Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Έπεσαν οι πρώτες τουφεκιές

Πρεμιέρα έκανε το Σάββατο 20 Αυγούστου η νέα κυνηγετική περίοδος για το κυνηγετικό έτος 2011–2012, που θα διαρκέσει μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου 2012, όπως καθορίζεται με την απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η θήρα του αγριοκούνελου (Oryctolagus cuniculus) μέχρι και τις 10 Μαρτίου 2012. Επίσης το ΥΠΕΚΑ καθόρισε και τα τέλη έκδοσης αδειών κυνηγιού, τα οποία ειδικότερα για τους κυνηγούς αναγνωρισμένων συνεργαζόμενων με το ΥΠΕΚΑ κυνηγετικών συλλόγων καθορίζονται ως εξής: ● Τέλη τοπικής άδειας κυνηγιού: 10 ευρώ ● Τέλη περιφερειακής άδειας κυνηγιού: 30 ευρώ ● Τέλη γενικής άδειας κυνηγιού: 60 ευρώ.

Σε μία γενική εκτίμηση η νέα απόφαση είναι πιο αυστηρή σε σχέση με την προηγούμενη, καθώς προβλέπει πως το κυνήγι απαγορεύεται σε όλες τις περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί και ισχύουν Δασικές Απαγορευτικές Αποφάσεις Κυνηγίου εξαιτίας πυρκαγιών και όχι μόνο για τις περιοχές που κάηκαν το 2009. Στο κείμενο αναγράφονται συγκεκριμένα οι αποφάσεις Περιφερειαρχών και Δασαρχών που εξαιρούν οριοθετημένες περιοχές, κάτι που δεν υπήρχε στην προηγούμενη απόφαση.

Πιο αναλυτικά, η νέα απόφαση (ΥΑ 183643/ 4418/ 17.12.2009) είναι πιο αυστηρή σε σχέση με την προηγούμενη, καθώς προβλέπει πως το κυνήγι απαγορεύεται σε όλες τις περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί και ισχύουν Δασικές Απαγορευτικές Αποφάσεις Κυνηγίου εξαιτίας πυρκαγιών και όχι μόνο για τις περιοχές που κάηκαν το 2009. Στο κείμενο αναγράφονται συγκεκριμένα οι αποφάσεις Περιφερειαρχών και Δασαρχών που εξαιρούν οριοθετημένες περιοχές από την κυνηγετική δραστηριότητα, κάτι που δεν υπήρχε στην προηγούμενη απόφαση.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Περιβάλλοντος η έναρξη ευρείας διαβούλευσης μετά τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου (τέλος Φεβρουαρίου) με τους εκπροσώπους των κυνηγών και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, προκειμένου να εκδοθεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για το κυνήγι στη χώρα μας που θα στηρίζεται, όπως τονίζεται, στις αρχές της αειφορίας.

Οι νέες ρυθμίσεις που θα ισχύουν για την ερχόμενη κυνηγετική περίοδο 2010-2011 αναμένεται να περιέχουν αρκετούς περιορισμούς αφού, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση, θα στηρίζονται στην ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των βιοτόπων, της άγριας ζωής και της βιοποικιλότητας, στο Ευρωπαϊκό δίκαιο και κεκτημένο καθώς και στις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας (Βέρνης, Βόννης, σύμβαση για τη Βιοποικιλότητα κλπ).

Η αρχική πρόθεση του υπουργείου ήταν να περιμένει την οριστική απόφαση του Σ τ Ε (που όμως μπορεί να έκανε μήνες να εκδοθεί) πριν λάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία. Οι αντιδράσεις ωστόσο των κυνηγών, οι οποίοι έχουν ήδη καταβάλει εκατομμύρια ευρώ για την έκδοση των αδειών τους, καθώς και το πλήγμα που θα δεχόντουσαν οι μικρομεσαίες ξενοδοχειακές και άλλες επιχειρήσεις της ορεινής -κυρίως- Ελλάδας, οδήγησαν στην έκδοση νέας ρυθμιστικής.

«Η έκδοση της απόφασης κρίθηκε επιβεβλημένη», τονίζει το ΥΠΕΚΑ, αναφέρει όμως πως η συγκεκριμένη δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση πρόκριμα για παρόμοιες αποφάσεις στο μέλλον.
------------------------
Πηγή: paseges.gr
------------------------