέχουμε αν οι βρύσες τρέχουν. Αλλάζουμε κάθε πέντε χρόνια τα υδραυλικά. Προσέχουμε τις ποσότητες που καταναλώνουμε. Δεν αφήνουμε το νερό να τρέχει άσκοπα. Αποφεύγουμε τη χρήση λάστιχου. Επισκευάζουμε τις τυχόν βλάβες στα υδραυλικά.

Προστατεύουμε την πηγή της ζωής, το νερό, χωρίς να περιορίσουμε την καθαριότητα και την υγιεινή μας.

Ο κίνδυνος να δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας το καλοκαίρι πλανάται πάνω από τα νησιά του Αιγαίου. Οι κάτοικοι τους εκφράζουν την αγωνία τους και ζητούν από τους αρμόδιους να πάρουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για τον πρόσθετο λόγο ότι θα υπάρξουν συνέπειες και για τον τουρισμό, από τον οποίο εξαρτάται η οικονομία των περισσότερων νησιών.

Οι ταμιευτήρες νερού είναι άδειοι στις περισσότερες περιπτώσεις. Οι δημοτικές Αρχές δεν κρύβουν την ανησυχία τους. Οι επιστήμονες εξηγούν ότι οι βροχοπτώσεις του Οκτωβρίου ήταν πλημμυρικές, με αποτέλεσμα τα νερά που έφεραν, όσο μεγάλος και να ήταν ο όγκος τους, δεν μπόρεσαν να απορροφηθούν και να αποθηκευθούν στον υδροφόρο ορίζοντα. Η στάθμη των επιφανειακών λιμνοδεξαμενών είναι ιδιαίτερα μειωμένη και, το χειρότερο, αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη μείωση.

Οι πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση του άμεσου κινδύνου της λειψυδρίας δεν φαίνεται να καθησυχάζουν τους νησιώτες, καθώς πιστεύουν ότι ήδη υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση και ολιγωρία στο θέμα της εξασφάλισης νερού που θα καλύψει σε ικανοποιητικό βαθμό τις αυξημένες ανάγκες των νησιών...



Οι επιπτώσεις της παρατεταμένης ανομβρίας και της ραγδαίας αλλαγής του κλίματος καταδεικνύουν την ανάγκη για άμεση εξεύρεση λύσεων αλλά και την ταχύτατη εφαρμογή τους προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα του νερού... Τέσσερις είναι οι πιο ενδεδειγμένες:

Η αφαλάτωση στο νερό της θάλασσας, η οποία κοστίζει αλλά είναι μόνιμη λύση, δεδομένου ότι κάποια στιγμή ο υδροφόρος ορίζοντας εξαντλείται από τις επαναλαμβανόμενες γεωτρήσεις.

Οι λιμνοδεξαμενές ή τα φράγματα, κυρίως σε νησιά που υπάρχουν φυσικές πηγές. Αποτελούν την πιο φθηνή λύση συγκριτικά με τις υπόλοιπες...

Οι γεωτρήσεις, οι οποίες χρησιμοποιούνται συχνότερα από ιδιώτες, αλλά με την υπερκατανάλωση έχουν μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες, προκαλώντας ακόμα και εξάντληση του υδροφόρου ορίζοντα. Η συνεχής αναζήτηση νερού μπορεί να οδηγήσει σε γεωτρήσεις σε ακόμη μεγαλύτερα βάθη και στο τέλος στην υφαλμύρωσή τους, γεγονός που καθιστά τη γεώτρηση άχρηστη.

Η μεταφορά νερού με υδροφόρα πλοία είναι μία λύση που και κοστίζει και επιλέγεται όταν δεν υπάρχουν φυσικές πηγές.

Από τις λύσεις αυτές η μέθοδος της αφαλάτωσης του θαλασσινού νερού φαντάζει ως η ιδανικότερη, σύμφωνα με τους περισσότερους τοπικούς άρχοντες, για τα περισσότερα άνυδρα νησιά, όπου οι καταστροφικές συνέπειες της ξηρασίας αναμένεται να πλήξουν σοβαρά τόσο τον τουρισμό όσο και την αγροτική Ιαραγωγή.

Τι προβλέπει οδηγία της ΕΕ για τη χρήση του νερού

Σημαντικό εργαλείο προς την ορθολογιστική εξοικονόμηση και χρήση του νερού αποτελεί η Κοινοτική Οδηγία 2000/60 που καθορίζει το πλαίσιο της υδατικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης με κύριο άξονα την περιβαλλοντική διάσταση του νερού: «Το ύδωρ δεν είναι εμπορικό προϊόν, αλλά αποτελεί κληρονομιά που πρέπει να προστατεύεται».

Στόχος της Ε.Ε. είναι να βελτιωθεί, από άποψη σύστασης, ποσότητας και ποιότητας, η κατάσταση των υδάτων της Ευρώπης έως το 2015, με εθνικές νομοθεσίες και ενέργειες που θα εναρμονίζονται με τις κοινοτικές απαιτήσεις και θα τηρούν το χρονοδιάγραμμα.

Η Ελλάδα θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η διαχείριση των υδάτων της δεν είναι σήμερα μόνο δική της υπόθεση και κυρίως ότι τα προβλήματα νερού στη χώρα μας δεν επιτρέπουν καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων.

Οι γεωτρήσεις στα Κύθηρα στερεύουν. Οι βροχές του χειμώνα που πέρασε αναπτέρωσαν το ηθικό μας αλλά συγχρόνως μας έκαναν να ξεχάσουμε το υπαρκτό πρόβλημα.

Φαίνεται ότι θα πρέπει όλοι να σκεφθούμε σοβαρά την λύση των δεξαμενών (όσοι δεν έχουν φυσικά) και να ξαναθυμηθούμε ότι οι παλαιότεροι πρώτα έφτιαχναν στέρνα και μετά το σπίτι.

Και ας μην ξεχνάμε ότι στην δική μας αλόγιστη υπερκατανάλωση και στην εγκατάλειψη της χρήσης του νερού των υπαρχόντων πηγαδιών για πότισμα, προστίθεται και η παλαιότητα του απηρχαιομένου δικτύου ύδρευσης που συνέχεια δημιουργεί προβλήματα και ανεπιθύμητες απώλειες μεγάλων ποσοτήτων νερού.

Δύσκολες μέρες σε δύσκολους καιρούς σε μια απόλυτα δύσκολη περίοδο για την χώρα και τους πολίτες της.

Ήδη η Δημοτική αρχή έχει προχωρήσει σε Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο: Πληροφοριακό Σύστημα για την Εξοικονόμηση Υδάτινων Πόρων στο Δήμο Κυθήρων, πρέπει όμως όλοι μας να αναλογισθούμε την μερίδα ευθύνης όσον αφορά την λογική και με μέτρο κατανάλωση ώστε να δοθεί ο κατάλληλος χρόνος για ενέργειες που είναι απαραίτητες έτσι ώστε να μην στερηθούμε το πολυτιμώτερο αγαθό της φύσης
---------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
---------------------------