Αύξηση της τυποποίησης πιστοποιημένου έξτρα παρθένου ελαιολάδου και ειδικά την αύξηση των ελαιολάδων ΠΟΠ και βιολογικής καλλιέργειας, προτείνει ως αναπτυξιακή στρατηγική για την Κρήτη το πόρισμα της ομάδας εργασίας που είχε συσταθεί από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, προκειμένου να μελετήσει και να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις προς την νέα αιρετή Περιφέρεια Κρήτης.
Συστάθηκαν ξεχωριστές ομάδες εργασίας για επί μέρους τομείς της αγροτικής οικονομίας, αλλά ειδικά σε ότι αφορά στο ελαιόλαδο στο σχετικό πόρισμα προτείνονται οι εξής κατευθυντήριες γραμμές:
Εξασφάλιση σταθερής υψηλής ποιότητας των ελαιοκομικών προϊόντων, επέκταση της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παραγωγής και Βιολογικής Καλλιέργειας, αύξηση της ανταγωνιστικότητας στην αγορά και διαφάνεια σε συνδυασμό με αποτελεσματικότητα στους χειρισμούς του καθεστώτος ενισχύσεων και παρακρατημάτων.
Προστασία του περιβάλλοντος από τις ελαιοκομικές δραστηριότητες.
Μετάπτωση της διακίνησης και εμπορίας του κύριου όγκου του έξτρα παρθένου ελαιολάδου από χύμα σε τυποποιημένη μορφή.
Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει κράτος και αιρετή περιφέρεια να συνδράμουν για την εφαρμογή ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας για παραγωγή προϊόντων απαλλαγμένων από υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Για τον έλεγχος, σε όλα τα στάδια, της ποιότητας των προϊόντων. Για την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά για περιορισμό της νοθείας με σπορέλαια και της μετονομασίας εισαγόμενων ξένων ελαιολάδων ως κρητικών. Και για την προώθηση εμπορίας ελαιολάδου ΠΟΠ, ΠΓΕ, Βιολογικών και Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, δηλαδή με την παροχή ενισχύσεων σε παραγωγούς, των οποίων τα παραπάνω ελαιόλαδα συσκευάζονται και πωλούνται με τις αντίστοιχες ενδείξεις.
Σύμφωνα με το πόρισμα, το βασικότερο πρόβλημα για το ελληνικό ελαιόλαδο είναι «το υψηλό κόστος παραγωγής, το οποίο αναιρεί το ισχυρό του πλεονέκτημα, την ποιότητα, ενώ είναι και η αιτία που δυσκολεύει τον Έλληνα παραγωγό να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη σύγχρονων καλλιεργητικών πρακτικών.
Την ίδια ώρα η ψαλίδα μεταξύ των τιμών παραγωγού και καταναλωτή, που φθάνει σήμερα στην τριπλάσια ή τετραπλάσια τιμή ανά κιλό ελαιολάδου στον καταναλωτή, δεν μπορεί να κλείσει παρά μόνο με επί μέρους θεσμικές ρυθμίσεις και παρεμβάσεις μέσω της επιβολής υγιούς ανταγωνισμού.
Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας συναρτάται από τη μείωση του κόστους παραγωγής και απαιτεί μέτρα τόσο εκσυγχρονισμού των πρακτικών όσο και αποδοτικού χειρισμού των οικονομικών ενισχύσεων και παρακρατημάτων με διαφάνεια.
Ο τρόπος κατανομής των ενισχύσεων από τα παρακρατήματα μέχρι σήμερα δεν λειτούργησε αποτελεσματικά, ώστε να εξασφαλιστεί ανταποδοτικό όφελος για τους παραγωγούς».
Στο πόρισμα επισημαίνεται πως κράτος και Περιφέρεια Κρήτης πρέπει να προχωρήσουν στις εξής ενέργειες:
Σχεδιασμό και εφαρμογή προγράμματος εκσυγχρονισμού των συνεταιρικών μονάδων τυποποίησης.
Προώθηση νέου θεσμικού πλαισίου των Συνεταιριστικών Οργανώσεων, ώστε να λειτουργούν ως σύγχρονες οικονομικές μονάδες κλαδικής μορφής.
Εξασφάλιση διαφάνειας στην αγορά να δημιουργηθεί σύστημα παρακολούθησης των τιμών παραγωγού και καταναλωτή σε εβδομαδιαία βάση και του ύψους της παράγωγης, της κατανάλωσης, των αποθεμάτων, των εισαγωγών και εξαγωγών σε μηνιαία βάση σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.
Οι ενισχύσεις να καταβάλλονται από την 1η Οκτωβρίου, όπως προβλέπει ο Κανονισμός, ώστε να ισχυροποιηθεί η αντίσταση των παραγωγών στην προσφορά του προϊόντος σε απαράδεκτα χαμηλές τιμές, λόγω των πιεστικών αναγκών που έχουν κατά την περίοδο της συγκομιδής. Η καθυστέρηση της καταβολής των επιδοτήσεων ευνοεί το άνοιγμα της ψαλίδας σε βάρος των παράγωγων.
Οι παραγωγοί, που αγωνίζονται για την επίτευξη σταθερής υψηλής ποιότητας ελαιολάδου, χρειάζονται ενίσχυση πέρα από τη χορηγούμενη από την EE σήμερα.
Την ομάδα εργασίας που συστάθηκε προκειμένου να καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα του ελαιολάδου αποτέλεσαν οι κ.κ.: Στέφανος Ανδριάνης, εκπρόσωπος της ΤΕΔΚ Χανίων, Σέργιος Αλεξιάδης, εκπρόσωπος ΕΑΣ Αποκορώνου, Ανδρέας Κουλετάκης, εκπρόσωπος ΕΑΣ Κυδωνίας - Κισάμου, Δημήτρης Καρεφυλλάκης, εκπρόσωπος Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων, Γιώργος Μαρακάκης, πρόεδρος Συλλόγου Iδιωτικών Eλαιοτριβείων Χανίων, δρ Γιάννης Μετζιδάκης και Βαγγελιώ Στεφανουδάκη, εκπρόσωποι Ινστιτούτου Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Χανίων και Ελευθ. Ντουντουνάκης, εκπρόσωπος ΓΕΩΤΕΕ και συνδέσμου Γεωπόνων Χανίων.
----------------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr-Ναπολέων Σαραντίδης
----------------------------------------------