Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Μια "Συντροφιά" για τους λουομένους της "Κακιάς Λαγκάδας" και της Αγίας Πελαγίας, Κυθήρων.

Τις τελευταίες 48 ώρες και ακολουθώντας την ελληνική πεπατημένη "Μπάτε σκύλοι αλέστε...", βρίσκεται αγκυροβολημένο ακριβώς δίπλα στην Κακιά Λαγκάδα, την μοναδική παραλία του νησιού με Γαλάζια σημαία, το Ελληνικό Δεξαμενόπλοιο "AEGEAN HORIZON".


Φυσικά ακολουθώντας τα ίχνη όλων των παρομοίων περιπτώσεων διατηρούσε το AIS { Automatic Identification System} του, εκτός λειτουργίας και έτσι δεν μπορούσαμε να εντοπίσουμε ποιό πλοίο ήταν, μέχρι σήμερα το πρωϊ, όπου εμφανίστηκε ξαφνικά στην οθόνη του Marine Traffic.

Σημαία: Greece
Τύπος Πλοίου: Δεξαμενόπλοιο
Κατάσταση: Αγκυροβολημένο
Ταχύτητα/Πορεία: 0 kn / 194˚
Μήκος x Πλάτος: 274 m X 48 m
Βύθισμα: 8.7 m
Προορισμός: PIRAEUS
Η Θέση Ελήφθη: 17 Αυγούστου 2011 - 08:52

Στοιχεία Πλοίου
Έτος κατασκευής: 2007
Μήκος x Πλάτος: 274 m X 48 m
Απόβαρο (DWT): 159040 t
Ταχύτητα πραγματική (Μέγιστη / Μέση): 14.4 / 11.1 knots
Διακριτικό: SVYO

IMO: 9326811, MMSI: 240658000
Τελευταία Γνωστή Θέση
Περιοχή: Aegean South
Γεωγρ. Πλάτος/Μήκος: 36˚18'51 82" / 23˚00'12.03" (Map)
Τρέχον Λιμάνι: ΦΑΤΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΚΙΑ ΛΑΓΚΑΔΑ
Τελευταίο Γνωστό Λιμάνι: TRIESTE


Χθές το πρωϊ υπήρξε αναφορά από κατοίκους της περιοχής για έντονη οσμή αερίου στην περιοχή {πιθανώς υπήρξε κάποια μικρή απελεύθερωση αερίου λόγω αυξημένης πίεσης αδρανούς αερίου [Inert gas] σε κάποια δεξαμενή του πλοίου, [gas rellease], η οποία πιθανόν προήλθε από την αύξηση της θερμοκρασίας περιβάλλοντος.}

Φυσικά το κλασσικό βοριαδάκι μετέφερε την δυσάρεστη οσμή και "εμπλούτισε" τον καθαρό αέρα των γειτνιαζόντων παραλιών με λίγο "βλαβερή ατμόσφαιρα".

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η ανωτέρω περιγραφόμενη διαδικασία είναι μια εργασία ρουτίνας, που συμβαίνει συχνά στα δεξαμενόπλοια, και εμπίπτει στις συνήθεις πράξεις ασφαλείας.

Εκείνο που δεν αντιλαμβανόμαστε είναι γιατί επιτρέπεται και από ποιόν επιτρέπεται να αγκυροβολούν δεξαμενόπλοια αλλά και οιαδήποτε εμπορικά πλοία στο επίμαχο στενό και ειδικά σε θερινή τουριστική περίοδο.

Βέβαια από την άλλη πλευρά οι τοπικοί λιμενικοί σταθμοί έστω και εάν ενημερωθούν το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να ειδοποιήσουν τα υπάρχοντα περιπολούντα σκάφη του λιμενικού στην περιοχή, τα οποία στους δύσκολους καιρούς της λιτότητας, προσπαθούν να μειώνουν τις διαδρομές τους όσο το δυνατόν και να σπεύδουν μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Η ύπαρξη τοπικού σκάφους για μερικό έλεγχο της περιοχής απλά αποτελεί ένα ακόμη όνειρο για τους υπηρετούντες λιμενικούς, που από ότι φαίνεται θα μείνει ανεκπλήρωτο.

Από αυτή την σελίδα και με την αρωγή των γειτόνων του lakonia-gr.blogspot.com, έχουμε επισημάνει επανειλλημένα την σοβαρότητα του θέματος του ανεξέλεγκτου και ουσιαστικά παράνομου αγκυροβολίου στο στενό Νεάπολης-Κυθήρων.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιούς ακριβώς λόγους εξυπηρετεί αυτή η ανοχή η ΠΟΙΟΙ επωφελούνται από την όλη κατάσταση. Πάντως το σίγουρο είναι ότι οι επισκέπτες παραθεριστές αντικρύζουν με αποτροπιασμό το να κολυμπούν δίπλα σε πετρελαιοφόρα, όσο και εάν είναι ασφαλή τα τελευταία.

Παλαιότερα θα απευθυνόμαστε στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Σήμερα υπάρχει μόνο το κτήριο και ένα σωρός από διάφορες υπευθυνοανεύθυνες υπηρεσίες που βουλιάζουν καθημερινά στο χάος της γραφειοκρατίας τους.

Στο παρελθόν από αυτή την σελίδα κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου για τα πτώματα ζώων που εκβράζονται στα παράλια του στενού ριγμένα από διερχόμενα φορτηγά πλοία.

Σήμερα επαναλαμβάνομε τον σοβαρό κίνδυνο από τα αγκυροβολούντα δεξαμενόπλοια.

Το μόνο που απομένει είναι να δούμε και κάποια κοινοτικά πλοία να ποντίζουν στο στενό (λόγω βάθους...) βαρέλια με ραδιενεργά απόβλητα η μήπως ήδη το έχουν πράξει.............

------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
------------------------------