Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Σκάνδαλο με διοξίνες στα τρόφιμα στη Γερμανία, διευκρινήσεις ζητάει η Κομισιόν

Οργή και ανασφάλεια έχει προκαλέσει στους Γερμανούς το νέο σκάνδαλο διοξίνης στη χώρα κατά το οποίο ζωοτροφή για κοτόπουλα, γαλοπούλες και χοίρους βρέθηκε μολυσμένη με διοξίνη.

Η αιτία του κακού εντοπίστηκε στην εταιρεία παραγωγής ζωοτροφών Harles & Jentzsch στο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χολστάιν, η οποία χρησιμοποίησε λιπαντικές ουσίες που προορίζονταν για βιομηχανικούς σκοπούς και συγκεκριμένα για την παρασκευή λιπαντικών κι αυτό παρά την σαφή αναγραφή στην ετικέτα του προϊόντος ότι δεν προορίζεται για τη βιομηχανία τροφίμων.

Όπως αποκαλύπτει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Westfallen – Blatt, η εν λόγω εταιρεία επί χρόνια αγόραζε από την εταιρεία Petrotec AG μολυσμένο λίπος, κατάλοιπο της παραγωγής βιοντίζελ και επεξεργασίας τροφίμων, το επεξεργάζονταν και από αυτό έφτιαχνε ζωοτροφές. «Βρισκόμασταν σε πλάνη και στηριχτήκαμε στην εκτίμηση ότι το λίπος από την παρασκευή ντίζελ με βάση φοινικέλαιο και σογιέλαιο είναι κατάλληλο και για τις ζωοτροφές», δήλωσε στην εφημερίδα ο επικεφαλής της εταιρείας Harles & Jentzsch. Η Petrotec AG από την πλευρά της ανέφερε ότι το λίπος που πούλησε σε μια ολλανδική εταιρεία ήταν κατάλληλο αποκλειστικά και μόνο για βιομηχανική χρήση και όχι για την παρασκευή ζωοτροφής.

Οι ειδικοί καλούν τους καταναλωτές να μην αγοράζουν αυγά, πουλερικά και κρεατικά, εάν δεν είναι από βιολογική φάρμα, μέχρις ότου διαπιστωθεί πόσο βαθιά μέσα στη διατροφική αλυσίδα έχει μπει η διοξίνη. Ήδη η εισαγγελία άρχισε ανακρίσεις σε βάρος μιας εταιρείας παρασκευής ζωοτροφών που παραδέχτηκε ότι χρησιμοποίησε, από επιπολαιότητα, χημικά λίπη, που προορίζονταν για βιομηχανική χρήση. Η συγκεκριμένη εταιρεία παραδέχτηκε ότι αγόραζε για πολλά χρόνια υπολείμματα χημικού λίπους από μια συγκεκριμένη μονάδα παραγωγής βιοντίζελ.

Η διαστάσεις του σκανδάλου δεν είναι ακόμη γνωστές, γιατί δεν έχουν βγει τα αποτελέσματα από εκατοντάδες δείγματα. Εν τω μεταξύ οι αρχές έχουν προχωρήσει για προληπτικούς λόγους στο κλείσιμο χιλιάδων μονάδων εκτροφής χοίρων και πουλερικών. Το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα λίστα με τους κωδικούς από συσκευασίες αυγών που ενδέχεται να είναι μολυσμένα.

Η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της γερμανικής Βουλής θα συνεδριάσει εκτάκτως, η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει κυρώσεις, ενώ η αρμόδια υπουργός Προστασίας των Καταναλωτών, Ίλζε Άιγκνερ, εξήγγειλε ότι το υπουργείο της θα επανεξετάσει τις προϋποθέσεις και τους όρους εκτροφής πουλερικών και χοιρινού κρέατος.

Ανησυχία την ίδια ώρα υπάρχει και στις Βρυξέλλες. Την Τρίτη το απόγευμα εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής επιτροπής ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν ζήτησε από τη γερμανική κυβέρνηση να ενημερωθεί για το μέγεθος της μόλυνσης και για το αν έγιναν εξαγωγές μολυσμένων αυγών, πουλερικών και χοιρινού σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Υπογράμμισε δε ότι η υπόθεση έχει ευρωπαϊκές διαστάσεις, ακόμη κι αν δεν έχουν βρεθεί σε άλλες χώρες τρόφιμα μολυσμένα με διοξίνη, καθώς η Γερμανία, ήδη από τις 27 Δεκεμβρίου, είχε ενημερώσει τους εταίρους της για τα περιστατικά μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.
----------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
----------------------