Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

GRAFFITI..............

«Το graffiti δεν είναι “παίρνω ένα σπρέι και μουντζουρώνω τους τοίχους”. Είναι τέχνη που κρύβει μέσα της τις ευαισθησίες όσων ασχολούνται. Είναι τρόπος έκφρασης για πολλά παιδιά, ενώ και για μας τους πιο παλιούς παραμένει ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μας».
 
Τοίχοι, γέφυρες, μάντρες, ακόμα και εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα είναι ιδανικά σημεία για τους γκραφιτάδες.

Δεκάδες σπρέι, αγορασμένα ως επί το πλείστον από το χαρτζιλίκι, χρησιμοποιούνται για την ολοκλήρωση ενός έργου, ενώ θέματα είναι συνήθως χαρακτήρες, πρόσωπα, ήρωες κόμικς ή άλλες δημιουργίες των καλλιτεχνών.

Το βάψιμο μιας επιφάνειας παύει να είναι παράνομο, αν υπάρχει άδεια από τον φορέα ή τον ιδιώτη στον οποίο ανήκει, κάτι που πλέον είναι γνωστό τόσο στους ίδιους τους γκραφιτάδες όσο και στην αστυνομία.
 
Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένοι άγραφοι νόμοι, οι οποίοι ακολουθούνται ευλαβικά:
  • Ποτέ δεν σβήνεις “ιστορικά” graffiti,
  • δεν βάφεις πάνω σε έργο παλαιότερου καλλιτέχνη, ειδικά αν εκείνος έχει φύγει από τη ζωή,
  • δεν βάφεις αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και εκκλησίες, ενώ για να βάψεις στην περιοχή κάποιας ομάδας πρέπει να έρθεις σε επαφή μαζί της.
Αυτός ο τελευταίος άγραφος νόμος όπως φαίνεται δεν έγινε καταληπτός από τον ανάγωγο περαστικό που έκρινε ότι ο κάτασπρος τοίχος που βάφθηκε με χρήματα των χωρικών, ήτανε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επιδείξει την γραφιστική του ικανότητα.....



Εκτός δε των υπολοίπων εκθέτει και μία από τις ωραιότερες γραφιστικές σελίδες που υπάρχουν στον Ελλαδικό χώρο το http://bleeps.gr/ χωρίς να φταίει η σελίδα σε τίποτε.

Το εν λόγω "γκράφιτι" βρίσκεται στην πίσω πλευρά του ξωκλησιού του Αγίου Μάμα πηγαίνοντας προς Κομπονάδα.

Παρουσιάστηκε ξαφνικά, πιθανόν αναρτήθηκε από κάποιον που ήθελε να συνδέσει την παρουσία του με κάτι το φανταχτερό και εντυπωσιακό. Και ουσιαστικά δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα αυτοκόλητο γκράφιτι "κλεμμένο" πιθανώς από τη δημοφιλή ιστοσελίδα.





Δεν γνωρίζω εάν ο "καλλιτέχνης" είχε έμπνευση αλλά εάν το έκανε σε κάποιο τζαμί θα τον είχαν στείλει παρέα με τον Αλλάχ...  Στο ξωκλήσι όμως δεν τον είδε κανείς, γιατί έτσι νομίζει.....

Εν πάσει περιπτώσει εγώ άναψα ένα κεράκι και ζήτησα να συγχωρεθεί ο ανόητος που μόλυνε το όμορφο αυτό ξωκλήσι, που την μνήμη του Αγίου του θα εορτάσουμε σε 5 ημέρες.



Ελπίζω ακόμα να μην έχει πληθώρα αντιγράφων και αρχίσει και τα κολάει στα ξωκλήσια των Κυθήρων εκτός και εάν πρόκειται για ένα ακόμα διαταραγμένο μυαλό που θέλει να προκαλέσει το κοινό αίσθημα και να γίνει ένας ακόμη "φανταστικός ήρωας"....

Από ότι φαίνεται δε η οικονομική κρίση δεν χτυπάει μόνο στην τσέπη αλλά προσβάλει σοβαρά ...και τον εγκέφαλο...... 

Βοήθεια του, του ανόητου ψευδογραφίστα.....!!!!!!
--------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
--------------------------