Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Δελτίο Τύπου Δήμου Κυθήρων - 23/8/2011

*17 Αυγούστου - γιορτή του Αγίου Μύρωνος πολιούχου και προστάτη των Αντικυθήρων.

Το νησί γιορτάζει, και πλήθος Αντικυθηρίων συρρέουν στο νησί από όλο τον κόσμο για να τιμήσουν το Άγιό τους.
Το πλοίο Πορφυρούσσα άλλαξε το δρομολόγιο για να εξυπηρετήσει τους προσκυνητές από τα Κύθηρα.
Ο Μητροπολίτης κ.κ. Σεραφείμ με τον αρμόδιο για τα Αντικύθηρα Αντιδήμαρχο Μιχάλη Πρωτοψάλτη, και αρκετούς προσκυνητές έφθασαν την παραμονή στις 10 το βράδυ.




Στον ιερό Ναό του Αγίου είχε ολοκληρωθεί ο εσπερινός, ο Σεβασμιότατος ευλόγησε τους άρτους και στη συνέχεια όλοι οι προσκυνητές κάθισαν στο καθιερωμένο τραπέζι.
Υπάρχει έθιμο το γλέντι να συνεχίζεται μέχρι τις πρωινές ώρες, φέτος όμως δεν τηρήθηκε αυτό το έθιμο προς μεγάλη απογοήτευση των παρευρισκομένων.

Ο Αντικυθήριος Ιατρός καθηγητής αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, κ. Διονύσης Γαλανάκης είχε αναλάβει για φέτος όλα τα έξοδα του πανηγυριού όπως ορίζει το έθιμο.
Το πρωί μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνας και ο Αγιασμός στην πηγή που σύμφωνα με την παράδοση βρέθηκε η εικόνα του Αγίου.



Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Κυθήρων Θόδωρος Κουκούλης ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λάζαρος Βέζος, οι Αντιδήμαρχοι Μιχάλης Πρωτοψάλτης και Νίκος Μεγαλοκονόμος.

Μετά το πέρας των θρησκευτικών εκδηλώσεων, οι παρευρισκόμενοι παρακάθισαν στο γεύμα που είχε ετοιμασθεί για όλους, στη συνέχεια άρχισε το γλέντι και ο χορός.



Στη σύντομη ομιλία του ο Δήμαρχος, αναφέρθηκε στην ανάγκη συνέχισης των εθίμων και κάλεσε όλους να εργάζονται σε κλίμα Ομόνοιας και συνεργασίας για το καλό του μικρού τόπου.

Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ Σεραφείμ εγκαινίασε τον νέο Ναό αφιερωμένο στους Αγίους Ραφαήλ και Νικόλαο.

*Η προγραμματισμένη συνεδρίαση του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας δεν πραγματοποιήθηκε λόγω ελλείψεως απαρτίας αφού δεν προσήλθαν δύο σύμβουλοι της αντιπολίτευσης αν και βρίσκονταν στο νησί.

*Ομάδα αρχαιολόγων υπό τον Άρη Τσαραβοπουλο πραγματοποιεί ανασκαφή στον αρχαιολογικό χώρο δίπλα στον Ξηροπόταμο. Στην ομάδα συμμετέχουν φοιτητές, Έλληνες, και από άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες.
--------------------
Πηγή: kythira.gr
--------------------