Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Επεκτείνεται σε όλη την Πελοπόννησο ο αγωγός φυσικού αερίου μαζί με οπτική ίνα

Η οριστικοποίηση της χάραξης και η επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου σε όλη την Πελοπόννησο, ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της περιφέρειας Πελοποννήσου υπό την προεδρία του υφυπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη και τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη των αντιπεριφερειαρχών Αργολίδας Τάσου Χειβιδόπουλου και της θεματικής για την Επιχειρηματικότητα Ντίνας Νικολάκου καθώς και των δημάρχων Τρίπολης, 'Αργους, Ναυπλίου, Μεγαλόπολης και αντιδημάρχου από το δήμο Κορινθίων.



Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, χαρακτήρισε «ευδόκιμη λύση» το αποτέλεσμα της σύσκεψης για την οριστικοποίηση της χάραξης του αγωγού του φυσικού αερίου και τόνισε ότι «η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα καταστεί σημείο αναφοράς για την ισόρροπη ενεργειακή ανάπτυξη της νότιας Ελλάδας».

Παράλληλα, κατά την σύσκεψη επισφραγίστηκε, η απόφαση να φθάσει το φυσικό αέριο και μακρύτερα από την αρχική πρόβλεψη στους νομούς Λακωνίας και Μεσσηνίας, αλλά και στην Ηλεία και την Αχαΐα, συμφωνία που λήφθηκε πριν δύο εβδομάδες στην συνάντηση που είχε ο υφυπουργός με τον περιφερειάρχη και την διοίκηση της ΔΕΣΦΑ.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, δήλωσε ότι έχει δώσει ήδη εντολή στις τεχνικές του υπηρεσίες να ξεκινήσουν τις μελέτες προκειμένου η Πελοπόννησος των επτά νομών να απολαμβάνει αυτό το τόσο σημαντικό αναπτυξιακό έργο, το οποίο σημαίνει χαμηλότερο κόστος διαβίωσης για τα νοικοκυριά και ευνοϊκότερους όρους για το επιχειρείν.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι, «η σημερινή ημέρα είναι η αφετηρία για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της περιφέρειας Πελοποννήσου. Έργο που θα συμβάλει καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στη μείωση του κόστους καθημερινής διαβίωσης όλων των νοικοκυριών».

Ο κ. Μανιάτης πρόσθεσε ότι, «η έλευση του αγωγού και η δημιουργία δικτύων διανομής στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις θα δημιουργήσει περίπου 1.500 νέες θέσεις εργασίας στην ελεύθερη αγορά των νομών της Πελοποννήσου και ουσιαστικά θα αποτελέσει μια εξαιρετικά σημαντική αναπτυξιακή συνεισφορά στην σημερινή άνυδρη εποχή επενδύσεων».

Είχαν προηγηθεί συναντήσεις προκειμένου να προκύψει επαναχάραξη σε κάποια σημεία του έργου κυρίως στην περιοχή της Αργολίδας, όπου μετά από συνεννοήσεις με την ΔΕΣΦΑ, οι τεχνικές υπηρεσίες των δήμων Κορίνθου και 'Αργους - Μυκηνών έκαναν τις προτάσεις τους. Αυτές τις προτάσεις ενσωμάτωσε η ΔΕΣΦΑ στον τελικό χάρτη, ο οποίος κατά την σύσκεψη έλαβε το πράσινο φως, που απεμπλέκει το έργο από τα προβλήματα που το εμπόδιζαν να συνεχιστεί.

Ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι είναι ένα έργο που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια κατά 35% μέσω του ΕΣΠΑ, και ως εκ τούτου πρέπει τα οφέλη του να αποδοθούν σε όλους τους πολίτες και στις επτά περιφερειακές ενότητες της Πελοποννήσου. Επιπλέον, τόνισε, ότι έχει προκύψει συμφωνία με τον κ. Μανιάτη σχετικά με την ενσωμάτωση οπτικής ίνας στον κεντρικό αγωγό, γεγονός που θα καταστήσει την Πελοπόννησο την περιφέρεια με την μεγαλύτερη ευρυζωνικότητα στην επικράτεια.
------------------------------------
Πηγή: newsmessinia.blogspot.com
------------------------------------