Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

ΒΑΣΕΙΣ – Κορυφώνεται η αγωνία των υποψηφίων!

Tο υπουργείο Παιδείας θα είναι έτοιμο την Κυριακή το βράδυ οπότε θα έχουν ολοκληρωθεί και οι τελευταίες διασταυρώσεις και επαληθεύσεις των βαθμών, ώστε τη Δευτέρα να ανακοινωθούν οι βάσεις.

Η φετινή καθυστέρηση στην ανακοίνωση , πάντως, δεν οφείλεται τόσο στο υπουργείο Παιδείας, όσο στα υπουργεία 'Αμυνας και κυρίως Προστασίας του Πολίτη, τα οποία καθυστέρησαν να ανακοινώσουν τις απαραίτητες προκηρύξεις.

Οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι το τοπίο που θα διαμορφωθεί φέτος με την ανακοίνωση των βάσεων, θα αλλάξει την εικόνα των αποτελεσμάτων, καθώς δεν θα έχει ομοιότητες με τα στοιχεία άλλων ετών.

Τα νέα δεδομένα που έχουν εισαχθεί φέτος, όπως για παράδειγμα η κατάργηση των μετεγγραφών, δημιουργούν και νέες συνθήκες. Η οικονομική κρίση απ΄την άλλη πλευρά, επιδρά καταλυτικά στη διαμόρφωση του εκπαιδευτικού τοπίου, καθώς οι περισσότεροι υποψήφιοι δήλωσαν φέτος τις προτιμήσεις τους σε σχολές, με βασικά κριτήρια τον τόπο που θα σπουδάσουν και το επάγγελμα που θα τους δώσει γρηγορότερα εργασία, όταν αποπερατώσουν τις σπουδές τους.

Η κατάργηση των "ευεργετικών" διατάξεων που επέτρεπαν την χωρίς φραγμούς μετεγγραφή παιδιών ειδικών κατηγοριών (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κλπ.), ώθησε πολλούς υποψήφιους ακόμη και στην ακραία επιλογή σχολών που τους ενδιέφεραν μεν λιγότερο, αλλά βρίσκονταν κοντά στον τόπο κατοικίας τους, έτσι ώστε δεν θα μετακομίσουν σε άλλη πόλη.

Επειδή η αγορά εργασίας πλέον δεν έχει σταθερότητα, καμία επιλογή σπουδών δεν έχει εξασφαλισμένη την επαγγελματική αποκατάσταση. Ετσι, υπό αυτό το άγχος έκαναν τις επιλογές τους οι υποψήφιοι λαμβάνοντας υπόψη τουλάχιστον τα χαρακτηριστικά που επικρατούν σήμερα στην αγορά.
--------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
--------------------