Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Επιβολή Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και στα αγροτεμάχια μελετά το υπουργείο Οικονομικών

Την επιβολή Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και στα εκτός σχεδίου οικόπεδα και αγροτεμάχια που έχουν στην κατοχή τους φυσικά πρόσωπα μελετά η κυβέρνηση σύμφωνα με δημοσιεύματα του οικονομικού Τύπου. -

Στόχος αυτού του μέτρου είναι – σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες – σε συνδυασμό με κάποιες ακόμα αλλαγές στην φορολογία ακινήτων η είσπραξη επιπλέον 2 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας.

Πρόκειται για αυξομειώσεις στους συντελεστές του φόρου μεταβίβασης, ψαλίδισμα του αφορολόγητου ορίου στις αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές και πλήρη κατάργησή του για ακίνητα μεγάλης αξίας, καθιέρωση φόρου υπεραξίας για τους πωλητές και μεγάλες αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές για τα εντός και εκτός σχεδίου ακίνητα με στόχο την εξομοίωσή τους με τις αγοραίες τιμές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο πλαίσιο της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης για την ακίνητη περιουσία, καταργείται η απαλλαγή από τον ΦΑΠ που ισχύσει σήμερα και αφορά στα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού οικόπεδα και αγροτεμάχια που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα.

Όσον αφορά το θέμα των αγροτεμαχίων η κυβέρνηση θεωρεί ότι το μέτρο θα συμβάλει καθοριστικά στη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δίκαιο κάποιοι να πληρώνουν φόρο ακόμα και για την πρώτη κατοικία και κάποιοι άλλοι με αγροτεμάχια τεράστιας αξίας να μένουν στο απυρόβλητο μόνο και μόνο γιατί τα ακίνητά τους βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου.

Τίθεται μάλιστα το ερώτημα γιατί να φορολογείται κάποιος που έχει εξοχική κατοικία σε νησί και να απαλλάσσεται αυτός που στο ίδιο νησί έχει αγροτεμάχιο-φιλέτο.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι ο εντοπισμός και ο διαχωρισμός των αγροτεμαχίων από τις καλλιεργούμενες αγροτικές εκτάσεις, ενώ πρόβλημα υπάρχει και με το σύστημα υπολογισμού των τιμών για τα συγκεκριμένα ακίνητα.
----------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
----------------------------