Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Το ΕΣΥ του παραλόγου

Ενα άναρχα δομημένο σύστημα υγείας που κυριαρχείται από έλλειψη οργάνωσης, κακή εξυπηρέτηση, λανθασμένη κατανομή δυνάμεων και παντελή απουσία αποδοτικότητας είναι το ΕΣΥ, όπως τουλάχιστον προκύπτει και από επίσημη έρευνα του υπουργείου Υγείας.

Στο Αττικό Νοσοκομείο η πληρότητα ξεπερνάει το 100%, την ώρα που σε άλλες, περιφερειακές κυρίως, μονάδες του ΕΣΥ το ποσοστό είναι κάτω από 20%.

Στην Εκθεση Αποτελεσμάτων των νοσοκομείων της χώρας, που επιμελήθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Νίκος Πολύζος, 7 στα 10 δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα δεν είναι αποδοτικά. Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις 26, από τα συνολικά 117 που ερευνήθηκαν, αξιολογούνται ως αποδοτικά!

Τα υπόλοιπα παρουσιάζουν σοβαρές δυσλειτουργίες αλλά και προβλήματα πληρότητας. Την ώρα δηλαδή που στους διαδρόμους των μεγάλων νοσοκομείων της πρωτεύουσας τοποθετούνται ακόμη ράντζα για να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς, σε κάποια άλλα η πληρότητα αγγίζει μόλις το 11%.

Αγνωστο παραμένει, ωστόσο, αν οι περιβόητες συγχωνεύσεις κλινικών και νοσοκομείων κατορθώσουν να περιορίσουν τελικά το φαινόμενο της υπερσυγκέντρωσης ασθενών στα μεγάλα νοσοκομεία και της υποβάθμισης των μικρότερων νοσοκομείων κυρίως της περιφέρειας. Τα νοσοκομεία αυτά εμφανίζουν μειωμένη κίνηση ιδίως εξαιτίας της αδυναμίας τους να καλύψουν όλα τα περιστατικά.

Ενδεικτικό της άνισης κατανομής είναι το γεγονός ότι μόνο επτά από τα 29 μεγάλα νοσοκομεία που υπάρχουν στη χώρα κρίθηκαν αποδοτικά. Επίσης από τα 71 μεσαία και νομαρχιακά νοσοκομεία της χώρας μόνο 13 πήραν καλό βαθμό και μόλις 6 από τα 17 γενικά νοσοκομεία. Σε ό,τι αφορά σε ολόκληρη τη χώρα, η ετήσια κάλυψη θέσεων το 2010 ήταν 70%.

Τα νοσοκομεία τα οποία δεν εμφανίζουν μεγάλη πληρότητα είναι μεταξύ άλλων το «Σπηλιοπούλειο» με ποσοστό κάλυψης κλινών 40%, το νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» με 39%, των Κυθήρων με 23%, της Ικαρίας με 24%, της Καλύμνου με 18%, της Κύμης με 33%, του Ληξουρίου με 23% και των Κρεστένων με μόλις 11%!

Αντίθετα, αυτά με τη μεγαλύτερη πληρότητα είναι: από τα μεγάλα το «Λαϊκό» (ποσοστό 123%), το «Αττικόν» με ποσοστό 119%, το «Ιπποκράτειο» με 99%, της Λάρισας με 92% και ο «Ερυθρός Σταυρός» με 89%. Στα λεγόμενα μεσαίας δυναμικότητας τη μεγαλύτερη πληρότητα εμφανίζουν : ο «Αγιος Σάββας», το «Αγία Ολγα», το «Θριάσιο» με 77%, το νοσοκομείο Λαμίας με 74% και το «Θεαγένειο» με 71%.

Και, σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, πολλά νοσοκομεία παρουσιάζουν και αύξηση του μέσου κόστους νοσηλείας, το οποίο κυμαίνεται από 952 μέχρι 1.419 ευρώ. Το φαινόμενο αποδίδεται μεταξύ άλλων και στην υπερβολική ή και κακή χρήση των φαρμακευτικών υλικών και των φαρμάκων.

Το υψηλότερο μέσο κόστος νοσηλείας ανά ασθενή καταγράφεται στον «Ευαγγελισμό» με 2.940 ευρώ και ακολουθούν το ΚΑΤ, με 2.545, το πανεπιστημιακό Πατρών με 2.371, το «Μεταξά» με 2.355, το πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης με 1.740 ευρώ.

Φθηνά δεν είναι, όμως, ούτε τα μεσαίας δυναμικότητας νοσοκομεία. Το υψηλότερο κόστος νοσηλείας ανά ασθενή παρατηρείται σε δύο ογκολογικά, παρ'ότι αυτό αποδίδεται στη φύση της ασθένειας που καλύπτουν. Το «Θεαγένειο» έχει μέσο όρο νοσηλείας τα 2.587ευρώ και ο «Αγιος Σάββας» τα 1.488 ευρώ. Ακολουθούν το νοσοκομείο Ρόδου με 1.445 ευρώ, το «Ασκληπιείο» Βούλας με 1.296 και το «Θριάσιο» με 1.287 ευρώ.
--------------------------------------------------------------------
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ-Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ
--------------------------------------------------------------------